Karel Čapek a J. A. Komenský zdobí zeď v nizozemské Bredě. Město murálů má nový s českou tematikou

Nizozemské město Breda v posledních letech získalo věhlas díky tamní galerii v ulicích. Lokální i zahraniční umělci tam vytvořili už přes 140 velkoformátových maleb přímo na stěnách domů. Přibyla teď mezi ně i jedna od českého výtvarníka Patrik Antczaka. Na zdi u tamního gymnázia spolu se studenty vytvořil fantaskní malbu s motivem Karla Čapka.

Patrik Antczak slezl ze štaflí. Je tady relativně dlouhá zeď, ne tolik vysoká. Co všechno tam vidíme?

„Úplně prvotní rešerše přišla od studentů, našli postavu původního starosty Guljé. Přidával jsem tam symboliku s ohledem na to, že jsem autor z České republiky. Původ slova robot najdeme u bratří Čapků, ale tady je Karel Čapek. Ten je tam zobrazený v autonomním autě, popíjí kávu a jede v bezpilotním automobilu,“ popisuje Patrik Antczak.

Na kus řeči s Janem Amosem

Potom je tady ještě jedna část, kde je takový shluk různých lidí.

Čtěte také

„To byl požadavek studentů, u stolu tam posedává už zmíněný starosta Guljé a naproti němu je zase postava z České republiky, což je Jan Amos Komenský.“

Konečně mám příležitost zjistit, jak se takové murály malují. Před námi je spousta kbelíků s barvami. V tomto případě ta zeď není tak velká, ale některé murály jsou opravdu obrovské. Jak to namalovat, aby to jako vyšlo?

„Jsou různé způsoby, ale mně vyhovuje projekce, tedy že si člověk načrtne návrh na stěnu, ale je v tom i trošku improvizace,“ popisuje Patrik Antczak, který se vrací na žebřík domalovat ještě poslední detaily.

Murál je tady pro lidi

Obracím se zatím na Hanu Schenkovou, ředitelku Českého centra v Rotterdamu, která za projektem stojí. Jde o sérii více murálů v evropských městech, a to v rámci českého předsednictví EU. 

Čtěte také

„Jsem s tím výsledkem nesmírně spokojená, moc se mi to líbí, protože je to barevné, je to hravé,“ neskrývá nadšení Hana Schenková. 

A ta forma toho murálu? Je v tom i to, že se to dostane takhle k více lidem? Jezdí tady kolem nás lidé na kolech, nebo proč byla motivace využít právě tuto formu?

„Určitě, i při té samotné realizaci vidím, jak to ty lidí zajímá, protože chodci se opravdu zastavují, Přijdou, s Patrikem pohovoří, nosí mu kávu nebo sušenky. Freska má opravdu komunitní charakter a patří tady všem.“

Vyprávět příběhy na zdi

Na Bredu na jihu Nizozemska padla volba hlavně kvůli tomu, že jde o město murálů, a to díky místní organizaci Blind Walls Gallery.

„Líbila se nám myšlenka vyprávět příběh města skrze jeho zdi,“ říká jeden z patronů galerie v ulicích Stein de Bont.

Zpočátku prý dalo práci majitele nemovitostí přesvědčit, aby poskytli umělcům volnou zeď. Murálů je teď ale v Bredě už přes 140 a vlastníci domů se teď hlásí dokonce sami.

„Pro nás je důležité zapojit vždy co nejvíce lidí, takže studenti s Patrikem i malovali. A když jim k tomu povíte příběh, ke kterému se můžou vztáhnout, budou k výsledku cítit větší úctu.“

Patrik Antczak má domalováno. Ještě s rukama od barvy zamyká bránu školy, sedá na kolo a jede na zasloužené pivo. Jeho murál tady podle dohody s místními zůstane nejméně dalších deset let.

autoři: Viktor Daněk , aka | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související