Když si mnich bral jeptišku… vzpomínali ve Wittenbergu

Ve své době šlo o nevídanou událost. Bývalý mnich si bral bývalou jeptišku. Tím mužem byl reformátor Martin Luther. Ve Wittenbergu, tedy ve městě, kde položil základy reformované církve a zbavil jeho duchovenstvo celibátu, si tuto událost každoročně připomínají.

Kateřina von Bora vychází v doprovodu Lutherových přátel z domu malíře Lucase Cranacha. Právě tam se poslední měsíce učila vedení domácnosti, a to poté, co pod vlivem Lutherových spisů s dalšími jeptiškami opustila cisterciácký klášter. Teď míří do domu reformátora Martina Luthera, bývalého augustiniánského mnicha.

„Byl to první kněz, který se oženil,“ zdůrazňuje jedna z účastnic slavnosti, kterou si město Wittenberg připomíná tehdejší zlomovou událost v reformované církvi. O téměř půlstoletí později se do Wittenbergu sjíždějí lidé z celého okolí, aby přihlíželi svatebnímu průvodu.

Starobylými ulicemi kráčejí stovky svatebčanů v kostýmech. Nejprve malé družičky v bílém, potom školáci a studenti, měšťanské cechy a ještě před svatebčany vyšňořený dvůr saského kurfiřta. Ženich a nevěsta rozdávají úsměvy, přijímají gratulace.

Němci a kostýmy k sobě patří

„Cítím se velmi dobře,“ svěřuje se paní Elke. Divím se, že se v hnědých dobových šatech nepřidala do průvodu. „Patřím k chóru, který bude už za okamžik svatebčanům zpívat,“ vysvětluje.

Ve Wittenbergu začala před téměř 500 lety oficiálně reformace

Někdy mám pocit, že Němci s radostí vyhledávají jakoukoli příležitost, kdy se mohou převléct do kostýmu. Paní Claudie vlastnící obchůdek s keramikou na hlavní wittenberské třídě mi dává za pravdu. „Také bych chtěla mít svůj vlastní kostým. Je to však opravdu drahé,“ stýská si.

„Nemá ho, pravda, doma každý, ale většina místních ano. Nechali si ho udělat, nebo si ho sami ušili,“ přidává se wittenberská rodačka Elke, která odmítá názor, že by slavnosti na počest Lutherovy svatby byly jen zábavou. Člověk má totiž pocit, že Luther je pro místní vítaným obchodním artiklem.

Lutherovo pivo, údajně podle receptury jeho manželky Kateřiny, tu teče proudem. Lutherův portrét je k vidění snad na všem.

Svátek obchodníků? To ne, odmítají místní

„Je tu hodně obchodníků, ale většinou nabízejí zboží, které se vztahuje k Lutherově době, jako jsou šperky, oděvy a nádobí,“ soudí paní Elke.

Ve svatebním průvodu lutherovců hrálo několik kapel na původní nástroje ze šestnáctého století

Podobně jako ona mluví další obyvatelka Wittenbergu. „Luther se sice narodil a zemřel v Eislebenu, ale svá velká díla vytvořil tady. Jsme pyšní, že tady žil, že tady působil, že v zámecké kapli je jeho hrob. Že tady na vrata přibil své teze a zavedl reformaci,“ vypočítává.

Většina místních má k jednomu z nejvýznamnějších církevních reformátorů zvláštní vztah. „Každý den jde člověk po ulici a zahlédne něco, co se vztahuje k Lutherovi,“ shrnují.

Průvod prochází městem a všichni jeho svatebčané se navzájem vybízejí k veselí někdy až otravnými výkřiky jubeln – jásejme, slavme, radujme se. A to se Wittenberg na tu největší slávu teprve chystá. V roce 2017 si připomene 500 let od počátku reformace.


Zvětšit mapu: v roce 1517 začala ve Wittenbergu reformace

autor: kls
Spustit audio