Jak souvisí Jan Amos Komenský s Jamajkou? Prolínají se v životním příběhu biskupa Hopetona Clennona

U českého národa to může znít podivně, ale jedním z našich nejúspěšnějších vývozních artiklů je náboženství. Moravská církev, která vychází z učení a hodnot Jednoty bratrské, se rozšířila po celém světě od Nepálu po Aljašku. Reportér Radiožurnálu Jan Kaliba se ve Spojených státech seznámil s jedním z následovníků Jana Amose Komenského v pozici biskupa Moravské církve. Ten se dostal do kontaktu s tímto českým dědictvím naprosto přirozeně ve své čtvrti na Jamajce, kde vyrůstal.

Hopeton Clennon už devátým rokem slouží jako hlavní pastor v Betlémě v americké Pensylvánii. Ušel dlouhou cestu, coby duchovní začínal na zapadlém jamajském venkově, po přesunu do Spojených států to dotáhl až na biskupa Moravské církve. A je patřičně hrdý, že tím jde v Komenského stopách, říká mi ve své kanceláři s obrazem učitele národů za zády.

Hodnota učení Jana Amose Komenského

Velmi si cením toho, že jsem byl vysvěcen na biskupa celosvětové Moravské církve, stejně jako svého času Komenský. Takže máme něco společného, ukotveného ve víře a tom, jak chápeme svět. On se primárně zabýval vzděláváním. Jeho přístup byl revoluční. A jeho koncept pokračoval i tady v americkém Betlémě, kde Moravští bratři založili nejprve školu pro dívky,“ vypráví.

Čtěte také

Jan Amos Komenský nás toho hodně naučil o hodnotě jednotlivce a jak rozvíjet jeho potenciál. Snažíme se v tom pokračovat a doufám, že některé základní principy by stále poznal,“ uvažuje pastor Clennon.

S Moravskou církví už od dětství

Pochází z Kingstonu, hlavního města Jamajky. Když se ho ptám, proč se vydal na dráhu protestantského duchovního zrovna v Moravské církvi, odpověď je prostá: „Dostal jsem se k Moravské církvi čirou náhodou. Kostel v naší čtvrti byl zrovna její. Stál tři bloky od našeho domu, a protože to bylo tak blízko, chodil jsem tam se svými sestrami do nedělní školy, na prázdninové hodiny Bible, do sboru a podobně.

Pastor Clennon se v mládí naučil milovat jednoduchost moravských bohoslužeb, zaměření na Ježíše Krista coby našeho Pána a Spasitele a také rovnost v komunitě

Naprosto jsme milovali jednoduchost moravských bohoslužeb, zaměření na Ježíše Krista coby našeho Pána a Spasitele a také rovnost, s jakou k sobě navzájem přistupujeme v této církvi a komunitě,“ popisuje pastor.

Na Jamajku Jednota bratrská pronikla v polovině osmnáctého století, hodně působila v nejchudších oblastech ostrova. Později Moravané zakládali osady pro bývalé otroky. Dnes se k Moravské církvi hlásí tisíce Jamajčanů. Ovšem málokdo z nich se asi vydal do pravlasti této církve, jak to před časem udělal pastor Clennon.

Spirituální cesta do Čech a na Moravu

Byla to osobní pouť, kterou jsme podnikli s manželkou a dalším párem přátel. Mysleli jsme, že bude užitečné, když se na dva tři týdny vydáme po stopách míst, odkud vzešla, abychom pochopili její kořeny a původ,“ vzpomíná.

Bylo to velmi užitečné. Pro mou meditaci, pro mé úvahy a prohloubení spirituality. V Česku, při studiu Komenského a nejranější fáze Jednoty bratrské, jsem zjistil, že ať potom dorazili sem do Ameriky nebo na mou rodnou Jamajku, vždycky to bylo se stejným závazkem – zprostředkovat lidem lásku boží, pěstovat láskyplné vztahy v rámci komunity a nabízet podporu těm nejpotřebnějším kolem nás,“ prozrazuje, co se naučil.

Kromě toho Hopetona Clennona na práci moravského pastora nejvíc baví hudební složka nebo pomoc na dálku misím Moravské církve v Nepálu či Tanzánii.

autoři: Jan Kaliba , | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související