Knihy místo mobilů! Projekt knižních automatů chce u obyvatelů Budapešti podpořit zájem o čtení

Novým šlágrem Budapešti jsou automaty. Ale ne ty, co si v nich koupíte limonádu, sendvič nebo něco malého sladkého. Po vhození peněz a zmáčknutí několika tlačítek vypadne knížka. Úhledná, barevná a hlavně malá, přesně do kapsy. Podobně jako mobilní telefon…

Gymnazistky Mercédesz a Vivi se zatím jenom rozhlížejí. Zjišťují, jak tento podivný automat funguje. Rády by si totiž koupily knížku. Nápad s knižním automatem se jim líbí. V knihkupectví prý často řeší dilema, jestli ta či ona není do tašky moc velká.

V této kapesní podobě by si mohly brát knihy s sebou mnohem snáz. A navíc je to „cool“ a lepší než mačkat v tramvaji mobil.

Malé, ale nepřehlédnutelné

Stojíme u vchodu do metra u jedné z nejrušnějších budapešťských křižovatek na bývalém Moskevském náměstí. Zatímco si s děvčaty povídáme, kupí se kolem další zájemci, div se před knižním automatem netvoří fronta.

I knihy se dají ochutnat. Netradiční smysl se při čtení rozhodli zapojit v jedné budapešťské restauraci

Menu inspirované knihou Agathy Christie Vražda v Orient expresu

Inspirace skrývající se v knihách je, zdá se, nekonečná. Jak jinak si vysvětlit, že v Knižním baru v Budapešti podle knih vaří? Nevyužívají však recepty z kuchařek, zato v literárních dílech hledají inspiraci pro nejrůznější kulinární dobrodružství.

Přístroj se jmenuje Poket, tedy evidentně pomaďarštěná varianta anglického Pocket, tedy kapsa nebo kapesní. To podle velikosti knížek, které si u něj můžete pořídit. Kromě rozměrů jsou netypické i křiklavě barevnými obálkami. To asi aby na sebe upozornily ještě víc.

Jedna knížka vyjde na necelých 100 českých korun. Automat přijímá bankovky i karty, a dokonce vrací drobné.

Zábava, poučení a úsměv navíc

Podobných zařízení je v Budapešti zatím pět. Najdete je u Východního i Jižního nádraží, na rušných místech, kudy chodí hodně mladých lidí. Provozovatel chce postavit ještě dvě další a pak se uvidí.

Slavnostní odhalení nového automatu Poket. Obyvatelé Budapešti si na novinku zatím zvykají

„Je to určené mladým lidem,“ zdůrazňuje mladý herec Miklós z Vígszínházu, otec této myšlenky. Na nápad přišel spolu s kamarády a po třech letech příprav ho také zrealizoval.

Doufá, že kromě popularizace čtení pomůže projekt knižních automatů utvářet nová společenství. Když lidé uvidí, že i jiní mají v ruce či v kapse tuto barevnou knížečku, napadne je, že asi mají něco společného. A třeba se na sebe usmějí.

Za historií Budapešti se vydejte do metra

Řetězový most spojuje oba břehy města

Na seznamu světového dědictví UNESCO je také kráska na Dunaji, jak se říká maďarské metropoli Budapešti. Vyrostla na obou březích řeky a právě i díky této poloze ji obdivují turisté z celého světa. Rádi se projedou také historickou trasou budapešťské podzemní dráhy pod Andrássyho třídou, o kterou UNESCO před deseti lety rozšířilo původní zápis nábřeží Dunaje a Budínské hradní čtvrti z roku 1987.

Nic nového pod sluncem

U automatu potkávám také Evelin. Na první pohled jde o cílevědomou mladou dámu, která tudy neprochází náhodou. Jednu knížku dnes prý už koupila. Ukázala ji přátelům a ti ji pověřili, aby koupila další.

Evelin připouští, že to vlastně není žádná nová myšlenka – levná kapesní vydání světové i domácí literatury bylo už za socialismu možné dostat za 3 forinty. Tak jí to alespoň vyprávěli rodiče. Ale i tak se jí modernizovaná myšlenka s poselstvím líbí.

Zatím je v nabídce automatů Poket pět knižních titulů

Dohromady je zatím v Poket automatech k dostání pět titulů, ale brzy přibudou další. Výběr z krátkých próz velikána maďarské literatury Petera Esterházyho, který zemřel před dvěma lety, musejí zájemci shánět. Je prý vždy po doplnění vyprodaný jako první.

A není divu, vždyť kdo by nechtěl číst jeho moudrosti a bonmoty a přitom s ním s úsměvem souhlasit: Nad jistou úrovní neklesneme pod jistou úroveň.

autoři: Gregor Martin Papucsek , and
Spustit audio