Kromě milionů dolarů protékají Las Vegas kvanta vody. Zářivky ani neony nezhasínají. Umí město hazardu šetřit a recyklovat?

Las Vegas je město věčně svítících neonů a kasin, kde se neustále hýří a utrácí. Týká se to jak nočního života a peněz návštěvníků, tak elektrické energie. Ale tohle centrum hazardu v Mohavské poušti na jihu amerického státu Nevada se muselo naučit i příkladně šetřit a recyklovat. Platí to hlavně pro vodu, která je tam tradičně vzácná, a kvůli dopadům klimatické krize jí v okolních vodních nádržích čím dál rychleji ubývá.

Fontánu Bellagio na hlavní lasvegaské promenádě před stejnojmenným hotelovým, obchodním a hazardním komplexem jde vnímat všemi smysly. Zpěv Sary Brightmanové a Andrey Bocelliho, světelné efekty i tančící proudy vody, kterou se můžete osvěžit, koneckonců ji také ochutnat, a pravděpodobně tady v srdci Las Vegas chtě nechtě přičichnete k odéru marihuany.

Fontánu potřebujeme

Ikonický vodotrysk patří k nejfotografovanějším místům Spojených států a dobře ilustruje bezuzdnost lasvegaských nocí. Ale patří také k těm atrakcím v Las Vegas, které umí zdroje recyklovat a šetřit. Své o tom ví i Bronson Mack. Ve městě žije a pracuje v tamním vodohospodářském podniku. 

Ikonický vodotrysk patří k nejfotografovanějším místům Spojených států

„Když se na tu fontánu podíváte, určitě vás hned napadne – pane jo, to je strašné plýtvání vodou z řeky Colorado. Jenže fontána Bellagio z řeky Colorado žádnou vodu neodebírá. Využívá soukromou studnu, kterou vlastní stejnojmenný hotel a má k ní vodní práva.

A mnoho z víc než 40 milionů lidí, kteří každoročně naše město navštíví, uvádí tuhle fontánu jako číslo jedna nebo číslo dvě na seznamu atrakcí, které chtějí v Las Vegas vidět. Takže ta fontána má pro nás velký ekonomický přínos, aniž by odebírala vodu ze zdrojů, na které spoléháme,“ pokračuje Bronson Mack.

Co se dá ještě dělat?

Bronson Mack v Las Vegas žije a pracuje v tamním vodohospodářském úřadu

Víc než 40 hotelů se také zapojuje do programu méně časté výměny prádla v pokojích, pokud host nemá jiné přání. To znamená úspory skoro 200 litrů vody na pokoj a den.

Desítky restaurací nalévají hostům vodu jen na vyžádání, nikoli automaticky, jak je v Americe zvykem. V součtu s mytím nebo výrobou ledu to ušetří i přes deset litrů vody na jednu sklenici.

Problémem je venkovní spotřeba na zavlažování a podobně, ta tvoří 60 procent nároků na vodu. Zbytek umí tohle město udržet v oběhu.

Čtěte také

Efektivní využití vody uvnitř

Las Vegas, ten věčně rozzářený lunapark pro dospělé, kde se na rozdíl od většiny jiných míst v Americe třeba smí pít alkohol na veřejnosti, se tedy může zdát jako město velkého plýtvání. Ale Strip se svými resorty, třeba ve stylu italských Benátek či s obří fontánou, je podle Bronsona Macka ve skutečnosti jednou z nejefektivnějších oblastí, pokud jde o hospodaření s vodou.

„Pamatujte, že tady v Las Vegas recyklujeme všechnu vodu, kterou používáme ve vnitřních prostorech. Cokoli proteče uvnitř budov, pak míří do čističky a vrací se do Meadova jezera na Hooverově přehradě.“ 

Takže můžete pustit každý kohoutek a každou sprchu ve všech hotelích na Stripu, naší hlavní promenádě, a nijak to nezvýší množství vody, které z Meadova jezera a z řeky Colorado odčerpáme. Všechna se dostane zpátky.“ 

„Čtyřicet procent naší vody se vrací do oběhu a využíváme ji stále dokola. Jediné další město, o kterém vím, že recykluje vodu do takové míry jako Las Vegas, je Singapur.“

Když se pořád svítí

Ale co elektřina, napadne asi každého, kdo zažije zdejší všudypřítomné, agresivně blikající neony a věčně rozsvícená kasina, která nikdy nezavírají ani nezhasínají.

Čtěte také

Velká část elektrické energie v Las Vegas pochází z vodní elektrárny na zmíněné Hooverově přehradě. Tedy z obnovitelného zdroje.

Samozřejmě, s tím jak v této vodní nádrži ubývá vody, začíná být produkce tohoto typu elektřiny v ohrožení,“ vysvětluje Bronson Mack, že změna klimatu ohrožuje i zdroje energie, které ji mají pomáhat zpomalovat, i tím, že pohánějí zářivky a automaty v městě hazardu.

autoři: Jan Kaliba , aka
Spustit audio

Související