V Copánu po Mayích zůstalo varování pro další generace

3. červenec 2012

Města zaniklých kultur udivují své dnešní návštěvníky dokonalostí a důmyslností staveb i příběhy, které se za nimi skrývají. Mayské sídliště Copán v Hondurasu se na Seznam památek světového kulturního dědictví UNESCO dostalo v roce 1980.

Copán zažíval své zlaté období přibližně v době, kdy u nás existovala Sámova říše a po ní Velká Morava, tedy asi v 7. až 10. století. Pak Mayové z Copánu nadobro odešli a zanechali za sebou velké umírající město. Zůstalo v něm i memento pro příští generace. Kamenný kalendář údajně předpovídající konec světa.

Vstup do areálu Copán ruinas hlídá několik papoušků ara arakanga. Místo aby třeba turistům štípali vstupenky, žebrají o pamlsky. Kousek za stromy, na kterých sedí, se otevírá pohled na stavby, které skutečně vyrážejí dech. Pyramidy, akropole s náměstím a hieroglyfové schodiště s nejdelším zachovalým mayským textem.

To, s jakou přesností Mayové určovali načasování fází Měsíce a Slunce, je obdivuhodné. Jejich kalendář však není věčný. Spočítali, že Slunce jednou doběhne na konec své cesty. A má to být už brzy. 25. prosince 2012. Doufám, že mayští astronomové přece jen nebyli neomylní.

Nové chrámy zakrývají ty staré

Zmocněnec španělského krále Diego García de Palacios našel v roce 1576 město Copán v rozvalinách ve stínu bujného pralesa. Až v 19. století se tu začalo s archeologickým průzkumem a dnes je Copán zapsán na Seznam památek kulturního dědictví UNESCO. To nebrání tomu, aby se na některé stavby šplhalo.

Vstup do areálu Copán ruinas hlídá několik papoušků ara arakanga

Z vrcholu jedné z pyramid jsou vidět jen nejmladší stavby. Skoro každý panovník chtěl postavit něco ještě velkolepějšího než jeho předchůdce. Nové chrámy tedy zakrývaly ty staré, pokud se je nový král rovnou nerozhodl rozebrat a postavit z nich pomník svého panování.

Poslední známky osídlení této oblasti pocházejí přibližně z roku 1100. Potom odtud Mayové nadobro odešli.

Pád mayského království

„V době největšího rozkvětu žilo v Copánu nejméně 25 tisíc obyvatel. Rozloha města byla asi 40 km čtverečních,“ ukazuje kolem sebe průvodce naší skupiny Jesus Martinez.

Obětní oltář

„Lidé se mne často ptají, co způsobilo úpadek mayského království v Copánu. Řeknu vám to,“ kýve hlavou Jesus. „Odlesnění, znečištění vody, přelidnění města, rozepře mezi bohatými a chudými a také nedostatek potravin.“

Historie se ráda opakuje. Tady je dobře vidět, jak by to jednou i s námi mohlo dopadnout. Kácíme deštné pralesy, znečišťujeme vodu a propast mezi bohatými zeměmi a těmi chudými se stále prohlubuje. Tak jsem si říkal, jestli autoři mayského kalendáře s vyznačeným koncem světa neměli nakonec přece jen trochu pravdu.


Zvětšit mapu: Copán v Hondurasu

autor: pan
Spustit audio