Lucie Výborná

26. červenec 2010

Pocit déjà vu mohli mít posluchači pondělního Dopoledního Radiožurnálu. Z éteru se totiž po 10. hodině ozval hlas, který v něm byli zvyklí pravidelně slýchávat až do konce loňského roku. Naproti Tomáši Pancíři totiž usedla dřívější moderátorka Dopoledního Radiožurnálu Lucie Výborná. Ta posluchačům přiblížila především to, jak se žije současné Moskvě, kam se i s rodinou odstěhovala, ale popsala i svou práci pro Českou televizi při natáčení pořadu Na cestách. V úterý 27. července bude hostem Dana Zátopková, legenda české atletiky.

Krásné malé město – taková je podle Lucie Výborné Praha v porovnání s Moskvou. A dokonce i nechvalně proslulé pražské dopravní zácpy jako by ve světle toho, co se děje na moskevských silnicích, neexistovaly. „V Moskvě se může stát, že čtyři až pět hodin stojíte v dopravní zácpě,“ upozorňuje Lucie Výborná na to, že dobrým řešením dopravní situace v Moskvě je metro.

Přesto se nechce pouštět do nějakého podrobnějšího srovnávání života v Moskvě a v Praze. „Kdyby měl člověk srovnávat to, co je, a to, co bylo, musel by se zbláznit,“ přiznává v Dopoledním Radiožurnálu. „Přistěhovala jsem se zkrátka do města, které má přes 10 miliónů obyvatel, které má svá krásná zákoutí, ale i obrovské problémy,“ shrnuje. „Člověk musí brát věci tak, jak jsou.“

V Moskvě se Lucie Výborná

Ve světle toho, co Lucie Výborná říká o životě v Moskvě, se může zdát paradoxní její tvrzení, že je především přírodní člověk. Avšak paradoxně pouze na první dojem. V Rusku totiž Lucie Výborná neprozkoumává pouze velkoměstskou Moskvu, ale i ruskou přírodu.

Nedávno se například se štábem České televize vydala do ruské Karélie, tedy do oblasti na hranicích s Finskem, do níž zasahuje i Ladožské jezero, kde se podílela na přípravě nového dílu pořadu Na cestách. V programu České televize se tento díl objeví nejspíš v září. „Karélie je místo, které má 60 tisíc jezer, spoustu nádherných lesů a krásných lidí, ale také velmi bolavou část historie,“ naznačuje Lucie Výborná, na co se televizní diváci mohou těšit.

Život v Moskvě je podle Lucie Výborné

Ti, které zajímá, jak vypadá život a krajina v oblasti, z níž pochází nejrozšířenější obraz gulagu, však nemusí čekat až do září do chvíle, kdy se pořad Na cestách věnovaný právě Karélii v programu České televize objeví. Stačí, když si poslechnou záznam celého rozhovoru s Lucií Výbornou, a dozvědí se například i to, jaké pocity měla moderátorka na Solovetském souostroví, tedy na místě, kde zemřelo obrovské množství politických vězňů.

Záznam celého rozhovoru s Lucií Výbornou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio