Lukáš Bauer

23. únor 2010

Lucie Výborná se v úterý dopoledne vypravila s mikrofonem přímo do olympijské vesnice v kanadském Whistleru, aby v jeho dočasném domově navštívila nejlepšího současného českého běžce na lyžích Lukáše Bauera. Posluchačům Radiožurnálu se tak na několik desítek minut otevřel pohled do zákulisí olympiády i do pocitů a prožitků čerstvého držitele bronzové olympijské medaile ze závodu na patnáct kilometrů volnou technikou. Ve středu 24. února navštíví vancouverské studio další exkluzivní host Lucie Výborné.

Jaké pocity prožíval v cíli závodu? "Momenty v cíli jsou nejintenzivnější a jsou vlastně také důvodem, proč závodím. Vyhlášení vítězů, předávání medaile - i to je pěkné, ale pocitům v cíli se to už nevyrovná," popisuje Lukáš Bauer, jak prožívá vteřiny a minuty po průjezdu cílovou páskou, kdy s napětím očekává, v jakém čase dojedou jeho soupeři.

Uklidnila českého běžce na lyžích medaile hned v prvním závodě? "Je to základní splnění cílů, protože jsem proklamoval, že chci na olympiádě bojovat o medaili," říká Lukáš Bauer s tím, že takovýto úspěch hned v začátku olympiády přináší uklidnění nejen jemu, ale i celému servisnímu týmu, který mu s přípravou na závody pomáhá. "Doufám, že tím to jenom začíná," dodává český běžkař.

Ve skiatlonu sice Lukáš Bauer medaili nezískal, přestože většinu závodu jel na vedoucí pozici, ale před sebou má ještě závod na 50 kilometrů a štafetu. Proč se rozhodl nešetřit síly na svoje nejnáročnější olympijské vystoupení a zúčastnit se i týmového závodu? "Štafeta je věc cti, taková výstavní skříň národního lyžování," myslí si čerstvý olympijský medailista.

"Nestartovat ve štafetě by mě hodně mrzelo. Je to jediný závod, kdy s ostatními kluky z týmu musíme táhnout všichni za jeden provaz," vysvětluje Lukáš Bauer a dodává, že šetřit se rozhodně nehodlá.

Lukáš Bauer v rozhovoru mluvil také o tom, proč se mu nepodařilo doběhnout na medailové pozici i ve skiatlonu a jak se dívá na sporné prostředky, ke kterým se uchýlil v cíli závodu švédský tým. Zmínil i to, kde podle něj leží hranice mezi soutěžní strategií v duchu fair play a nečistou hrou nebo jestli zažil někdy na trati vypjatý moment, kdy měl chuť sám sáhnout k ne zcela čistým sportovním praktikám.

Lucii Výbornou také zajímalo, co všechno probíhá na trati závodu mimo oči diváků, jak se Lukáš Bauer připravuje ráno před závodem nebo jak se mu daří setřást nervozitu. Jak úspěšný český závodník na tyto a další její otázky odpověděl, si poslechněte ze záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Lukášem Bauerem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Radiožurnál je jediným českým rádiem, se kterým můžete být přímo na všech sportovištích XXI. zimních olympijských her. Poslouchejte naše vysílání a sledujte naše zpravodajství - uslyšíte živé vstupy z probíhajících závodů, zajímavé reportáže ze zákulisí a rozhovory s českými i zahraničními reprezentanty.

autor: and
Spustit audio