Koláč na znamení Tří králů provoní francouzské domácnosti. Čtvrtým se může stát ten, kdo najde zapečenou figurku

Francouzi si od sladkého pečiva neodpočinou ani po Vánocích. Sotva z tamních stolů zmizí vánoční polena, tedy rolády, které připomínají kus dřeva, tak už se na nich objevují další laskominy. V těchto dnech si Francouzi pochutnávají na tříkrálovém koláči, který připomíná příchod Kašpara, Melichara a Baltazara za Ježíškem do Betléma. Zatímco si francouzští zákazníci užívají, pekaři mají napilno, třeba i v pekárně na okraji Paříže.

Pekař Franck Dollé se nezastaví. Vytahuje těsto na bagety, tvaruje je do podlouhlých válců, břitvou je nařezává a hned s nimi míří do trouby. Bagety prostě nikdy nesmí chybět a to ani v sezóně tříkrálových koláčů. Franck je peče už třicet let. Od začátku roku do konce ledna jich vyrobí na 1500, denně zhruba padesátku.

Příprava od brzkého rána

„Tříkrálové koláče připravuji ráno. Vstávám ve čtyři hodiny, ale nezačínám hned s koláči. Nejdřív si na ně musím připravit listové těsto, zakomponovat do něj máslo a nechat ho odpočinout. Celé to trvá tak 4 dny. Když chcete kvalitní koláč, tak to prostě trvá.“

Je to prý fuška. Vyválet těsto, zapracovat do něj máslo a připravit náplň, kterou Franck dělá z pěti kilogramů másla a ze stejného množství cukru, vajec a mandlového prášku. Někteří Francouzi se téhle lopotě rádi vyhnou a základní suroviny si koupí v obchodě:

Čtěte také

„Znám lidi, kteří si tenhle koláč připravují doma s dětmi. Koupí si listové těsto, protože to je složitější na domácí přípravu. Dneska se už dá koupit i hotový mandlový krém.“

Ten pravý najdete jen v Paříži

Výsledný tříkrálový koláč je kulatý, dozlatova upečený a zdobený křížovými nářezy. Náplň i typ koláče se může lišit podle oblasti. Třeba v jižní Francii připravují věnec z kynutého těsta ochucený pomerančem:

„Pravý tříkrálový koláč se peče jen v Paříži a v okolí hlavního města. Třeba v Bordeaux ho nepřipravují. Ani v Normandii. A jinde do koláčů zase dávají jablka, maliny a další ovoce,“ upřesňuje Franck Dollé. 

Čtěte také

Tříkrálový koláč má i pohanské kořeny. Římané slavili svátky zimního slunovratu, takzvané Saturnálie. Při nich na jeden den volili krále nebo královnu pomocí bílé nebo černé fazole, kterou zapekli do koláče. Dnes jsou v koláčích místo fazolí porcelánové postavičky, jak mi potvrzuje zákaznice Najat:

„Dodržujeme tradici. U nás je to vždycky nejmladší člen rodiny, kdo přiděluje koláče ostatním a pak hledáme figurku. Dneska je to spíš komerční svátek. Děti to ale milují a tahle pekárna je vyhlášená.“

Ten z Elysejského paláce

Během francouzské revoluce se tříkrálový koláč jmenoval koláč rovnosti. Každoročně si na něm pochutnává i francouzský prezident. Koláč podávaný při recepci v Elysejském paláci byste ale sami nesnědli. Má v průměru metr dvacet a dělí se o něj přes 100 lidí. Žádnou postavičku byste v něm prý nenašli.

Jak tvrdí současný prezident Emmanuel Macron v Elysejském paláci žádný král není. Král možná ne, ale někteří Francouzi ho kriticky označují za vládce bohů Jupitera.

autoři: Martin Balucha , aka
Spustit audio

Související