Kde mají dostatek vakcín? Vědci z ČVUT vytvořili web, který porovnává jednotlivá očkovací místa

16. březen 2021

Chcete se vy nebo váš blízký přihlásit na očkování proti koronaviru, ale bojíte se, že na vás v některém z očkovacích míst nezbyde vakcína? Tento problém se rozhodli vyřešit vědci z Laboratoře otevřených dat při Fakultě informačních technologií pražského ČVUT. Spustili web ockovani.opendatalab.cz, na kterém je podle dat z Ústavu zdravotnických informací a statistik možné zjistit, kolik vakcín mají na různých místech k dispozici.

„Každý den kolem osmé hodiny ráno ÚZIS zveřejňuje open data, která pak nahráváme do našeho systému,“ vysvětluje Marek Sušický, jeden z tvůrců celého projektu. 

Vědce z ČVUT k vytvoření webu inspirovala vlastní zkušenost s registrací. „Přišlo nám, že systém nenabízí komplexní přehled a porovnání. Tak jsme zasedli k počítačům a po nocích začali tvořit.“

Chystají se další vylepšení

Vše, co o očkování potřebujete vědět, na jednom místě. Podívejte se, jak se Česku daří v boji proti covidu.

Webovou stránku ockovani.opendatalab.cz už během prvních 14 dnů provozu navštívilo 150 tisíc lidí. A její autoři neustále pracují na dalších vylepšeních. 

„To hlavní, na co bychom se nyní chtěli zaměřit, je srovnání očkovacích míst podle preferovaných skupin. Každé očkovací místo si totiž může vybrat, kterou kategorii trochu víc otevře,“ uzavírá Marek Sušický.

autoři: Petr Král , als
Spustit audio

Související