Košičané se už podesáté stali turisty ve vlastním městě. Festival Biela noc ovládl klášter, park i školu

Jak dostat Paříž do Košic? Na východě Slovenska tento týden pořádají Bielu noc, tedy festival světel, který kdysi vznikl právě v Paříži.

Biela noc je multižánrový festival, při kterém umělci dostanou pozvánku do míst, na kterých se běžně nevystavuje – do veřejného prostoru. Některá díla fungují i přes den, jiná musí čekat na tmu. A tomu vděčí Košice za to, že město žije jako nikdy – až do noci.

Pařížská inspirace

„Lidé si k tomu velmi rychle vytvořili vztah. Umění v ulicích funguje magicky, lidé se stávají turisty ve vlastním městě,“ popisuje Zuzana Pacáková, která se před lety rozhodla, že když to jde v Paříži, může to jít i tady na východě. Dnes je uměleckou ředitelkou 10. ročníku festivalu.

Do střechy košického divadla je zapíchnutá vesmírná raketa

„V Paříži jsem žila a pracovala sedm let a Bílá noc byla jednou z prvních akcí, které jsem tam navštívila. Úplně mě to ohromilo a začala jsem se tomu věnovat. Přispěla k tomu i souhra okolností, když se Košice staly hlavním evropským městem kultury a přišly nejrůznější finanční podpory.“

Světlo, kam se podíváš

Do střechy košického divadla je zapíchnutá vesmírná raketa. O kus dál stojí davy a sledují projekci na klášteře svaté Alžběty. V parku je zase interaktivní stínové divadlo.

Festival využívá opravdu nejrůznější místa. Třeba když zavítáte do budovy místní střední stavební školy, najdete jednu třídu plnou blikajících světel s podpisem Pavla Trubena. Znázorňuje konflikt spolužáků. Z koruny stromu na návštěvníky zase zírají vyvalené oči a lidé se rádi fotí také u sedmimetrové zeměkoule.

Košice v teniskách a s mapou v ruce

Čtěte také

To všechno už v minulém týdnu viděla také Bratislava. Festival se do hlavního města dostal po pěti letech. Ovšem tam nebyly oslavy 10. výročí tak velkolepé. V Košicích zahajovalo festival promítání legendárního filmu Andaluský pes s živým doprovodem státní filharmonie.

Košice potvrzují, že jsou skutečnou metropolí východního Slovenska. V ulicích potkáte tisíce lidí a o víkendu se tu také běží tradiční Mezinárodní maraton míru. Město se proto hemží buď lidmi ve sportovním, nebo těmi s papírovými mapami a telefony v rukou, kteří v nich hledají nejbližší světelné instalace.

Spustit audio

Související