Kam mizí peníze z loterijních společností?

30. září 2009
Pod kůži

Loterijní zákon čekají úpravy. Jednou z nich by mohla být i změna v přerozdělování výtěžku na veřejně prospěšné účely. Současná úprava, která dává sázkovým společnostem a kasinům volnou roku v udělování dotací, se neosvědčila. Podle zjištění Radiožurnálu desítky miliónů končí na pochybných účtech.

Kde končí peníze, které loterijní společnosti odvádějí na veřejně-prospěšné účely? Český rozhlas má k dispozici seznam všech příjemců, které eviduje ministerstvo financí. Jednoho z nich si vybral a pokoušel se najít výsledek jeho dobročinné práce. Ale marně. Z balíku 3,5 miliardy je mnoho peněz rozdělováno netransparentně. Státní dozor rozdělení dotací nestíhá kontrolovat.

Sport se potýká s nedostatkem peněz, především mládežnický. Jsou však uskupení, která mají na rozhazování. A stačí málo - založit si občanské sdružení a mít kontakty v loterijní branži. Občanské sdružení s názvem Sdružení přátel motorismu utržilo jednu z nejvyšších dotací na seznamu. Síť kasin a heren Bonver Win mu přispěla částkou 37 miliónů korun, a to i přesto, že sdružení vzniklo až letos v lednu a o jeho fungování nevěděli nic ani v Autoklubu České republiky. Zkusili jsme proto zjistit, na co byly peníze využity.

Sdružení přátel motorismu, občanské sdružení, podle rejstříku na ministerstvu vnitra sídlí na Starém Městě. Štítky na domě v ulici Široká číslo 5, který je v těsném sousedství židovského muzea odkazují pouze na advokátní kancelář a jednu kulturní nadaci. Zkusíme proto zjistit, jestli o tomto sdružení vědí něco uvnitř.

Recepční v daném domě se odmítla bavit na mikrofon. Nicméně popřela, že by zde podobné sdružení kdy sídlilo. S žádostí o další kontakty jsme se proto obrátili na ministerstvo vnitra, které občanské sdružení eviduje. Více informací ale neměla ani Hana Malá z tiskového odboru ministerstva.

"Ministerstvo vnitra v lednu tohoto roku opravdu zaregistrovalo Sdružení přátel motorismu. Toto sdružení uvádí adresu sídla Praha 1 v ulici Široká. Žádnou jinou adresu neuvádí a ani jsme nezaznamenali, že by nám zaslali žádost o změnu sídla," řekla Hana Malá.

Sdílnější nebyli ani v samotném Bonver Winu. V e-mailové korespondenci nás zástupce společnosti Svatopluk Kopecký odkázal opět na adresu v Široké ulici.

Bonver Win patří mezi největší loterijní společnosti na českém trhu. Ročně rozděluje na veřejně prospěšné účely téměř 100 miliónů korun. Podle toho také prý ze žadatelů vybírá. "Podmínkou je předložení žádosti a způsob, jakým by chtěl příjemce odvodů poskytnuté finanční prostředky použít. Doručené žádosti jsou následně vyhodnoceny," píše se v obdrženém mailu.

Každý subjekt je navíc smluvně vázán, že doloží využití peněz. Za správnost údajů totiž u finančních úřadů odpovídají loterijní společnosti poskytující odvod. Podle zástupců Bonver Winu se v uplynulém období nesetkali s podvodným jednáním.

Po hříchu je ovšem sebereflexe jedinou kontrolou odvedených peněz. Jak se Českému rozhlasu přiznala vedoucí odboru kontroly nad loterijními hrami ministerstva financí Miluška Vrlová, státní dozor zatím moc nefunguje. "Ministerstvo zná pouze subjekt, který prostředky poskytuje, a subjekt, který je přijímá. Potom už nemá možnost kontrolovat příjemce, jakým způsobem prostředky užil," vysvětlila.

Kontrolu by měl provádět finanční úřad. Avšak ani zde není vše stoprocentní, jak nám sdělila Jana Jarešová: "Finanční úřad nemá kapacitní možnosti, aby zkontroloval všechny fyzické nebo právnické osoby. V případě veřejně prospěšných to budou zejména právnické osoby."

Dary míří k neznámým sdružením

Mají dávat peníze na veřejně prospěšné účely. Ale výklad zákona si často upravují podle svých potřeb. Zástupci sázkových a loterijních společností podporují prvoligové kluby i neznámé organizace. Podle zjištění Radiožurnálu tak mohou přijít vniveč desítky milióny korun. Státní dozor totiž zaostává.

Sázkové a loterijní společnosti ročně rozdělují více než 3,5 miliardy korun na veřejně prospěšné účely. Téměř polovina z tohoto výtěžku míří do sportovního prostředí. Jak je s nimi naloženo?

Český rozhlas získal z ministerstva financí kompletní seznam obdarovaných včetně výše jejich dotací. Jejich rozbor proto vůbec není složitý. Největším mecenášem sportu je Sazka. 553 miliónů ovšem spolykají splátky na výstavbu libeňské sportovní arény. O dalších 400 miliónů z výtěžku loterijního giganta se podělí sportovní spolky nebo svazy jako Orel nebo Sokol.

Ostatní loterijní společnosti dávají na sportovní svazy jen minimum. Šanci dostávají ostatní provozovatelé bohulibé činnosti. Především velké sázkové společnosti rády podporují prvoligové týmy, které je na oplátku propagují na svých dresech.

Propojení s marketingovou činností je minimálně sporné, a to i přesto, že peníze jsou odkazovány na mládež, případně na občanská sdružení v držení těchto klubů. Fotbalové nebo hokejové kluby Sparty, Slavie, Karlových Varů, Bohemians 1905, Liberce a další si tak ukrojí 150 miliónů korun.

Teď už zbývá jen něco málo přes půl miliardy. Ani ty však správné místo určení nenajdou vždycky. Český rozhlas vybral dvacítku štědře dotovaných společností a občanských sdružení, které souhrnně poberou více než 120 miliónů korun. O jejich konkrétní činnosti přitom na internetu není ani zmínka. Jejich seznam pak Český rozhlas zaslal na Český olympijský výbor a Český svaz tělesné výchovy. Výsledek byl přinejmenším pozoruhodný.

"Ze seznamu, který mám teď před sebou, známe jediné sdružení. Ostatní nám jsou neznámé. Ptal jsem se celé řady kolegů z olympijského výboru i z ČSTV, ale nikdo žádné další sdružení nezná," řekl místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Seznam z ministerstva financí ho prý doslova šokoval. "Něco takového vidím poprvé. Potřebujeme delší čas na prozkoumání, nicméně to naplňuje naše obavy, které jsme měli. Peníze, které jsou deklarované jako peníze do sportovního prostředí, ve skutečnosti odcházejí úplně někam jinam," vysvětlil.

Český olympijský výbor se proto chce pokusit o změnu v nově připravované novele loterijního zákona. Dotace by pak společnosti neodváděly přímo, ale do speciálního fondu. "Největší problém je formulace odvodu peněz v zákoně o loterijních společnostech a zpětná kontrola a vymahatelnost," přiblížil Jiří Kejval.

Podporu by olympionici navíc mohli získat i u ostatních sportovních sdružení, jak potvrdil předseda Sdružení sportovních svazů Zdeněk Ertl. "Jestliže by se financování tak nastavilo, bylo by to ku prospěchu nejen sportu, ale i kultury. Peníze by se neztrácely. Takhle nemáme nic," dodal.

Zveřejnění seznamu se nelíbilo loterijním společnostem

Podle zjištění Českého rozhlasu je systém dotací na veřejně prospěšné účely nepřehledný. Stát může jen těžko kontrolovat, kam peníze proudí.

Seznam dotací nebyl dlouhou dobu veřejný. Například Český olympijský výbor usiloval o získání těchto údajů, ale nebyly mu zpřístupněny. "My jsme čísla zveřejnili a okamžitě se ozvaly loterijní společnosti, jak je možné, že jsme tento dokument dostali do ruky. Na druhou stranu, ať už to byla Asociace sázkových kanceláří nebo například šéf společnosti Sazka Aleš Hušák, zavolali a upozorňovali, že systém je opravdu nepřehledný a upozornili, že by státní dozor by měl být posílen," uvedl reportér Ondřej Suchan.

V občasné době je podle něho poměrně vysoká šance, že se loterijní zákon opravdu změní. "Po reportáži v MF Dnes, která se dotýkala loterijních společností, bude tento zákon velice bedlivě sledovaný. Všichni budou koukat na to, aby loterijní společnosti nedopadly tak úplně dobře," míní reportér.

Uvažuje se například o vytvoření speciálního fondu, z něhož by pak byly peníze rozdělovány na jednotlivé projekty. Podle Ondřeje Suchana podobný systém funguje třeba na Slovensku. "Myslím si, že by nastal velký problém jak oddělit, kolik procent z částky, která se souhrnně vybere, by mělo jít na sport, kolik na kulturu, kolik na ekologii. Myslím, že by nastaly obrovské hádky. Na druhou stranu sportovní sdružení, která jsem oslovil, říkají: 'Pojďme do toho, dohodneme se s nimi, protože v současné době z toho nemáme nic. Takhle budeme mít alespoň nějakou část.' Takže cesta ke shodě tu je," dodal Ondřej Suchan.

Ve čtvrtek 1. října se budeme věnovat mateřským školkám. Míst pro děti je v nich stále méně, přesto některé zejí prázdnotou. Nalaďte si Radiožurnál po 14. hodině.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: vij , osu
Spustit audio

Více z pořadu