Ladislav Lakomý

7. listopad 2009

Zazní-li jméno sobotního hosta Radiožurnálu, vybaví se každému především Brno, jeho celoživotní působiště. Herecké nabídky z Prahy měl a na důvod, proč je odmítl, vzpomíná herec a dabér Ladislav Lakomý se slovy: "Jsem moravský patriot."V neděli 8. listopadu bude hostem armádní generál Vlastimil Picek.

Josef Somr, Bořivoj Navrátil, Blažena Holišová a další - to jsou pouze některé z hereckých osobností, s nimiž se Ladislav Lakomý potkal v jednom - mimořádně silném - ročníku na JAMU. Tam nastupoval v roce 1952 - jak dnes vzpomíná na studium poznamenané 50. lety?

"Člověk v 21 letech to příliš nevnímá," vzpomíná herec. "Studentský život je daleko bezstarostnější - nota bene v naší branži. Měli jsme v té době jiné starosti než politiku," usmívá se.

První divadelní angažmá Ladislava Lakomého bylo v brněnském Divadle bratří Mrštíků - odkud se po devíti sezonách dostal do Národního divadla v Brně. A tomu zůstal věrný až do 90. let.

Jednou z jeho nejznámějších rolí byla ta v Komedii o umučení a slavném vzkříšení pána a spasitele našeho, Ježíše Krista, která se na divadelních prknech hrála v přelomové 2. polovině 60. let. "Na podobnou roli se nedá zapomenout, měl jsem obrovské herecké štěstí, že jsem se s touto inscenací setkal" vzpomíná Ladislav Lakomý. "Ta role jako taková nebyla sice herecky zajímavá, ale v té době - v roce 1965, kdy měla premiéru - ona hra působila jako rozbuška."

Mezi 11. a 12. hodinou se však na vlnách Víkendového Poledního Radiožurnálu vzpomínalo i na jiné z četných rolí, jichž se Ladislav Lakomý, dnes už herecká legenda, setkal.

Záznam celého rozhovoru s Ladislavem Lakomým i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio