Marián Jelínek

22. únor 2008

Hostem Dopoledního Radiožurnálu byl trenér Marián Jelínek. S moderátorkou Lucií Výbornou rozebíral například to, jak si stojí český hokej deset let po triumfu v Naganu nebo jestli může opět přijít podobný úspěch. Odpovídal i na to, co je na přípravě sportovce nejdůležitější, a jaký vztah panuje mezi hráčem a trenérem. V sobotu 23. února bude hostem herec a režisér Milan Šteindler.

První otázka na hokejového trenéra Mariána Jelínka se, v den kulatého výročí triumfu v Naganu, nemohla týkat ničeho jiného. Věří trenér v opakování velkého zlatého vítězství? "Nagano bylo poprvé, bylo první, úplně stejné to nemůže být už nikdy. Určitě ale můžeme ještě nějaký velký hokejový úspěch zažít," řekl Marián Jelínek ve vysílání Radiožurnálu.

Deset let po historickém vítězství si podle Jelínka český hokej nestojí nejhůře. "Zažili jsem plno pádů, zažili jsme i plno krásných chvil. Ustoupili jsme trochu z pozic nejlepších hráčů NHL, i týmová spolupráce šla trochu dolů, ale medaili zase přivézt můžeme," shrnul situaci dnešní host. "Kdyby to bylo z Kanady, bylo by to fantastické," dodal Jelínek.

Marián Jelínek byl od roku 1992 osobním trenérem hokejisty Jaromíra Jágra a současné době je asistentem trenéra klubu HC Sparta Praha. Jak vidí její letošní šance? Bude se opakovat vítězné tažení Sparty? I na to se ho ptala moderátorka Lucie Výborná. "Byl bych samozřejmě rád, uvidíme. Čeká nás favorizovaný Liberec. Teď máme ještě všichni čas na přípravu," odpověděl jí Marián Jelínek.

Ve vysílání Radiožurnálu spolu také hovořili o tom, jaký je vztah mezi trenérem a hráčem, i jak je třeba vážit informace, které se hráči řeknou před důležitým zápasem. "Je to jako manželství," řekl s úsměvem Jelínek. V určitých fázích sezóny je prý dvojice spolu každý den, mnohdy více jak s vlastní rodinou. Tomu podle Jelínka odpovídá i komunikace a motivace. "Volíme každé slovo. Chceme, aby byla pohoda a táhlo se za jeden provaz. To může zhatit i jedna špatně podaná informace, jedna porážka," dodal trenér.

Marián Jelínek odpovídal i na dotazy posluchačů. Hovořil tak například o ideálním složení týmu nebo o svém vztahu s Jaromírem Jágrem. "S Jardou se člověk směje dost často. Všichni ví, že neřekl větu, aby se nezasmál. Měl rád vtípky a nakazil tím většinou celou kabinu," zavzpomínal Jelínek.

Došlo i na možné posily hokejové Sparty pro příští sezónu. "Nemůžu být konkrétní, ale zajímavá jména se v dresu Sparty určitě objeví," nastínil situaci s úsměvem Marián Jelínek.

Kromě hokeje je diplomovaný trenér Marián Jelínek i autorem několika knih. V současné době připravuje vydání dalších.

Záznam celého rozhovoru s Mariánem Jelínkem si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: jpt
Spustit audio