Marie Terezie promluví z obrazovek. Minisérie ji představí jako nekompromisní političku i citlivou ženu

Film o ženě, která nás přinutila chodit do školy na osmou, změnila Evropu a byla poslední českou panovnicí. Nejrozsáhlejší koprodukce České televize z posledních let představí císařovnu Marii Terezii jako političku, zamilovanou ženu i matku šestnácti dětí na cestě od dětství k dospělosti ve dvoudílné minisérii, na níž se podílela slovenská, maďarská a rakouské veřejnoprávní televize.

Není to poprvé, kdy česká televize (ČT) vstoupila do koprodukce s evropskými partnery. Například historickou trilogii Jan Hus připravila s francouzsko-německým kanálem Arte. „V případě Marie Terezie se však jedná o první takto rozsáhlou koprodukci. Námět a scénář vzešel z České televize a snímek vznikl pod naším producentským vedením," uvedl generální ředitel ČT Petr Dvořák.

„Mezinárodní spolupráce na evropské úrovni je věc nejen prestižní, ale též nezbytná pro zachování významu české televizní tvorby v dalších obdobích. Žádná evropská televize se dnes nemůže spoléhat na to, že v konkurenci amerických kabelových televizí a internetových gigantů ufinancuje jen ze svých vlastních zdrojů takovou tvorbu, která má šanci zaujmout čím dál náročnější diváky," podotýká kreativní producent ČT Jan Maxa.

Pod vedením hollywoodského režiséra Rakušana Roberta Dornhelma se ve snímku objeví mimo jiné Vojtěch Kotek, Zuzana Stivínová v roli matky pozdější panovnice, Martin Pechlát, Vladimír Javorský či Jan Budař. Císařovnu ztvárnila rakouská herečka Marie Luise Stockingerová. Autorkou scénáře je Miroslava Zlatníková.

Režisér Robert Dornhelm a herečka Zuzana Stivínová

„Na počátku, když jsem byl osloven ke spolupráci, jsem se bál, aby film nebyl jen nějakou „muzeální návštěvou“. Byl jsem velice příjemně překvapen, jak je scénář vtipný a nadčasový,“ vyjadřuje se režisér ke scénáři Zlatníkové.

Neobvyklým způsobem vznikla také její kniha Marie Terezie – miluj a panuj. Byla napsána podle původně delšího scénáře, který byl následně pro potřeby natáčení zkrácen. „V knížce je ten příběh celý, jak jsem ho napsala, i se změnami oproti scénáři. Ve filmu například není scéna, kdy Marii Terezii napadne divočák. To se natočit nedalo. Hlavní představitelku, herečku Marii Luise Stockingerovou by si s jejím pojištěním žádný divočák napadnout netroufl," říká scenáristka Zlatníková.


Kniha Miroslavy Zlatníkové Marie Terezie – miluj a panuj bude čtenářům představena 6. prosince v pražském Paláci knih Luxor.
Na obrazovkách České televize se minisérie Marie Terezie objeví 1. a 2. ledna.

Snímek se věnuje politickému vlivu panovnice, která za více než čtyřicetileté období své vlády musela válčit o rakouské dědictví. Důležitou linkou příběhu je však také její dětská láska a později manželství s Františkem Štěpánem Lotrinským, které si musela vyvzdorovat. "Je to taková kombinace love story s politickým thrillerem. O mé postavě Františka Lotrinského se toho příliš neví. Z politiky byl vyloučený a věnoval se obchodu," sdělil představitel Františka Štěpána Lotrinského Vojta Kotek.

Jak kniha, tak film představují naši poslední panovnici ne jako obtloustlou matronu a političku s pevnou rukou, která dala Pražskému hradu tak trochu vojenský kabát a přiměla všechny děti monarchie chodit na osmou do školy, jak je v obecném povědomí, ale mapuje také prostředí, které Marii Terezii formovalo a dává nahlédnout do běžného života císařské rodiny, která tehdy neměla prakticky žádné soukromí.

autor: ela | zdroj: ČTK
Spustit audio