Lidice musí žít, řekli si v anglickém hornickém městečku a přispěli na jejich obnovu

Tento týden uplynulo děvětasedmdesát let od vypálení Lidic nacisty. Tragický osud české vesnice dal vzniknout jedinečné vazbě se severoanglickým hornickým městem Stoke on Trent. Jen tři měsíce po lidické tragédii se tam zrodilo hnutí, které přispělo poválečné obnově Lidic. Jako připomínka tohoto historického pouta zavlála nad radnicí ve městě Stoke on Trent česká vlajka.

Jsme s vámi, čeští přátelé, hlásá do světa symbolicky vyvěšená československá vlajka

My, obyvatelé města Stoke on Trent, jsme chtěli ujistit naše české přátele, že v tento památeční den jsme s nimi. Proto vyvěšujeme českou vlajku. Je to potřetí v historii: poprvé to bylo v září roku 1942, kdy byla kampaň Lidice musí žít vyhlášena, podruhé v roce 1962, kdy zde byly na návštěvě lidické děti,“ vysvětluje Allan Gerrard.

Muž, který se spolu se svojí ženou Cheryl snaží vazbu mezi severoanglickým Stokem a Lidicemi držet při životě.

Přátelé, kteří se nikdy nepotkali

A daří se jim to. Česká vlajka teď vlaje nad radnicí po dlouhých devětapadesáti letech.

„Řekla bych, že vztah mezi našimi obcemi s časem posiluje. Díky Cheryl a Alanovi se o ní učí děti ve školách, jedna z našich hlavních ulic se jmenuje Lidická. V dnešní době je důležité vědět, že někde máte přátele. I když osobně je třeba nikdy nepotkáte,“ říká předsedkyně městské rady Abi Brownová.

V městské radě zasedá i Cherryl. O symbolické vztyčení české vlajky nad radnicí usiluje se svým manželem Alanem už roky.

„Jako obyvatelka města i jako členka městské rady jsem hrdá na to, že se to podařilo. Je to právě deset let, co se vzájemné vazby snažíme oživovat. Řada lidí o této historické vazbě ví, pro mnohé je to neznámá kapitola našich dějin. A právě na ně se obracíme,“ popisuje.

Příspěvek anglických horníků

Britský filmový týdeník ze září roku 1942 zaznamenal zahájení hnutí za obnovu Lidic. Nad viktoriánskou radnicí tehdy poprvé zavlála československá vlajka.

U zrodu kampaně Lidice musí žít (Lidice Shall Live) stál lékař a labouristický poslanec Barnett Stross. Prvními, kdo do finanční sbírky přispěl, byli horníci z města Stoke on Trent. Sbírka se brzy rozšířila do celé Británie a i díky ní byly Lidice po válce znovu postaveny.

Podle Alana Gerrarda je vztyčení české vlajky nad radnicí ve Stoku právě teď velmi symbolické.

„Posledních pět let, zhruba od referenda o brexitu, jakoby se Británie uzavírala do sebe. Opravdu potřebujeme něco, co nám umožní překonat naši sebestřednost. Díky čemu zase uvidíme, že svět je větší než naše vesnice nebo město. A takové velmi důležité pouto tady ve Stoku máme, je to náš vztah s našimi českými přáteli,“ uzavírá Alan Gerrard.

Československá vlajka na střeše Hanley Town Hall v anglickém hornickém městě
autoři: Jaromír Marek ,
Spustit audio

Související