Karneval si vzít nenecháme! řekli si v New Orleans a začali zdobit své domy a zahrady

Když se v New Orleans začalo koncem minulého roku mluvit o tom, že na jaře kvůli pandemii zřejmě nebudou žádné karnevalové průvody, začala panovat mírná nervozita. Jenže to by nebylo New Orleans, aby si s nastalou situací neporadilo a nevyšlo z ní nakonec vítězně. Jak se bude karneval známý jako Mardi Gras slavit?

Že by nebyl karneval? 

Přesně 207 korálků napočítala osmiletá Adalina na plotě u jejich domu. Stejně jako stovky dalších neworleanských rodin, i tady se rozhodli zahalit dům a zahradu do karnevalových barev a vyvěsit pestré korálky z loňska.

Adaliny maminka Amanda je jedním z největších fandů karnevalu, jaké jsem tady poznala. Každý rok obráží s celou rodinou všechny možné průvody a nezastaví ji ani déšť nebo mráz. „Je to strašně smutné. Ani na to nechci myslet. Já jsem v životě nepřišla o Mardi Gras,“ říká Amanda přes svým domem na předměstí New Orleans.

Jenže New Orleans je známé tím, že jeho obyvatelé se nevzdávají lehce, a už vůbec ne, když dojde na karneval. Nejoblíbenější období v roce, kdy se zastaví na pár týdnů jakákoli činnost jen proto, aby člověk mohl oslavovat život a zdejší bohatou historii, si vzít nenechají.

Ozdobíme domy a zahrady!

Někde jsou vidět domy ozdobené obrovskými barevnými květy magnólií, listy banánovníků nebo palmami

Několik umělců přišlo s nápadem začít zdobit domy. Nahradit nádherné alegorické karnevalové vozy karnevalovými domy. A protože se slavit bude letos doma, dostalo Mardi Gras přezdívku Yardi Gras, z anglického slova yard neboli zahrada.

„Když jsem si uvědomila, že letos se slavit bude převážně doma, vrtalo mi to dlouho hlavou. Sama vyrábím dekorace s tematikou karnevalu, a tak jsem vymýšlela, co by bylo ideální heslo letoška, až mě napadlo, že by se to mohlo jmenovat Yardi Gras,“ vysvětluje autorka trefné přezdívky a majitelka obchodu s dekoracemi Kristine Malone Johnsonová.

Záplava barevných dekorací

Uplynulo pár týdnů, kdy se myšlenka začala šířit městem a od té doby vyrostly všemožné dekorace ve všech neworleanských čtvrtích. Slavná ulice St. Charles Avenue s nádhernými jižanskými sídly má například dům s dinosaury, o pár bloků dál je dům vzdávající poctu zdravotnickému personálu. Jinde jsou vidět domy ozdobené obrovskými barevnými květy magnólií, listy banánovníků nebo palmami.

„Jezdím městem a je úžasné, co všude vidím. Tolik lidí se zapojuje, mají skvělé nápady, u každého domu vidíte z výzdoby, kdo asi bydlí uvnitř. Téma, které si vybírají, vystihuje jejich charaktery,“ raduje se Kristine.

Veselí, které pomáhá umělcům

Amanda chtěla původně reflektovat politickou změnu ve Spojených státech, ale nekonec se rozhodla pro mírumilovné téma: „Udělali jsme téma Peace Love and King Cake, tedy Láska, mír a King Cake, protože tento karnevalový koláč celá rodina zbožňuje. Nakonec to asi letos dopadne tak, že pozveme rodinu, pustíme karnevalovou hudbu a budeme pojídat smažené kuře a právě King Cake.“

Uplynulo pár týdnů, kdy se myšlenka začala šířit městem a od té doby vyrostly všemožné dekorace ve všech neworleanských čtvrtích

Projekty navíc pomáhají umělcům, kteří se jindy výrobou karnevalových vozů živí. Když začalo být jasné, že nové vozy letos vznikat pravděpodobně nebudou, začali mít i oni obavy o své příjmy. Iniciativa Najměte si svého umělce je ale zachránila a jak podotýká Kristine, je o ně takový zájem, že nevědí, kam skočit dřív.

New Orleans zase jednou ukázalo, jak přizpůsobiví a kreativní jsou jeho obyvatelé.„Samotnou mě překvapilo, jak velká věc z toho je. Naše komunita se zase dala dohromady a myslím, že vznikla nová tradice, která s námi tady už zůstane,“ uzavírá Kristine.

autoři: Julie Urbišová ,
Spustit audio

Související