Mexický Yucatán je jimi doslova prošpikovaný. Mayská jezírka cenotes skrývají víc než jen vodu

Na mexickém poloostrově Yucatán se to jen hemží mayskými památkami. Naopak na něm ale nenajdete pro nás úplně přirozené věci, třeba řeky. Jak si tedy Mayové obstarávali pitnou vodu? Využívali útvarů zvaných cenotes. A reportérka Marie Jakšičová zjistila, že poloostrov je jimi prošpikován dodnes.

Průzračně modrá voda, ve které byste dohlédli až na dno, kdyby však nebylo desítky metrů hluboko. To charakterizuje většinu cenotes. Jsou proto výzvou pro milovníky potápění. My ostatní je ale vyhledáváme z mnohem prostšího důvodu.

Skoro jako u nás doma

Čtěte také

„Zastavili jsme se v cenote, protože je to vážně super způsob, jak se tady v Mexiku zchladit,“ směje se Mohamed, se kterým se potkáváme v podzemní cenote Choo-Ha. „Pro mě je to hodně zajímavé, protože pocházím z Libanonu a tam máme největší podzemní systém jeskyní a nádrží.“

Zatímco Mohamed vzpomíná na svou rodnou zemi, mně se taky vybaví jeskyně například v Moravském krasu. Cenote Choo-Ha totiž kromě studené a čisté vody oplývá i krásnými krápníky.

Přírodní čistička

Sladkovodní cenotes ale nemusí být ukryté jen ve skalách, narazíte na ně i v džungli, kde se tváří jako jezírka. Při koupání v jednom takovém se dávám do řeči s Marvinem, který se podílí na vládním projektu na ochranu cenotes.

Cenote Choo-Ha totiž kromě studené a čisté vody oplývá i krásnými krápníky

„Mayské slovo C-not doslova znamená nádrž vody. Sbírá se tu dešťová voda,“ vysvětluje. A mě zajímá, jak se pak voda stane tak čirou? „Cenotes mají svůj vlastní systém filtrace. Vidíš tady kolem ty mangrovy? To jsou rostliny, které vodu pročistí. A pak se filtruje ještě v podzemí za pomoci hydrauliky,“ dodává Marvin.

Jezírko na každém kroku

Čtěte také

Podloží yucatánského poloostrova je pro cenotes ideální – všude je tu vápenec, kterým si voda snadno proklestí cestu. „Jen odhadujeme, kolik cenotes tu vlastně je. Stále se tvoří nové a my je pak nacházíme. Ale podle aktuálního sčítání to vypadá na 8 až 10 tisíc cenotes,“ upřesňuje.

Jezírka jsou tedy na Yucatánu skoro na každém kroku. Svá vlastní mají třeba i uzavřené turistické resorty nebo města. Ve Valladolidu je jedna cenote dokonce přímo v centru.

Romeo a Julie po mexicku

Podnikaví Mexičané zájmu o cenotes využívají a konkrétně v případě městského jezírka Zaci lákají i na dojemný příběh nenaplněné lásky jako u Romea a Julie.

K cenote Zaci se pojí tragická legenda o legendě o zamilované dívce a chlapci

„Bývala to posvátná cenote kvůli legendě o zamilované dívce a chlapci. Jejich rodiny se nenáviděly, a pár se proto nemohl vzít. A tak tu spáchali sebevraždu. Od té doby se traduje, že se vždy jednou za rok průzračná cenote zbarví tmavě a vezme si dalšího člověka,“ vypráví Pasquinel, šéf areálu cenote Zaci.

Pro Maye opravdu byly cenotes nejen důležitým zdrojem pitné vody, ale taky magickými místy. Často je považovali za vstup do podsvětí nebo za posvátné místo pro odvádění obětí bohům. My jsme protentokrát vyvázli, a tak si můžeme spolu s ostatními návštěvníky dál užívat krásně modré vody.

autoři: Marie Jakšičová , and
Spustit audio

Související