Marie Mikušová

22. červen 2010

V úterý jako by s Hankou Shánělovou ve studiu usedla celá Jihoafrická republika. Samozřejmě v přeneseném slova smyslu. Jejím hostem totiž byla Marie Mikušová, která dlouhá léta strávila právě v JAR, současném dějišti světového fotbalového šampionátu. A moderátorka se jí zeptala například i na to, zda je JAR skutečně zemí fotbalových fanoušků. Ve středu 23. června bude hostem Eva Zaoralová, umělecká ředitelka MFF.

Ač se to – ve světle současného fotbalového mistrovství, které se v zemi koná – může zdát překvapující, Jihoafrická republika fotbalem nežije ani zdaleka tolik jako jinými sporty. „Nejčastější tam jsou kriket a ragby. Fotbalu fandí hlavně černoši. Bohužel musím říct černoši, tak je tam totiž ona komunita rozdělená,“ vysvětluje Marie Mikušová pro posluchače.

A doplňuje, že život v JAR se od toho evropského skutečně v mnoha ohledech liší. „Amerika je přestěhovaná Evropa, ale u Afriky už tahle vazba na Evropu zcela chybí,“ všimla si při svém dlouholetém pobytu v JAR. A není proto divu, že i tak abstraktní pojem, jako je například přátelství, dostává v Jihoafrické republice zcela jiný rozměr, než na jaký jsme zvyklí. „Úsměvy a sliby u nich frčí stejně jako u nás, ale vše je trochu povrchnější. Když si však v JAR najdete přátele, můžete si být jisti, že to bude stát za to.“

Marie Mikušová

To, jak život v Jihoafrické republice vypadá, Marie Mikušová a její manžel nepoznávali pouze na vlastní kůži, ale i prostřednictvím svých dětí. Ty v JAR navštěvovaly tamní školy a Marie Mikušová, vystudovaná jaderná fyzička, tak má možnost porovnávat – v čem se vlastně africké školství liší od toho evropského?

„Úroveň našich dětí byla rozhodně mnohem vyšší,“ popisuje pro posluchače. „Obecně jsou požadavky evropských škol v porovnání s těmi africkými velké. Na to poukazoval syn – ten neustále viděl, že jejich znalosti jsou špatné. Africké děti nevěděly, jaká je největší řeka nebo nevyšší hora v JAR. Což on z našich škol samozřejmě znal.“

Marie Mikušová

Hanka Shánělová se však svého hosta během vysílání neptala pouze na to, v čem se život v JAR liší od toho našeho, ale i co mají oba světy společného. Kdo jsou vlastně Jihoafričané? A jak dnes žijí jednotlivé komunity, které tvoří populaci Jihoafrické republiky? I to se dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Marií Mikušovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio