Korsika je rájem kaňoningu. Adrenalinové nadšence láká divokými skalami i vodopády s teplou vodou

Skoky do říčních jezírek, sjíždění přírodních kamenných skluzavek a proplouvání tokem horské říčky. To je kaňoning – sport, jehož název je odvozený od slova kaňon. Jedním z oblíbených míst pro tuto adrenalinovou zábavu je francouzský ostrov Korsika. Hornatá krajina je bohatá na rychle tekoucí bystřiny, říční jezírka a vodopády. Voda v nich není ledová, protože se ohřívá o žulové skály a obrovské balvany v řečišti. Teplotu vody na Korsice vyzkoušel i reportér Pavel Novák.

Purcaraccia, Vaca, Fiumicelli, Ziocu, Pulischellu, Dardu. To jsou jen některé z vyhlášených korsických kaňonů, do kterých se vydávají sportovně založení turisté. Výskání a šplouchání kaňonářů se ozývá hlavně u přírodních skluzavek a vodopádů.

Některé se skáčou až z 12metrové výšky. Někdy se dá skok vynechat a vodopád obejít, někdy se musí kaskáda sešplhat. K tomu se používají horolezecká lana a sedáky, tedy jakési kšíry, do kterých se lezci při slaňování skály posadí.

Výbava nutná: boty, helma, rukavice, sedák…

Čtěte také

Vybavení pro kaňoning na Korsice půjčuje několik firem. Plavky pod neoprenový oblek ale musíte mít vlastní. Důležité jsou také dobré sportovní boty s ne moc hladkou podrážkou, aby neklouzaly na kamenech,“ radí Anaïs.

Pochází sice z Bretaně, ale Korsiku si zamilovala, a proto vydává v jedné z půjčoven neoprenové kombinézy a helmy. K tomu jsou ještě potřeba rukavice a sedák pro slaňování. Půjčovny také organizují výpravy do kaňonů pro turisty dychtící po dechberoucích zážitcích.

Bez neoprenu do kaňonu nelez

Ačkoli je voda v korsických kaňonech teplá a láká ke koupání, neoprenový oblek je nutností. Anaïs vysvětluje, že po několika hodinách už vám voda nepřipadá tak teplá jako pro koupání a vyhřívání se na kamenech.

Neopren je také důležitý při skocích a skluzech. Přece jen je lepší roztrhnout si neoprenovou kombinézu než… Víte, jak to myslím.

Jedním z důvodů, proč je Korsika pro kaňoning tak lákavá, jsou i dechberoucí přírodní scenérie

Co kaňon, to jedinečný zážitek

Učitel tělocviku z Paříže Clément se kaňoningu věnuje druhý rok. Na Korsice se mu líbí, že je rozmanitá, hornatá a voda je nejen příjemně vlažná, ale i průzračná a nerostou v ní chaluhy.

Čtěte také

Na Korsice dělá instruktora na putovním táboře středoškolských studentů. Jeden z nich, Valentin, byl z kaňonů úplně nadšený: „Je to super. Naprosto geniální. Skáčeme, jezdíme na skluzavkách. Někdy si zase vylezeme nahoru a jedeme je ještě jednou. Nejlepší na tom je, že každý kaňon je jiný. Nejsou tu dva podobné, protože jsou také každý na jiné říčce.“

Živo je i pod hladinou

Krásu korsických kaňonů začínají objevovat i Češi. Jako třeba rodina Petra Poláka z Brna. „Jedeme na kaňon Ziocu, to je takový hravý kaňon s tyrkysovými jezírky, spoustou skoků, skluzavek a slaňování,“ těší se otec rodiny.

Tenhle příběh z korsických kaňonů ale nebude mít happy end. Nebudu se oblékat do neoprenu, nebudu sjíždět skluzavky, nebudu prolézat sifony ani skákat vedle vodopádů. Radši si dojdu po vyhřátých žulových kamenech k říční tůni a tam budu s dýchací maskou pozorovat život pod hladinou.

Reportér Pavel Novák dal na Korsice před kaňoningem přednost poklidnému a bezpečnému potápění
autoři: Pavel Novák , and
Spustit audio

Související