Marek Pavlas: Provozovatelé billboardů se cítí poškození, nedostali náhradu

Zákaz billboardů podél silnic a dálnic platí. Ústavní soud dnes odmítl stížnost, kterou na zákon podali senátoři. Co na rozhodnutí soudu říkají majitelé billboardů?

„Zákaz billboardů u dálnic a silnic první třídy prostě platí a nikdo s tím nic neudělá, to dnešní rozhodnutí na tom nemělo nejmenší vliv,“ říká prezident Svazu provozovatelů venkovní reklamy Marek Pavlas s tím, že Ústavní soud rozhodoval pouze o tom, jakým způsobem zákon byl implementován a jestli při implementaci nedošlo k poškození ústavy.

Připomíná také, že ve svazu zpochybňovali to, že stát se žádným způsobem regulérně nevypořádal se svými závazky, které pro něho plynuly ze smluv.

Můj odhad je, že 95 procent všech reklamních zařízení zmizelo
Marek Pavlas

„Říkali jsme, že by od státu bylo fér, jestliže někomu něco slíbí na nějakou dobu určitou, tak aby se s tím nějakým způsobem vyrovnal. On tam sice dal přechodné ustanovení pět let, ale smlouva byla na delší dobu,“ vysvětluje.

Provozovatelé se tak podle něj cítí poškozeni tím, že nedostali náhradu za období, kdy nemohli reklamy využívat, přestože měli smlouvu a povolení v ruce. Dodává zároveň, že Ústavní soud nezbývá než respektovat.

„Zklamal mě institut veřejného zájmu, ten je definován velice vágně jako zvýšení bezpečnosti silničního provozu,“ upozorňuje s tím, že se neobjevila žádná analýza, která by říkala, že billboardy mají prokazatelný vliv na zvýšení bezpečnosti provozu.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio