Martin Pecina, ministr vnitra

Korupce v Česku. Problém, který se snaží řešit každá vláda, která se u nás dostane k moci. A výsledek? Korupce roste dál. V letošním hodnocení 180 zemí se Česko propadlo z 45. na 52. místo a zaostává tak za západními státy i svými sousedy, tedy kromě Slovenska. Problém chce řešit i současný ministr vnitra. Včera představil svůj protikorupční balíček. Jak zabránit korupci v Česku? Budeme se ptát. Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu je ministr vnitra Martin Pecina. Dobrý den, pane ministře. Zdravím vás.

Martin PECINA, ministr vnitra:
Dobrý den.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Nabízel vám někdy někdo úplatek?

Martin PECINA, ministr vnitra:
Víte, já myslím, že většina státních úředníků se setkala s takovými temnými nabídkami, které ale je velmi těžké specifikovat, to znamená, já bych v tomto okamžiku nechtěl potvrzovat ani vyvracet tuto otázku, protože to jsou věci velmi choulostivé.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Nicméně vy jste byl šéfem antimonopolního úřadu a že když jste byl třeba v této funkci, tak za vámi občas někdo přišel s nějakou nabídkou, třeba v kufříku pár peněz a podobně? S tím jste se konkrétně třeba setkal?

Martin PECINA, ministr vnitra:
Ale já jsem na tu otázku už odpověděl. Já říkám, že takové temné nabídky jako kdybyste udělal něco, tak bychom něco udělali pro vás, tak ty samozřejmě, já myslím, dostal každý státní úředník, ale když má člověk dostatečně razantní postoj, tak k tomu, že by někdo přišel s kufříkem plným peněz nedojde.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Čím si vysvětlujete, že se v Česku tak strašně uplácí?

Martin PECINA, ministr vnitra:
Tím nastaveným systémem. Vy jste říkala, že se každá vláda tady snažila bojovat proti korupci, ale ona se snažila bojovat proti korupci pouze verbálně. Ty praktické kroky byly opačné a my se tady snažíme, nebo já se snažím v tomto okamžiku nastavit systémy a principy, které jsou běžné v ostatních zemích. To je, já myslím, naprosto jednoznačný důvod toho, proč se korupce zvyšuje.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Když říkáte, že všichni o tom jenom mluvili, tak proč si myslíte, že zrovna třeba ten váš balíček nakonec projde a bude účinný?

Martin PECINA, ministr vnitra:
Já jestli projde, to skutečně nevím. To, že bude účinný, to jsem si jistý, protože ještě jednou opakuji, jestliže tady minulá vláda se bavila o tom obecně, že máme příliš široký stát a že ho musíme zeštíhlit a o kolik snížíme regulaci, tak to jsou obecné proklamace, ale ty skutečné činy, ty směřovaly k tomu, že se například hranice pro zvlášť nebezpečný trestný čin zvýšila z 8 na 10 let, to je prostě praktický krok, který znemožňuje nebo znesnadňuje policii její práci, další příklad, to, co se budu snažit v protikorupčním balíčku prosadit, nemožnost od 1. 1. 2011, podotýkám, 11 a ten zákon už byl schválen, ta vláda s ním velmi spěchala, tak nemožnost prolamování finančního tajemství při kontrole finančních úřadů policie do těchto záznamů nebude moci, což právě u trestných činů, jako je korupce té policii ztěžuje práci, čili toto byly praktické kroky, deklarace je jedna věc, praktické kroky jsou druhá věc, to, co chci zavést já, to jsou standardní nástroje, které tady v okolních zemích, ale hlavně ve vyspělých zemích, které s korupcí takové problémy nemají, fungují řadu let.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
To říká ministr vnitra Martin Pecina, který je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Proč chce oživit myšlenku agentů provokatérů? Nebudou za státní peníze provokovat k páchání trestné činnosti? Budeme se ptát. Dvacetminut@rozhlas.cz, to je náš email, na kterém čekáme i na vaše, tedy na posluchačské dotazy, takže nám můžete od této chvíle psát. Pane ministře, jeden z návrhů v tom vašem protikorupčním balíčku je už teď hodně kontroverzní. Jde právě o onoho, jak jsem říkala, agenta provokatéra. Ten by mohl například zkoušet nabízet úplatky, zkrátka provokovat třeba úředníky, jestli berou, anebo neberou. Je to tak? Chápu to správně, nebo to zjednodušuju příliš?

Martin PECINA, ministr vnitra:
Příliš to zjednodušujete. My nehovoříme o protikorupčním, o agentovi provokatérovi, ale hovoříme o protikorupčním agentovi. Chci podotknout, že takové ustanovení už v trestním zákoně máme, zavedla ho minulá vláda, ale zavedla ho naprosto bezzubě, čili my opět chceme zavést stejný systém, jako je v mnoha státech v západní Evropě, v mnoha státech na světě tak, aby ten protikorupční agent měl možnost i předstírat tu trestnou činnost, pokud ji sám nevyvolá, čili nikdo nebude chodit a provokovat bezúhonné úředníky, ale v okamžiku, kdy bude podezření, kdy bude zřejmé, že tou svojí provokací v uvozovkách nebo tou svojí činností nevyvolá ten trestný čin, tak v takovém případě bude moci i předstírat tu trestnou činnost, což v tomto okamžiku nemohl.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ale vy už jste to sám říkal a také Ivan Langer upozorňuje právě na to, že už teď může policie nasadit onoho agenta do korupčního prostředí. Ten může dokumentovat trestnou činnost, aby byli pachatelé snáze usvědčeni, jenom při tom nemůže přímo sám, jak říká Ivan Langer, páchat trestnou činnost. Nemělo by smysl počkat, jak se osvědčí tento systém agenta, než zavádět nějakého dalšího propracovanějšího, který právě by mohl provokovat?

Martin PECINA, ministr vnitra:
To můžeme, paní redaktorko, čekat do příštích Vánoc nebo do dalších Vánoc. Tady ten systém byl zaveden, rok měl fungovat a výsledky jsou nula. Výsledky jsou nula, protože ten systém byl prostě zaveden jinak, než je zaveden ve vyspělých zemích. Já tady nevymýšlím žádnou třetí cestu, jako vymýšlel pan Langer, já tady předkládám návrhy, které jsou běžné ve vyspělých zemích. To opakuji a podtrhuji. Proto jsem si jistý, že takovýto balíček, takováto opatření budou fungovat, protože jsou odzkoušená a nejsou ničím novým.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ovšem vy s tím agentem, kterému já říkám provokatér, zřejmě narazíte ve sněmovně, zástupci ODS i TOP 09 se už dnes nechali slyšet, že je to pro ně nepřijatelné. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek například pro iDnes.cz řekl, že nabádání k trestnému činu je také trestný čin a rozhodně nebude moci zvednout ruku pro to, aby policista mohl páchat trestný čin. Tak budete, jakým způsobem přesvědčíte Miroslava Kalouska, že nikdo, žádný policista nebude tímto páchat trestný čin?

Martin PECINA, ministr vnitra:
Pokud s tím má zásadní problém, tak ho samozřejmě nebudu umět přesvědčit, ale budu se ho snažit přesvědčit tím, že tyto věci standardně fungují v zemích, které jsou na tom lépe než my. Já myslím, že ten příklad je zcela jasný. To je můj jasný argumentář. Agent protikorupční, korunní svědek, to jsou prostě instituty, které fungují, jsou účinné a proti korupci prostě pomáhají bojovat. jestli někdo bude chtít bojovat proti korupci, tak buď bude vymýšlet třetí cestu a potom to je bojování proti korupci naoko, anebo využije instrumenty, které se osvědčily. My nejsme první stát, který se s tímto problémem potýká, nejsme první stát, který takové instituty zavádí a já jsem jednoznačně pro, abychom zavedli takové instituty, které fungují.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ale co ten argument, že nabádání k trestnému činu je také trestný čin?

Martin PECINA, ministr vnitra:
To právě řeší ten zákon. Čili ten agent bude moci předstírat trestný čin, v případě, že ho sám nevyprovokuje. To znamená, dneska skutečně ten zákon je nastavenej tak, pan Kalousek má naprostou pravdu, dneska je ten zákon nastavenej tak, že ten agent nemůže ten trestný čin jakoby fingovaně provést, a proto je ta jeho činnost neúčinná. Tak ho potom vůbec nezavádějme.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ale může monitorovat přece, jakým způsobem, nebo dokumentovat tu trestnou činnost, vstupuje do toho korupčního prostředí a tam právě dokumentuje tu trestnou činnost.

Martin PECINA, ministr vnitra:
A jak bude takový agent dokumentovat trestnou činnost dvou lidí, kteří se zavřou za dveřma, když sám nebude moci být jedním z nich? Nebo si myslíte, že ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A když ji vyprovokuje, tak přece může dostat do takové situace třeba člověka, který by třeba nechtěl nic vzít, ale pokud nějakým psychologickým tlakem třeba on bude k němu takhle přistupovat, tak nakonec třeba úplatek vezme, víte, protože budou to určitě proškolení policisté, kteří takové triky umět budou?

Martin PECINA, ministr vnitra:
Jo, tak v tom případě si budou právě muset úředníci dávat pozor na to, s kým se baví a jestli jim ten člověk něco nenabízí. A když jim někdo něco nabídne, tak budou mít strach, že to může být protikorupční agent. To je princip. To je samotný princip to, co tady zmiňujete, samotný princip toho, proč tento institut působí preventivně. Ještě jednou opakuji, prostě nevymýšlíme nic nového, to, že ten agent nesměl provádět ty předstírané převody nebo to, že ten agent nesměl sám páchat trestnou činnost, byť tedy fingovaně, tak je právě důvodem toho, že to opatření je zcela neúčinné, nebo si představujete, že k té korupci dochází na Václavském náměstí, jeden člověk předává kufřík druhému a náš protikorupční agent, který sám nepáchá, tak stojí o dva metry dál a monitoruje tu situaci? To je přece směšné. Prostě musíme zasahovat takovým způsobem, aby to bylo účinné.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Pokud bude ale přece jenom ten agent pro politiky problémem a hrozilo by kvůli tomu, že ten váš protikorupční balíček nebude schválen, tak se této možnosti vzdáte? Že byste ho vyškrtl z toho balíčku, pane ministře?

Martin PECINA, ministr vnitra:
To já samozřejmě nebudu moci. Jestli ten balíček projde vládou, já věřím, že ano, má podporu pana premiéra, věřím, že i ostatních ministrů, tak projde do parlamentu a tam samozřejmě s ním poslanci mohou dělat, co uznají za vhodné. To znamená, mohou ho rozebrat, mohou se na něj podívat po jednotlivých opatřeních, některá mohou schválit a některé ne. To je samozřejmě na vůli sněmovny. Já se budu snažit.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ale pokud by ho schválili právě bez toho agenta, tak si myslíte, že už by to ztratilo ten účinek, který to má?

Martin PECINA, ministr vnitra:
Ne. Každé to opatření, každé ze 4 těch opatření má smysl samo o sobě, i kdyby nám prošlo jedno, paní redaktorko, tak je to lepší než nic, i kdybychom zabránili tomu, aby policie byla odříznuta od informací z finančního řízení nebo pokud by se nám podařilo zvrátit tu situaci ve věci zvlášť nebezpečné trestné činnosti, to, o co se zhoršuje ta práce policie k 1. 1. 2010, každé toto opatření a zejména samozřejmě agent protikorupční a zejména institut korunního svědka, se kterým snad tedy strany nebudou mít problém, tak každé to opatření má smysl samo o sobě, i kdyby prošlo jen jedno jediné, tak to má smysl.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ano. Vy jste zmínil ten institut korunního svědka, to je věc, která se zatím nesetkala nebo nestala předmětem nějakých politických rozepří. Ten korunní svědek by v podstatě řekl policii, kdo s ním třeba páchal trestnou činnost a v podstatě by byl následně bez trestu, nebo je to trochu jinak?

Martin PECINA, ministr vnitra:
Je to tak, jak říkáte, je to obdoba toho, čemu se v soutěžním právu říká leniency program a je to obdoba toho, jakým způsobem se v minulém století ve Spojených státech odhalovaly a likvidovaly ty mafiánské buňky, které tak dobře známe z amerických filmů, to znamená, v okamžiku, kdy člověk, který není tím kápem, tím iniciátorem, tak poskytne policii informace, které povedou i usvědčení zbytku toho gangu, tak bude sám v takové věci beztrestný a bude sám v takový věci beztrestný ze zákona.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
I kdyby to byl vrah třeba?

Martin PECINA, ministr vnitra:
Ne, bavíme se o korupci, nikoli o vraždách. Ta věc má samozřejmě mnoho podmínek. Ten člověk musí vydat prospěch z té trestné činnosti, musí přestat ji páchat a samozřejmě se nebavíme o vraždách, bavíme se o protikorupčním opatření.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Kdy se dostane ten balíček do sněmovny?

Martin PECINA, ministr vnitra:
To záleží na rozhodnutí vlády. Já se budu snažit, aby ten balíček byl ve vládě schválen v průběhu měsíce ledna, to znamená, aby šel na schůzi sněmovny na tu druhou schůzi, na první schůzi sněmovny, která začne někdy 15. ledna, tak nemám šanci ho dostat, ale na druhou schůzi sněmovny, aby už šel schválený vládou.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Martin Pecina je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu, ministr vnitra by rád také prozkoumal starší kauzy, které zavánějí korupcí. Kdo se má třást, že bude ještě dodatečně potrestán? Budeme se ptát. Hodně se v České republice mluví o tom, že jsou tady předražené dálnice v Česku. To, že se tady staví dráž než v okolních zemích je známá věc, vy jste to ostatně i včera zmiňoval na tiskové konferenci. Máte, pane ministře, nějaká konkrétní podezření, že při stavbě dálnic v České republice dochází ke korupci?

Martin PECINA, ministr vnitra:
Ne, já prosím vás, nejsem orgán činný v trestním řízení, nejsem ani policista, ani státní zástupce, čili konkrétní podezření já nechám na státních zástupcích a na policistech. Já jsem se včera bavil o tom, že my provedeme jakousi revizi, ale nejde o revizi ve smyslu toho, že já bych dával podnět k tomu, ať se otevřou staré případy. To může udělat nejvyšší státní zástupkyně, nikoli ministr vnitra ani policejní prezident, ani policejní orgán. My chceme zjistit, co v těch starých kauzách, které byly tak medializovány a některé z nich jsem včera jmenoval, tak kde nastala chyba? Jestli je chyba skutečně v tom, že policie špatně šetřila, nebo jestli je chyba v tom, že státní zástupce špatně postupoval, nebo jestli je chyba v legislativě a nebyli jsme schopni z objektivních důvodů sehnat dostatečně důkazů, anebo jestli to bylo třeba jenom mediální plácnutí do vody, i takové případy si dovedu představit. Čili o to nám jde, nikoli o otevírání starých případů.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Vy jste také zmiňoval kauzu poslance Petra Wolfa. Je to poslanec, který byl zvolen za ČSSD, postupně byl vyloučen ze strany, teď je obviněn z úvěrového podvodu, nedostal jste to jako úkol z ČSSD, za kterou jste ve vládě, posoudit jeho případ?

Martin PECINA, ministr vnitra:
Já nemohu posuzovat jeho případ, té vaší otázce vůbec nerozumím, co bych měl dostat za úkol. Já jsem řekl, že se podíváme na kauzu Petra Wolfa z prostého důvodu. Já jsem byl několikrát napaden v tisku, že policisté zdržují vyšetřování kauzy Petra Wolfa a já chci zjistit objektivně, jestli vyšetřování kauzy Petra Wolfa probíhalo v zákonných mantinelech, nebo jestli došlo ke zdržení a jestli došlo ke zdržení, tak jestli je za to odpovědna policie, anebo státní zastupitelství, to je to, co chci zjistit. Já nemám ambici zjišťovat, jestli je Petr Wolf vinen, nebo nevinen.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A případ podnikatele Romana Janouška a kauzu podezřelých švýcarských kont, chcete, pane ministře, prozkoumávat z jakého důvodu, protože i to je případ, který jste sám zmiňoval.

Martin PECINA, ministr vnitra:
Přečtěte si rozhovor Mirka Topolánka v Lidových novinách, teď vám neřeknu to datum, pan Topolánek sdělil, že já jsem byl na ministerstvo vnitra dosazen proto, abych zabránil vyšetření kauz malého a velkého Švýcarska. To je jeho přesný citát, že já jsem tady proto, abych něčemu takovému zabránil. Proto chci, aby ta věc byla objektivizována, abychom řekli, jestli ty kauzy jsou reálné nebo ne a jestli...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Jenom kvůli tomu, že Mirek Topolánek něco řekl v Lidových novinách, tak z toho důvodu se bude prozkoumávat Roman Janoušek?

Martin PECINA, ministr vnitra:
Bezpochyby také proto. Protože já chci zjistit, proč se s tou kauzou nic neděje i vzhledem k tomu, že já jsem byl několikrát nařčen, že já něčemu bráním. Čili ty kauzy, které jsou takto mediálně známy, mě není známo o moc více kauz než běžným lidem, čili ty kauzy, o kterých já vím, na které jsem byl dotazován a které vypadají zvláštním způsobem, tak na těch jsme se dohodli s paní nejvyšší státní zástupkyní, že je prověříme a že prostě přijdeme na kloub tomu, proč vyšetřování trestných činů podobných kauz, o kterých ví celá česká společnost, proč končí u ledu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Vy máte v tomto směru docela velkou moc, protože vytažení třeba nějakého takového případu těsně před volbami, které budou na konci května nebo v červnu, může třeba hodně poškodit některou stranu. Víte, tak z tohoto důvodu se ptám, jestli třeba se nezaměříte na podnikatele Romana Janouška přítele pražského primátora a potom se může stát, že třeba budou volby a zrovna Pavla Béma to může poškodit. Jestli si na to třeba dáte pozor, aby se ty kauzy účelově třeba nějakým způsobem neobjevovaly třeba v květnu nějakým způsobem těsně před volbami.

Martin PECINA, ministr vnitra:
Já žádný takový příkaz dát nemohu. Já jsem říkal, že se zeptám policistů, které kauzy jsou problematické z jejich pohledu, nejvyšší státní zástupkyně učinila to samé v té hierarchii státních zastupitelství, k tomu přidáme kauzy, které jsou prostě mediálně známy a zeptáme se, proč nebo budeme se snažit dopídit toho, proč ty kauzy takto dopadly, protože ony už většinou dopadly anebo se neúměrně prodlužují a jsou u ledu. Já žádnou kauzu neumím ani otevřít, ani ovlivnit její vyšetřování, ani já nemohu jít do spisu, nic takového já nemohu dělat. To může nejvyšší státní zástupkyně, nikoli ministr vnitra ani policejní prezident.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Dvacetminut@rozhlas.cz, vezmeme jednu otázku, která také souvisí vlastně s tím, o čem se bavíme. Ptá se Karel z Prahy, jestli si také posvítíte na případ Opencard, tady v Praze, protože už druhý audit potvrdil vážná pochybení při zřizování i tady těchto karet a jestli s tím budete i vy něco dělat?

Martin PECINA, ministr vnitra:
Já s tím nemohu skutečně dělat nic a případ Opencard určitě nebude patřit mezi případy, které nechám prověřovat, protože případ Opencard sotva začal, čili já vím, já jsem se nechal informovat od policejního prezidenta, že policie tento případ šetří, to je vše, co o tom vím a vše, co o tom chci vědět. Jestli se za rok nebo za dva zjistí, že ten případ je u ledu, nebo že ho někdo podivným způsobem odložil, potom bude na mém nástupci v tomto křesle anebo na nejvyšší státní zástupkyni, aby dělala stejné kroky, jak já chci dělat u těch kauz, které se šetří třeba 10 let, jako je ta Mostecká uhelná.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
To říká ministr vnitra Martin Pecina, který je stále hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Obraťme teď list a pojďme se věnovat také jednomu velmi důležitému tématu, protože, a tím jsou zdravotnické poplatky a to, jakým způsobem je jednotlivé kraje proplácejí, protože do včerejška měly kraje odevzdat právě ministerstvu vnitra své stanovisko k systému, jakým proplácejí zdravotnické poplatky v krajských nemocnicích a lékárnách, pane ministře, máte už teď vyjádření od všech krajů, nebo máte takové informace, že vyjádření od všech krajů dorazila?

Martin PECINA, ministr vnitra:
Já mám vyjádření od naprosté většiny krajů v tomto okamžiku. Ta zpráva, kterou jsem dostal od svých podřízených dnes, je taková, že některé kraje ten systém zcela modifikovaly tak, že k němu nemáme výhrady, jedná se o kraj Karlovarský, samozřejmě v minulosti už jsme řekli, že nám nevadí postup kraje Plzeňského, kraj Olomoucký, zdá se, že bude také bez problémů, ale zatím nemáme doručeno usnesení zastupitelstva, ale potom všechny ostatní kraje už jsou případ od případu. My jsme ta vyjádření dostali, některé kraje nám sdělily, že je problém v tom, že ještě nestačily svolat zastupitelstvo a schválit nový systém nebo schválit změny, to znamená, některé kraje nám řekly, že pravděpodobně nic měnit nebudou, na ty si samozřejmě posvítíme hned na začátku ledna, ty kraje, které nám označily nebo které nám řekly, že provedly změny, tak musíme zkontrolovat, jestli k tomu skutečně došlo a budeme postupovat teď už prostě kraj po kraji, budeme zahajovat správní řízení, pokud to bude nutné a pokud to bude nutné, tak přistoupíme i k pozastavení rozhodnutí jednotlivých krajů, ale jak říkám, už to není jednolitá masa, ty kraje se chovají různě, zastupitelstva se chovají různě. Některá to, co jsme jim vytýkali, prostě odstranila a některá jakoby čekají pravděpodobně na to správní řízení, které my zahájíme, jakmile to bude vhodné.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ministr vnitra Martin Pecina byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Díky za to, na shledanou.

Martin PECINA, ministr vnitra:
Děkuju, na shledanou a hezké Vánoce vám i posluchačům.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Vám taky i posluchačům. Na shledanou. Za chvilku další zprávy Radiožurnálu. Helena Šulcová vám přeje hezký zbytek dne.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: heš
Spustit audio