Králem karnevalu v New Orleansu se letos stal český kluk Adam Haidr

Mardi Gras, jak se v New Orleansu na jihu Spojených států přezdívá karnevalu, právě skončil. Konec je dvoutýdenním oslavám a desítkám velkolepých průvodů. Americko-česká rodina žije na předměstí New Orleansu teprve čtyři roky. Syna Adama vylosovali, aby se stal králem karnevalu. Pro rodinu je to velká čest. Povídala si s nimi reportérka Julie Urbišová.

Jedenáctiletý Adam Haider je trochu nesmělý kluk, který rád hraje fotbal a ve škole rychle a dobře počítá matematické úlohy. Na dva dny v roce se teď ale stal králem – králem karnevalu.

České korálky jsou nejlepší, pochvaluje si náčelník kmene Mardi Gras. Vyšívá obrazce z indiánského života

02827023.jpeg

Takzvaní Mardi Gras Indiáni nejsou vůbec Indiáni, ale Afroameričané. Setkávají se vždy v úterý před Popeleční středou v chudinské černošské čtvrti New Orleansu. Někteří jsou potomky původních amerických obyvatel. Většina ale jen vzdává hold indiánským kmenům, které v minulosti pomáhaly uprchlým otrokům.

Napoprvé jsem byl trochu nervózní, ale pak už to bylo dobrý. Rozhazoval jsem všem korále a hračky,“ dělí se o své zážitky Adam, který se s rodinou na neworleanské předměstí přestěhoval před čtyřmi lety. Mohl zažít něco, co se mnohdy nepoštěstí ani rodilému Američanovi.

Štastný los

Být součástí průvodu není samozřejmost, potvrzuje jeho maminka Zuzana, rodačka z Brna: „Adámek přišel jednou ze školy, že se může přihlásit. Tatínek mu to podepsal, ale musel splnit i spoustu podmínek, mít výborný prospěch a docházku. Pak měli losování v tělocvičně a Adama vylosovali.“

Rodina Haiderova se na předměstí New Orleansu přistěhovala před čtyřmi lety

Ve výhru prý vůbec nedoufal, o to větší z ní pak měl radost. Na Mardi Gras se mu líbí všechno – průvody se spoustou lidí, korále, hračky… Adam jel ve dvou průvodech, v jednom reprezentoval školu a ten druhý byl přímo ve škole.

Pocta pro celou rodinu

Na začátku si nikdo z rodiny neuvědomoval, jaká je to vlastně čest. Až když oběma rodičům chodily gratulovat desítky dalších maminek a tatínků z jejich školy Arabi Elementary, pochopili, že měl jejich Adam štěstí.

Jsme na Adámka hrdí, protože je za tím obrovská historie. A když mu můj táta volá, že králové jezdí i v Česku na koni, začali jsme si to jako rodina víc a víc uvědomovat a jsem ráda, že se nakonec tím králem stal,“ potvrzuje maminka Zuzana.

Král s kálovnou za jízdy rozhazují dětem korálky, hračky a dobroty

Oblečení, korálky i kabriolet

A pak už následovaly týdny příprav – rodiče museli pro svého páťáka vybrat oblek, společně s rodiči královny pronajmout kabriolet, ve kterém pak v průvodu jeli, a samozřejmě nakoupit spoustu korálků, hraček a sladkostí pro přihlížející děti.

Bez kostýmu to na Mardi Gras nejde. Jaké byly trendy letošního neworleanského karnevalu?

Originální nabídku má paní Claudia i pro dámy

V úterý vyvrcholila karnevalová sezóna v New Orleansu známá jako Mardi Gras. V celé Louisianě mají ten den státní svátek a tak lidé vyrážejí do ulic a oslavují život. A to je bez dobrého kostýmu vyloučeno. Do vyhlášeného obchodu s vintage oblečením se za letošními karnevalovými trendy vydala reportérka Julie Urbišová.

Jen nákup těch věcí nás stál skoro 300 dolarů, takže je to i docela drahá záležitost. Ale určitě to stálo za to a Adam bude mít úžasné vzpomínky,“ říká hrdý otec Nashad Haider.

A stejně budou vzpomínat i rodiče. Být králem karnevalu je něco, co se přihodí jednou za život. I když možná to pro tuto rodinu naposledy nebylo. Teď jsou na řadě Adamovi bratři Dan a Tom.

autoři: Julie Urbišová , and
Spustit audio

Související