Nejstarší americké knihkupectví má ve znaku Komenského

Když Moravští bratři před polovinou 18. století založili v Americe město Betlém, kromě škol včetně té dívčí tam okamžitě založili také knihkupectví. Stalo se to v roce 1745 a od té doby je tento obchod stále v provozu. Jde tím pádem zřejmě o nejstarší bez přerušení fungující knihkupectví v Americe a jeho provozovatel tvrdí, že i na světě. 

V Moravském knihkupectví návštěvníky vítá Jan Amos Komenský. Jeho portrét v nadživotní velikosti tu visí na zdi hlavní místnosti prodejny vyvedený na obří skleněné plaketě. Manažerka Kathy Costantinová říká, že pro identitu obchodu je to důležitý prvek. Ona sama si na kouzlo tohohle místa stáje ještě zvyká, pracuje tu krátce. Ale už ví, že slavná historie prodává.

Nejedná se o klasický obchod 

„Je to jedinečné prostředí a od klasických obchodů se to liší. Baví mě být součástí instituce takového historického významu. Používáme to i k lákání zákazníků. Uvádíme, že jsme nejstarší knihkupectví v Americe a nejstarší nepřetržitě fungující na světě,“ nadšeně vypráví Kathy Contantinová. 

Pro Ameriku to sice platí, ale pokud jde o světový primát, je to zřejmě klamavá reklama. Titulem nejstaršího nepřetržitě fungujícího knihkupectví planety se pyšní i jeden z obchodů v Lisabonu založený už v roce 1732. A dokládá to dokonce certifikátem Guinnesovy knihy rekordů. Moravské knihkupectví tedy podle dostupných informací drží druhou pozici, oproti lisabonskému je o 13 let mladší. Každopádně Moravští bratři ho tady v údolí řeky Lehigh v Pensylvánii otevřeli dlouho před vznikem Spojených států.

Nejstarší stále fungující knihkupectví v USA 

Knihkupectví založili hned v prvních letech poté, co se tady usadili. To proto, že vzdělání pro ně bylo velmi důležité. Od té doby tenhle obchod s knihami nikdy nezavřel, takže věříme, že je nejstarší stále fungující v Americe a patří k nejstarším na světě. Existuje mnoho starších knihkupectví, ale ta zavřela a později znovu obnovila činnost, vysvětluje Charlene Donchezová Mowersová, donedávna prezidentka zdejší Betlémské historické asociace.

Čtěte také

Moravské knihkupectví otevřel na příkaz tehdejšího biskupa hostinský Samuel Powell. Zpočátku prodávalo hlavně bohoslužebné a jiné liturgické materiály a na Moravskou církev je úzce napojené dodnes. Ostatně současnou provozovnu na historické Hlavní ulici v Betlémě Moravská církev teprve nedávno prodala zdejší Moravské univerzitě. Ta sem přesunula svůj vlastní knižní obchod, takže teď jde i o místo, kde se setkávají a svá skripta nebo oblečení s univerzitní tematikou si pořizují studenti. Kromě toho přitahuje nejstarší americké knihkupectví běžnou klientelu včetně té cestovatelské, protože sortiment je hodně lokální a zdaleka nezahrnuje jenom knihy.

V nabídce jsou i výrobky s moravskou tematikou

Spolupracujeme s mnoha místními řemeslníky, kteří tvoří výrobky speciálně s moravskou tematikou. Prodáváme třeba svíčky, které vyrábějí členové Moravské církve. Před Vánoci nám dodávají papírové moravské hvězdy. Celoročně máme moravské i betlémské hvězdy z vitrážového skla od lokálních výrobců. Zákazníky máme z celé Ameriky i jiných koutů světa, zastavují se tu pro tyto specifické dárky. A samozřejmě máme rozsáhlou nabídku knih, což je podstata, kvůli které tento obchod vznikl, ukazuje hlouběji do svěřeného obchodu manažerka Kathy. A kromě moravského sortimentu může české oko zaujmout ve výloze vystavená pyramida z plechovek lokálního pivovaru s uměleckými etiketami. V zimě si ji tu zdobí a nasvěcují ve stylu vánočního stromečku.

Pyramida z plechovek piva

autoři: Jan Kaliba , aka
Spustit audio

Související