Ľubomír Smatana: Přiznávám, poprvé jsem jedl frgály

31. srpen 2013

Provázel vás letními dny a popisoval návštěvy poměrně netradičních míst. Prázdninový reportér Radiožurnálu Ľubomír Smatana se rozloučil s letními prázdninami ve vysílání Hosta Radiožurnálu. V sobotu po 10. hodině si s ním povídala moderátorka Patricie Strouhalová.

Říká se, že v tom nejlepším se má přestat, a tak i Ľubomír Smatana končí své putování po České republice. A co si z letních prázdnin odnesl? „Myslím, že to u nás všechno funguje docela dobře a každý se stará o své okolí. Černé kroniky hodně zkreslují,“ uvažuje.

A co se během Prázdnin na přání naučil? Třikrát denně odevzdávat podklady a reportáže, ale také boj se signálem. „Operátoři se chlubí, jak je Česko pokryté signálem, ale měl jsem s tím problém,“ uznává. „Stačí vyjet za Prahu a nemáte signál,“ dodává.

Nejvíc ho prý překvapily Beskydy. „Jsou hodně zastavěné. Jsem zvyklý na Sudety, které jsou docela vymlácené,“ nastiňuje s tím, že často střídal dvě tři místa denně. „Musel jsem neustále reagovat na nové podněty,“ vysvětluje.

Ľubomír Smatana dostával pozvánky od posluchačů, ale na jeho cestu ovlivňovala hlavně náhoda. „Náhody mě překvapují pořád, a tak bylo lepší nevědět, jak to večer dopadne,“ říká s úsměvem.

Proč se mu líbilo ve Štramberku a každému by doporučoval toto město navštívit? Jaké jsou pravé valašské frgály? A kam by se ještě někdy rád vrátil? I to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou ve vysílání Radiožurnálu.

Záznam celého rozhovoru s Ľubomírem Smatanou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio