Kotel a záložní zdroj v jednom. V Mikolajicích na Opavsku testují mikroelektrárnu Wave

25. leden 2020

Zařízení, které vyvinulo Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT, tvoří takzvaná kogenerační jednotka, která umí pomocí kotle na dřevní štěpku dodávat nejen teplo, ale i elektřinu. Budovám, průmyslovým podnikům nebo třeba menším obcím tak Wave umožňuje aspoň dočasnou energetickou nezávislost, například při výpadku elektrického proudu.

Poslechněte si celý magazín z 25. ledna 2020:

  • 00:00 témata magazínu
  • 00:34 rozhovor s hlavním organizátorem víkendového hackathonu Tomášem Vondráčkem
  • 05:15 dar manželů Dvořákových pro nadaci Experimentia
  • 08:11 komu a jak pomáhá nadace Experimentia
  • 10:53 česká jazyková data pro projekt společnosti Mozilla
  • 14:28 Cyberknife – lékařský kybernetický nůž
  • 18:20 mikroelektrárna Wave v Mikolajicích na Opavsku

Zhruba před deseti lety začala obec provozovat místní obchod a starosta hledal řešení, jak nahradit neekologický kotel na uhlí. Původně uvažoval o solárních panelech, ty by ale samy o sobě nevyřešily například provoz v zimě a taky nutnost mít v obchodě velké chladicí boxy, které běží nepřetržitě.

Čtěte také

Nakonec se Martin Krupa rozhodl zkombinovat solární panely s mikroelektrárnou Wave a bateriemi. Takto vytápí kromě obchodu i hasičárnu a budovu obecního úřadu s hospodou.

„Na budově úřadu máme měření úletu popílku a kvality ovzduší a ta se podstatně zlepšila, protože netopíme uhlím, ale kvalitním dřevním odpadem,“ pochvaluje si starosta a otevírá dveře přepravního kontejneru, ve kterém je elektrárna instalovaná.

Rankinův cyklus

Základem Wavu je kotel na dřevní štěpku. Jak zařízení funguje nám vysvětluje vedoucí vývoje mikroelektrárny Jakub Maščuch z Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT:

Mikroelektrárna Wave je zcela kompaktní a vejde se do běžného přepravního kontejneruo

„Do kotle naházíme palivo, vzniknou spaliny, které proudí do tepelného výměníku, kde se ochlazují. A proti nim proudí organická pracovní látka, která tam vstupuje jako kapalina, nahřeje se a vypaří.“

Pára se v expandéru přemění na elektrickou energii a následně se v kondenzátoru ochladí – opět vzniká kapalina a zároveň teplo, které se použije v průmyslovém procesu nebo na vytápění. Kapalina se pak vhání zpět do výměníků. Tím se uzavírá takzvaný organický Rankinův cyklus.

Ostrov energie pro případ krize

Elektřinu ukládá Wave do baterií. V Mikolajicích jí část spotřebují a část si nechávají do zálohy. Díky mikroelektrárně jsou tak připraveni i na krizové situace, jako je delší výpadek proudu nebo třeba sněhová kalamita.

Starosta Mikolajic Martin Krupa ukazuje obecní kogenerační jednotku, která umí pomocí kotle na dřevní štěpku dodávat nejen teplo, ale i elektřinu

„Máme tu hasičskou jednotku a díky tomu, že máme i záložní zdroje jak tepla, tak elektřiny, tak může naplno fungovat – nabít si vysílačky, voda zůstane pod tlakem,“ dodává starosta.

Obec navíc díky mikroelektrárně šetří ve třech budovách, které jsou k ní připojené, až třetinu nákladů za energie. To ale nejsou jediné úspory.

Teplo i energie v jednom

Palivo si umí Wave odebírat automaticky ze zásobníku a svůj výkon přizpůsobuje podle dat ze senzorů. Obec tak nemusela najímat zaměstnance, který by přikládal a kotel ovládal. A nenáročná je i údržba, stačí zhruba jednou za měsíc vysypat dva malé popelníky.

Čtěte také

Wave tedy plní roli klasického kotle, a navíc obcím nebo například průmyslovým objektům slouží jako záložní zdroj v případě výpadku elektřiny. Jakub Maščuch se svým týmem ale už pracuje i na projektech, kde by Wave umožnil úplnou nezávislost na rozvodné síti.

Zatím v teoretické rovině je řešení, kdy by mohl být Wave spárovaný se sušárnou dřeva, což by umožnilo postavit ji i v místech, kde není elektrifikace. Klient díky tomu nemusí tolik manipulovat s materiálem, vysvětluje Maščuch.

Je budoucností energetiky právě decentralizace? To je téma další epizody podcastu Budoucnost R. Jeho hostem je právě Jakub Maščuch z Univerzitního centra energeticky efektivních budov. Poslechněte si ho v aplikaci mujRozhlas.

autoři: Vojtěch Koval , ČRo
Spustit audio

Související