Zákaz trávníků, omezení zalévaní a recyklace vody. Jak se suchem bojuje pouštní město Las Vegas?

Las Vegas stojí v čele boje se suchem. Město je postavené na poušti, kde je voda vzácná odjakživa. Situace se ale rychle zhoršuje, a tak město přistupuje k razantním opatřením. Podle ročních období dovoluje zavlažování jen určité dny v týdnu, od roku 2026 zakázala výsadbu trávníků a většinu spotřebované vody recykluje. Poslechněte si reportáž Jana Kaliby.

„Las Vegas je nejsušší město v nejsušším americkém státě,“ vypráví Bronson Mack z Vodohospodářského úřadu Jižní Nevady. S ubývajícími zásobami přibývá pravidel pro její používání.

Jen malý bazén, nezalévat a recyklovat

„Teď máme léto, takže se nesmí zalévat v neděli. Prvního září se to změní na podzimní režim, kdy se smí zavlažovat jen tři dny v týdnu, stejně jako na jaře. V zimě je jen jeden den. Ukázalo se, že jen toto jednoduché opatření dokáže ušetřit významné množství vody,“ upřesňuje.

Čtěte také

Základem všeho je recyklace vody. Ta, která se v Las Vegas spotřebuje uvnitř budov, se skoro ze sta procent vrací speciálním systémem do místní přehrady. Většina vody v Las Vegas se ale spotřebuje na venkovní účely. To je také důvod, proč mají třeba golfová hřiště limit na spotřebu vody, proč od září začne platit omezení velikosti soukromých bazénů a proč ve městě zakazují pěstování trávníků.

Konec trávníků v Las Vegas

„Tráva byla dominantní rostlinou u rodinných domů. Obzvlášť do roku 2004. Teď jsme trávníky u nově stavěných budov zakázali, takže nové rezidenční ani komerční budovy už je nemají,“ popisuje Mack.

V čele boje se suchem stojí Las Vegas, od kterého se učí hospodařit s vodou i ostatní. Jde o město postavené na poušti, kde je voda vzácná odjakživa. Teď se ale situace rychle zhoršuje

Zároveň jsme pro ostatní zavedli program dotací, které vyplácíme těm, kdo se rozhodnou stávající trávník vyměnit za rostliny nenáročné na vodu. Las Vegas se díky tomu změnilo. Už nevidíme koberce trávy od plotu k plotu,“ doplňuje vodohospodář.

To se týká obyvatel, naopak řada komerčních budov si trávníky stále ponechává, ale od roku 2026 začne platit zákaz i pro ně.

Jak hospodaří s vodou lasvegasská casina či zdejší slavná fontána, uslyšíte v neděli 4. září v Zápisníku zahraničních zpravodajů.

autoři: Jan Kaliba , agf
Spustit audio