Oceán je vytěžený a poptávka po rybách z farem roste. Jenže čím je krmit?

19. květen 2019

Jsou brčálově zelené, dlouhé, slizké a nedá se jich snadno zbavit. Mořské řasy, které na pláž vyvrhne každý den příliv, rychle hnijí a silně zapáchají. Dánské vědce napadlo, jak je účelně využít.

Jedna ryba týdně zlepší dětem IQ i spánek, tvrdí vědci

ryba, pstruh, řeka

Jedna ryba týdně dětem zlepšuje spaní. A nejen to. Jak zjistil tým americké Pennsylvánské univerzity, děti, které mají týdně aspoň jednu rybu, jsou bystřejší.

Okolí přístavu Aarhus, severovýchodní pobřeží Jutského poloostrova. Vítr ani zima nevadí tisícům roupic bělavých, které žijí v řasách vyvrhnutých na pobřeží.

Jsou příbuzné žížalám. Ale mnohem menší a bílé,“ říká Martin Holmstrup, který pracuje na Univerzitě v Aarhusu. „Napadlo nás, že řasy s roupicemi můžeme z pobřeží sbírat, nechat červy rozmnožit, pak je usušit, namlít a použít jako potravu pro ryby. Jsou plné omega-3 mastných kyselin, které jsou důležité jak pro vývoj lidského mozku, tak i takzvaných rybích larev.“

Ideální krmení?

Dánští vědci získali od rady pro nezávislý výzkum grant ve výši v přepočtu asi sedmi a čtvrt milionu korun. Během tří následujících let mají plán sbírat řasy na pobřeží a červi cíleně namnožit.

Po rybím krmivu je velká poptávka. Ryby teď živíme rybím masem, což není udržitelné. Tímto projektem tomu můžeme pomoci. V Dánsku máme farmy s pstruhy, lososy a dalšími druhy ryb,“

Oceán je vytěžený

Pokud vše půjde, jak má, mohli by severský manuál teoreticky využívat po celém světě. Poptávka po rybách totiž stoupá a je potřeba hledat alternativní krmiva.

Hrozí hromadné vymírání živočichů. V oceánech dramaticky přibývá mrtvých zón

Znečištění oceánů - znečištěné moře

Mořských oblastí, ve kterých je v nedostatek kyslíku a většina vodních živočichů tam nemá šanci přežít, stále přibývá. Podle nové analýzy publikované v prestižním časopise Science je jich dnes čtyřikrát víc než v roce 1950. Vědci varují, že to může vést k hromadnému vymírání různých druhů živočichů.

Je známou věcí, že oceán je už v současné době velmi výrazně vytěžený,“ říká Vlastimil Stejskal, vedoucí Laboratoře řízené reprodukce a intenzivního chovu ryb na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. I on spolupracuje na alternativním řešení, jak na rybí farmy dostat udržitelnou potravu, ze které by ryby měly nejvíc živin.

Ještě trochu zeleniny

Teď zrovna je v Irsku na takzvané multitrofické farmě, kde experimentují s pěstováním nenáročného okřehku jako ingredience pro přípravu rybího krmiva.

Je to plovoucí nekořenící rostlina, která je vhodnou výživou pro ryby. Má aminokyselinové složení hodně podobné sóje, což je jedna z ingrediencí, která je celosvětově velmi hojně užívaná v krmivech pro ryby,“ vysvětluje s tím, že cílem je lepší způsob využití živin, které se do akvakulturních systémů vnáší.

Dvě mouchy jednou ranou

Roupice bělavé jsou příbuzné žížalám, jen jsou mnohem menší a bílé

Vlastimil Stejskal se dlouhodobě zaměřuje na studium okouna říčního a candáta obecného. Souhlasí, že na mořské ryby jsou většími experty přímořské státy. Třeba Norsko nebo právě Dánsko, které díky hnijícím řasám na pobřeží možná přišlo na recept, jak se zbavit dvou problémů naráz – hladových ryb a zápachu na plážích.

autoři: Matěj Skalický , and
Spustit audio

Související