Košer dobrota pastrami se objevila v Praze. Nenechte se ale nalákat na lacinou náhražku

11. říjen 2015
Glosa Pavla Maurera

Pastrami, to je delikatesa, na kterou rád vzpomíná Pavel Maurer. Tento známý milovník dobrého jídla a pití ji ochutnal v New Yorku. Můžete si ji však dát i v Česku.

Když jsem před třemi lety strávil pár dní v New Yorku, nemohla v mém programu chybět degustace pověstné místní bufetové speciality zvané pastrami. Vystál jsem si slušnou frontu v gigantickém lahůdkářství jménem Katz. Je to nejslavnější obchod s pastrami v celé Americe a podle slov jeho majitele tu prodají denně nejméně tunu této dobroty.

  • Košer dobrota pastrami se objevila v Praze. Nenechte se nalákat na lacinou náhražku, radí Pavel
    Maurer
    " style="">
    Košer dobrota pastrami se objevila v Praze. Nenechte se nalákat na lacinou náhražku, radí Pavel
    Maurer
    " style="">
    Košer dobrota pastrami se objevila v Praze. Nenechte se nalákat na lacinou náhražku, radí Pavel
    Maurer
0:00
/
2:45

Je zde opravdu živo a husto od rána až do večera. Na stěnách najdete desítky fotografií spokojených návštěvníků a celebrit. Barbra Streisandová, Johnny Depp, Wu Tang Clan, Beyoncé a další hvězdy, které to taky nejspíš nemohly vydržet a přišly se zakousnout do obřího sendviče s židovskou delikatesou.

Čtěte také

Tuhle neobvyklou specialitu přivezli do Ameriky židovští emigranti z východní Evropy a pan Katz si se svým lahůdkářstvím připisuje věhlas už od roku 1888. V minulosti nebylo tolik možností uchovávat nebo konzervovat potraviny čerstvé, proto rumunský výraz pastra, tedy uchovat, dal nejspíš základ jménu pastrami.


Pastrami jsou tenké plátky z hovězího hrudí nebo pupečního žebra. Maso je naloženo v soli, česneku a koření, pak vyuzeno a vařeno nebo jen přihřáto v páře. Je měkoučké až sametové, není už nijak zásadně kořeněno, takže chuť jemného masa nic nepřebíjí. Najemno krájené maso se podává jako sendvič třeba v housce nebo chlebu, s nakládanou okurkou, hořčicí či majonézou.

Pokud byste chtěli pastrami ochutnat, nemusíte letět do New Yorku. Tahle košer dobrota se docela nedávno objevila v některých našich bistrech a lahůdkářstvích. Nejspíš je to teď velký hit, protože jsem četl, že například v Praze se s pastrami doslova roztrhl pytel. Bohužel jsem také slyšel, že mnozí restauratéři nabízejí tuto vynikající pochoutku v tragické kvalitě.

Je to jako se vším. Když dva dělají totéž, není to totéž. Než se proto rozhodnete ochutnat své první pastrami, trochu si zasurfujte na internetu, poptejte se známých a nenechte se napálit lacinou nekvalitní náhražkou.

autor: Pavel Maurer