Marek Špalek

29. září 2008

V úterý byl hostem Dopoledního Radiožurnálu Marek Špalek, ředitel rodinné společnosti Nové vinařství, který posluchačům prozradil, jaký bude letošní ročník, co je pro moravské víno a tuzemské vinaře typické a jestli mohou konkurovat proslaveným vinařským regionům z Francie či Španělska. Ve středu 1. října bude hostem ředitel Centra preventivní medicíny René Vlasák.

Podzimní vinobraní jsou v plném proudu, každý víkend se na mnoha místech země konají slavnosti burčáku a vína. Není vhodnější doba nejen pro ochutnání lahodného moku, ale i pro několik informací z úst zasvěceného odborníka. Majitel rodinného vinařství Marek Špalek přiblížil posluchačům detaily zpracování vína, ale také inovace, které jeho firma zavedla.

Dnešní host Lucie Výborné má pověst vinařského vizionáře, který boří staré mýty a zavádí mnohé novinky. Například nepoužívá tradiční názvy vín a korkový špunt nahradil skleněnou zátkou. "Podařilo už se českým vinařům vymazat čtyřicet let odtržení od světa?" zajímalo moderátorku. Podle Marka Špalka bylo v prvních letech po revoluci co dohánět, ale spousta věcí se už změnila a vinaři udělali od té doby ohromný kus práce.

Za hezký zvyk z doby Rakouska-Uherska označil Marek Špalek tradiční podzimní pití burčáku, který se konzumuje právě jen u nás a v Rakousku. Někdy bývá pití burčáku považováno za přežitek z dob socialismu, ale není to pravda. Ve Francii se tomu sice smějí, ale burčák je velmi zdravý a mnohé národy, které ho odmítají, o dost přicházejí.

Marek Špalek také vysvětlil, co je pro tuzemská vína typické. Moravská a česká vína jsou jedinečná tím, že vznikají tak blízko u zemského pólu. Nikde mimo Evropu se réva tak blízko pólu nepěstuje. Pro celý středoevropský region je příznačné, že vinice jsou velmi severně položené, a proto mají vína vzniklá v těchto oblastech vyšší obsah kyselin, větší aromatičnost a velmi zvláštní charakter.

A jak hodnotí vinař letošní kvalitu hroznů? "Letošní rok byl pro vinohradníky poměrně složitý. Celou Evropu sužovalo velmi vlhké počasí, a nejen u nás byly velmi vhodné podmínky pro rozvoj houbových chorob. Myslím, že spoustě vinařů se to nakonec podařilo uhájit a hrozny jsou poměrně zdravé. Teď je důležité, aby počasí vydrželo a nezačalo příliš pršet," přeje si Marek Špalek.

Záznam rozhovoru s Markem Špalkem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio