Když přátelský rejnok vykoukne nad hladinu. Bývalá pevnost v Pule ukrývá akvárium s mořskými tvory

I když už je léto za námi, chorvatské pobřeží má co nabídnout. V mořském i sladkovodním akváriu v Pule na Istrii se dá nahlédnout do vodní říše Jadranu a pozorovat třeba malé žraloky – máčky skvrnité nebo mořské koníky. A co se skrývá v zákulisí?

Modré přítmí a bublající voda. V Pule ale tohle nenajdete uprostřed města v budově ze skla a oceli. Musíte zajít na skalní výběžek do bývalé pevnosti Verudela.

Ve stínu a nadosah moře

V době rakousko-uherské monarchie byla Pula hlavní válečný přístav. V docích se tam stavěly bojové lodě. Kolem přístavu byl pás obranných pozic, které měly přístav chránit proti útoku z moře,“ vypráví biolog Žarek Jaković.

Akvárium se nachází uvnitř pevnosti Verudela, v níž je i během horkého léta příjemné chladno

Podle něj bylo výhodné postavit akvárium jako soukromý podnik právě v bývalé pevnosti, protože mořská voda pro nádrže s živočichy je tam na dosah.

Stáli jsme před jedním ze tří velkých kruhových bazénů, ve kterých jsou hlavní atrakce akvária. Ryby z Jadranu, ale i menší tropičtí žraloci a za kameny se skrývající muréna. Do jednoho bazénu se vejde 45 tisíc litrů vody.

Snažit se moři pomoct

Toto akvárium není typický komerční podnik. Velký důraz tady klademe také na záchranu živočichů a ochranu přírody. Snažíme se rozšiřovat povědomí o životě v moři, o jeho bohatství. Také moři pomáháme. Nejen tím, že zachraňujeme různé živočichy, ale máme i výstavy, kde se zabýváme problémy dnešního světa,“ pokračuje Žarek.

Čtěte také

V Pule má v areálu akvária nevládní organizace Mořské vzdělávací centrum záchrannou stanici želv.

„Do záchranné stanice se dostanou zraněné nebo nemocné želvy. Nejčastější zranění jsou od lodních šroubů. Naneštěstí plavou želvy nízko pod hladinou i tam, kde jezdí motorové čluny. Želvy mají ale tuhý kořínek a po vyléčení se zase vracejí do moře. V akváriu se starají i o nemocné rejnoky. Jeden chovanec akvarijní ozdravovny se jmenuje Štístko a už brzy se zase vrátí do moře. S lidmi se ale velmi kamarádí,“ ujišťuje mě pan Jaković.

Tanec zvědavé rejnočice

Jeden rejnok nebo rejnočice se na nás přišla podívat. Vykoukla z vody, vystrčila nos a dokonce oči. Skoro čtvrtinu svého čtverhranného těla dokázala dostat nad hladinu. Předvedla takový taneček a když ji to přestalo bavit, zase se ponořila do hloubky.

Během natáčení reportáže se dal pozorovat i tanec přátelské rejnočice

Mimo expoziční část akvária je přípravna potravy pro ryby, ale třeba i pro mušle nebo pro korály. V lednici v pulském akváriu není mléko, sýry, salám nebo zelenina. Uchovávají se tu mražené ryby, také kryl, tedy drobní živočichové, kterými se živí ti větší. Mají tu i mražené hlavonožce a další potravu pro ryby.

Nejraději mají v pulském akváriu podle Žarka Jakoviće dny, kdy je pod mrakem a třeba i prší, nebo když je naopak velké vedro. To se jdou lidé do pevnosti ochladit. A v expozici, ze které až oči přecházejí, mohou strávit i několik hodin.

autoři: Pavel Novák , | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související