Na tropickou exotiku se můžete zajet podívat i do nedaleké Kodaně. Tamní mořské akvárium patří k největším v Evropě

Pokud budete přistávat v dánské Kodani, určitě ji uvidíte z okénka. Moderní budově kousek od letiště Dánové říkají Modrá planeta, protože v sobě ukrývá žraloky, kajmany, želvy nebo mořské vydry. Na prohlídku akvárií si můžete z letiště dojít pohodlně i pěšky, stejně jako to udělal reportér Jakub Lucký.

„Tohle je akvárium se 180 tisíci litry, ve kterém máme malý korálový útes. Korály v něm rostou velmi rychle,“ vítá mě kousek za vchodem Lars, kurátor celého akvária. Vyzvídám, zda je starost o takový ekosystém plný ryb, korálů a dalších živočichů složitá.

Čtěte také

„Je a taky není...,“ odpovídá nejednoznačně můj průvodce. „Náš korálový útes je velký uzavřený systém. Voda odtud proudí do sklepa, kde máme filtrační systém. Tam regulujeme teplotu, pH a další věci a každý týden kontrolujeme kvalitu vody. Není to tak složité, když víte, co máte dělat a děláte to každý den.“

Modré kino má tlusté sklo

Stojím před obrovským oknem do akvária, které má asi 10 metrů na šířku 5 metrů na výšku. Dalo by se mu říkat i kino – je podobně velké a člověk by tu vydržel pozorovat ryby možná i celý den. Lars doplňuje, že akvárium je 9 metrů hluboké a jeho kapacita je 4 miliony litrů vody.

„Takové množství vody znamená veliký tlak na akrylátové sklo. To je proto silné asi 50 centimetrů a váží kolem 70 tun,“ upřesňuje Lars. Podle mne je ale mnohem zajímavější to, co je za sklem. „Máme tu několik druhů žraloků. Tamhle to je samička a vypadá, že je připravená naklást další vejce,“ ukazuje kurátor.

Akváriem se dá procházet i proskleným podvodním tunelem

Podívaná pro diváky, azyl pro zvířata

Žraloci zdaleka nejsou to jediné, co je v obrovském akváriu k vidění. Jsou tady i murény, makrely nebo třeba velké želvy. Pozorovat je všechny jde i z tunelu, který skrz akvárium prochází.

Kdo by si nechtěl sáhnout na mořskou hvězdici?

Pak mě Lars vede do zázemí, kde to vypadá úplně jinak. Přímo nad žraločím akváriem mimo zraky návštěvníků se klene úzká lávka bez zábradlí. A zatímco mi můj průvodce ukazuje akvárium z pohledu chovatelů, proplouvá kolem nás ležérně obrovská kareta.

„Tuhle želvu jsme dostali z přírody. Je nemocná a nemůže se potopit pod hladinu. Dostali jsme ji, že ji možná vyléčíme, ale jestli se to podaří, nevíme,“ vysvětluje Lars

Blíž k přírodě

Vracíme se do části určené návštěvníkům. Na několika místech si tu můžete zkusit sáhnout na některé ze zvířat. Třeba jako já na mořskou hvězdici. Je na omak překvapivě drsná a je jí dost jedno, že se jí dotýkám. Na rozdíl ode mne, já jsem z toho trochu nervózní.

Čtěte také

„Chceme lidem nabídnout co nejlepší zážitky. Naše filozofie je, že lidé mají starost o věci, kterým rozumí a které mají rádi. Takže když jim zajistíme příjemné zážitky s mořskými živočichy, budou se více zajímat o stav moří a životní prostředí,“ říká Lars.

Kromě prohlížení zvířat nabízí Modrá planeta i poněkud intenzivnější zážitky. Jednou za měsíc se tu zájemci mohou potápět ve žraločím akváriu.

autoři: Jakub Lucký , and
Spustit audio

Související