Konžané se radují z každého nového dne, vypráví Břehová z Člověka v tísni

27. červenec 2019

Válka v Demokratické republice Kongo stála životy čtyř až šesti milionů lidí. Aktuálně je tam zhruba třináct milionů těch, kteří potřebují humanitární pomoc. Lidé nemají co jíst, matky i děti jsou podvyživené. Pomáhat se snaží humanitární mise Člověka v tísni. „Jezdíme do komunit, školíme zdravotníky,“ přibližuje koordinátorka mise Zuzana Břehová.

Protože v Kongu neexistuje téměř žádná infrastruktura, tak musí místní lidé ujít třeba i tři dny, aby se dostali z jedné vesnice do druhé. Ani pro Člověka v tísni není vůbec jednoduché se na místo dostat – letí letadlem, potom musí urazit vyprahlou buší dalších tři sta kilometrů na motorkách.

„Přijedeme do centra vesnice, kde spolupracujeme s místními autoritami nebo zdravotnickými středisky,“ upozorňuje na náročnou logistiku mise.

Kongo je dlouhodobě nestabilní zemí, ale lidé jsou na to zvyklí a přinášejí do práce klid a nadšení
Zuzana Břehová

Vzpomíná na situaci, jak za ní na počátku jejího působení v Kongu přišla žena s dvouměsíčním dítětem v náručí s prosbou o pomoc. A to je příklad, který mluví za všechny – podvýživa je jeden z největších problémů Konga.

Dalším problémem jsou hygienické návyky. Jak popisuje Břehová, ženy často neví, kdy musí sobě i dítěti třeba umývat ruce.

Skutečný dárek může změnit život. Solidarita Čechů je obrovská, říká Tereza Hronová z Člověka v tísni

Tereza Hronová z Člověka v tísni pomáhá (nejen) v Africe

Dvacet kuřat, školní pomůcky nebo třeba koza. I těmito dárky můžete v rámci projektu Skutečný dárek pomoct lidem v rozvojových zemích. Letos už podesáté. „I takhle malá pomoc dokáže lidem změnit život,“ potvrzuje v rozhovoru s Lucií Výbornou mediální koordinátorka Člověka v tísni Tereza Hronová.

„Jsou to základní věci, které si neumíme představit, že bychom nedělali, ale tam nejsou zažité,“ nastiňuje s tím, že cílem mise je zavést základní praktiky a předejít dalším problémům.

Ze všech afrických států, které Břehová procestovala, jsou ale Konžané zdaleka nejlepší v tom, jak jsou pozitivní. Navzdory tomu, jaká je v zemi nestabilita a jak lidé žijí v každodenním konfliktu. „Neuvěřitelně mě překvapí, s jakou náladou každý den vstávají. Radují se z každého dalšího dne,“ říká s obdivem.

Mikropůjčky farmářům

Ve srovnání s Kongem je pro turisty mnohem přívětivější destinací Tanzanie. I tam Zuzana Břehová působí, a to prostřednictvím neziskové organizace Maendeleo. Právě tu spoluzaložila s kolegy studenty z Univerzity Palackého v Olomouci.

Snaží se poskytovat půjčky farmářům na drobné podnikání a tím jim umožnit investovat do svých polí, aby měli vyšší výnosy. Částku pak za rok vracejí. „Peníze poskytneme dalšímu člověku, aby pomohly dál,“ vysvětluje způsob, jak podporují drobné podnikání v Tanzanii.