Krach dodavatelů a skokový růst cen energií. Co čeká uživatele a jaké kroky chystá vláda?

1. listopad 2021

Ve středu to budou tři týdny od chvíle, kdy zhruba 900 tisíc zákazníků přišlo o svého dodavatele elektřiny nebo plynu. Kromě Bohemia Energy už ukončilo činnost několik dalších firem. Statisíce lidí automaticky přešly k takzvanému dodavateli poslední instance. A pocítily to na několikanásobném zvýšení záloh, na které některé rodiny nemají. Jak mají lidé postupovat? Bude jim stát zvýšení záloh kompenzovat? A s jakým řešením přijde pravděpodobná budoucí vláda?

Hosty Tomáše Pancíře byli:
Michal Kebort, tiskový mluvčí Energetického regulačního úřadu
Karel Havlíček, vicepremiér, ministr dopravy a průmyslu a obchodu za ANO
Věslav Michalik, místopředseda STAN, starosta Dolních Břežan, náměstek hejtmanky Středočeského kraje pro finance, dotace a inovace
Jana Marková, vedoucí právní poradny dTestu
Jiří Gavor, výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií
Martin Hájek, ředitel Teplárenského sdružení

autoři: Tomáš Pancíř ,
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.