Kde si v horké letní Budapešti odpočinout od hluku a davů? Zamiřte na Markétin ostrov

Maďarská metropole Budapešť přitahuje každý rok čím dál víc turistů. Centrum města je kvůli tomu přelidněné a plné aut. I tam se dá ale během chvíle uniknout od hluku a horka. Na dohled od maďarského parlamentu leží uprostřed Dunaje Markétin ostrov, který slouží jako park a místo pro sportovní vyžití. Navštívil ho reportér Matěj Štýs.

Tady se obyvatelé Ria bát nemusí. Uprostřed problematické čtvrti vyrostla oáza klidu

Děti si dráhu pro streetový skateboarding velmi chválí, některé před jejím vznikem ani o skateboardingu nevěděly

Možná to bude znít jako paradox, ale velká část Ria de Janeiro by zahraniční turisty spíš odradila. A to i kvůli bezpečnosti. Obyvatelé chudších čtvrtí si stěžují, že na ně úřady zapomínají. Jednou z výjimek je rozsáhlý park uprostřed problematické severní zóny. V rámci příprav na olympijské hry se ho město rozhodlo ještě rozšířit. A jak říká náš zpravodaj David Koubek, právě tenhle park je místem, kde se střetávají generace.

Na ostrov se přichází po mostě, který se také jmenuje Markétin. Je žlutý, kovový a uprostřed z něj vede odbočka přímo na ostrov. Během několika vteřin se tudy dostanete z rušného centra velkoměsta plného aut do malého přírodního ráje.

3 v 1

Markétin ostrov původně vůbec nevypadal jako dnes. Na Dunaji byly tři menší ostrovy, které až v 19. století Maďaři spojili v jeden. Původní trojici nicméně lidé obývali už od 12. století. Tehdy na nich sídlil Maltézský řád a ve 13. století tam vznikl dominikánský klášter. Právě po jedné z jeho obyvatelek – svaté Markétě – dostal i své současné jméno.

Návštěvníkům tenhle 2,5 kilometru dlouhý a půl kilometru široký kus pevniny uprostřed Dunaje nabízí spoustu zajímavostí. Třeba lázně, malinkou zoologickou zahradu, skoro šedesátimetrovou secesní vodárenskou věž nebo památník ke 100. výročí sjednocení Budapešti z roku 1973.

Duhová zpívající fontána a obří bubliny

Kolem ostrova vede pětikilometrová trasa pro ty, kdo si rádi zaběhají

Největším hitem je tu barevná fontána. V průměru měří dvacet až třicet metrů a osázena je desítkami trysek. Některé se točí dokola, jiné tryskají několik metrů do vzduchu. Pod nimi jsou umístěné diody, které mění barvu – od zelené a červenou po modrou.

A k tomu skupina dětí pološílených z pána s obrovským bublifukem. „Děti bubliny milují. Taková práce mě opravdu baví. Je to o jednoduchosti. Hodně jednoduchých věcí může člověka udělat šťastným. Malé věci můžou být v životě hrozně důležité,“ filozofuje Bartek z Polska, který je prý v Maďarsku jen na skok.

Fontána zapsaná mezi památky UNESCO je pro jeho produkci ideálním místem. Každou hodinu totiž vodní podívanou doplňuje i hudební kulisa.

Oáza klidu

Budapešťský most se na pár dní proměnil ve svobodnou pěší zónu. Piknik na mostě učaroval domácím i turistům

Piknik na mostě Svobody v centru Budapešti

Uzavřít ve velkoměstě most není tak nesmyslný nápad, jak to na první pohled vypadá. V maďarské metropoli se toho nebáli a přineslo to spoustu veselí a radosti. Zavřeli pro auta na pár víkendů Most svobody, aby ho na dvakrát dva dni a dvě noci opanovali chodci. A bavili se přímo královsky.

I když je na ostrově daleko větší klid než nahoře u silnic, o lidi tady nouze není. Na trávníku odpočívá třeba Viki s partou přátel: „Někteří lidé sem chodí běhat. Je tady pětikilometrová trať okolo ostrova. Taky sem stejně jako my chodí na pikniky. Někteří se učí, nebo si čtou.“

Všeobecnou pohodu se nechce opouštět ani mně. Je tu krásně, zapadá sluníčko… Najít podobnou přírodní oázu uprostřed velkoměsta je totiž stále dražší a vzácnější záležitost.

autoři: Matěj Štýs , and
Spustit audio

Související