Ke šťastnému životu stačí málo, věří v dánské ekovesničce Friland

Kdo nemá dluhy, je svobodný, říkají obyvatelé malé osady Friland na severovýchodě Jutského poloostrova. Dánové tu experimentují s alternativním způsobem života: nemají hypotéky, domy si postavili vlastníma rukama a obdělávají malá políčka, aby nemuseli chodit do supermarketů pro jídlo dovezené z druhé strany světa.

Andreas Hauch má černou čapku, modrý vlněný svetr a šálu proti ostrému severskému větru. Tlačí kolo po štěrkové cestě do srdce Frilandu, aby se pochlubil svým domem.

Čtěte také

Tady to je vlastně přívěs. A tady to taky. To je základ. Říkal jsem si, že když zbytek domu pokazím, aspoň mi tohle zůstane,“ usmívá se. „Izolace je z balíků slámy, na ní vrstva hlíny. Většina částí domu je kompostovatelná. Třeba izolaci můžete sundat a ona se sama rozloží.“

Udržitelný život

Tady uprostřed zelených luk pár kilometrů od břehů Baltského moře stojí asi čtyřicítka domů, které nenajdete v katalogu žádné realitní společnosti. Lidé si obydlí zateplili mořskými řasami, mušlemi i starými novinami.

Stejně jako Andreas neplatí hypotéku, chodí jim ale účty za elektřinu a platí za pronájem půdy, dřevo na topení a jídlo. Tedy to, které si sami nevypěstují.

Ekologická vesnička Friland v Dánsku: co dům, to originál

Všechny rostliny, které tu vidíte, jsou k jídlu. Většina našeho jídla pochází ze zahrady. Když máme hlad, jdu ven a něco sklidím. Nemusím to balit do plastu. Snažím se produkovat co nejmíň odpadu to jde,“ zdůrazňuje.

Žít jinak se dá, jen mít odvahu

Čtěte také

Andreas pracoval v Kodani, bydlel v malém bytě s vysokým nájmem. Před osmi lety si řekl dost. Spolu se ženou Christinou se rozhodli vychovávat děti v jiném prostředí a naučit je bojovat proti klimatickým změnám. Vzdali se civilizace a připojili se ke komunitní osadě na venkově.

V Dánsku je takových ekovesniček na pět desítek a podle nadačního fondu Gaia to je v přepočtu na obyvatele nejvíc na světě.

Ideální společnost? Sociokracie

Demokracie je, když zvolíte své zástupce do nějakého vládnoucího úřadu. V sociokracii je společná vláda, každý je její součástí. Aspoň tak tomu rozumím. Je to o rozdělování moci, ne o jejím koncentrování,“ vysvětluje Andreasi u čaje, jak to tu funguje.

Andreas je na svůj dům ve Frilandu hrdý. Svého rozhodnutí změnit život od základu nelituje

Rodina se musí zapojit do společného života, což je náročné a není to pro každého. Žije tu hodně důchodců a navzájem si všichni hodně pomáhají.

Je to otázka volby. Jsme docela chudí, nemáme peníze na rozhazování, ale máme něco navíc – nezávislost, spojení s přírodou a svými předky a hlavně svobodu,“ usmívá se Andreas.

autoři: Matěj Skalický , and
Spustit audio

Související