Larry Hagman srostl s postavou J. R. Ewinga z Dallasu. A všechny drinky na plátně byly skutečné

Profesně tam strávil svá nejlepší léta, a když v nedaleké nemocnici umíral, sezval na ranč Southfork svou rodinu i přátele. Larry Hagman coby herec naprosto srostl s rolí J. R. Ewinga ve slavném televizním seriálu Dallas z prostředí texaské rodiny obchodníků s naftou. Vysílat se začal přesně před třiačtyřiceti lety. A skončil definitivně až poté, co Larry Hagman v roce 2012 zemřel.

Je to nejoblíbenější padouch v amerických televizních dějinách,“ říká o J. R. Ewingovi David Keller, který mě Southforkem provází. V domě, který známe ze seriálu jako sídlo Ewingů a dnes je z něj muzeum, mi ukazuje vystavenou láhev šampaňského. Připomíná prý právě Larryho Hagmana a závislost, která mu zničila zdraví a kterou ani při natáčení nijak neskrýval, právě naopak.

Skutečná, neskrývaná závislost

Když v seriálu Dallas pije alkohol, je to reálné. Pokud jste ho viděli pít bourbon, nebyl to čaj, ale skutečně bourbon. Když to vypadalo jako víno, nebyl to jablečný džus, ale opravdu víno. Kdo spolupracoval s Larrym Hagmanem, ten s ním i popíjel. Šampaňské pil jako sodovku. Vypil pět lahví za den,“ popisuje můj průvodce.

Čtěte také

Dá se to snadno ověřit, protože lidé, kteří s Larrym Hagmanem při natáčení Dallasu spolupracovali, na ranči Southfork stále působí: „Ano, je to tak, kdykoli ho v seriálu vidíte pít alkohol, je to reálné. Později mu museli transplantovat játra. Pil hodně, hned od rána, ale na jeho výkonu jste to nepoznali. Pamatoval si text, nemotal se, fungoval. Byl to vysoce funkční alkoholik,“ dosvědčuje i Sherry Haughwoutová, manažerka ranče, kde se seriál natáčel čtrnáct let, až do roku 1991.

Smrt nedaleko Southforku

Před deseti lety se tam herci vrátili a natočili tři sezóny pokračování Dallasu, během kterých Larry Hagman zemřel. „On byl s Texasem a Southforkem velmi těsně spojený. Když Larry v nedaleké nemocnici umíral, sezval na Díkůvzdání své příbuzné z celého světa na oběd sem na Southfork, který miloval, pokračuje Sherry.

Slavný seriálový ranč Southfork je ve skutečnosti menší, než jak se nám zdá z televizních obrazovek

Asi ve dvě hodiny volali z nemocnice, že na tom vůbec není dobře a odpoledne zemřel. Rodina tak byla u něj, stejně jako Linda Grayová a Patrick Duffy,“ jmenuje Sherry herecké partnery, se kterými Larry Hagman tvořil nerozlučnou trojici.

Právě oni si prý podle sympatií vybírali, koho z původního seriálu Dallas nechají účinkovat i v pokračování. Sám Larry Hagman už tou dobou věděl, že má rakovinu.

Až do konce neporažený

Vzpomínka na J. R. Ewinga, kterého si zahrál Larry Hagman, který zemřel v listopadu 2012, na ranči Southfork, kde se natáčel slavný seriál Dallas

Producentům o tom řekl, takže bylo v plánu příběh postavy J. R. dovést ke konci. Chtěl to i Larry Hagman, protože on byl coby herec touto rolí definovaný. Rakovinu proto autoři vepsali do scénáře i postavě J. R. Ale nechtěli nechat nemoc, aby ho porazila. Podle scénáře měl zemřít zastřelený při rvačce v hotelovém pokoji. Jenže Larry Hagman zemřel dřív, než tuto scénu stihli natočit,“ vrací se k dramatu jeho posledních dní David Keller.

A tak se naposledy objevuje ve scéně, kdy telefonuje se svým synem, a najednou se ozvou dvě rány. Telefon je hluchý a nikdo neví, jestli je J. R. mrtvý. Jeho příbuzní pak v márnici zjistí, že je to tak,“ dodává. J. R. Ewing má na Southforku fiktivní hrob a na něm vytesáno, že tohle je jediná jeho porážka.

autoři: Jan Kaliba ,
Spustit audio

Související