K ruské sauně to chce metličky

Zima jako v Rusku. Leckomu z vás se možná tohle slovní spojení vybavilo s přívaly sněhu a mrazivým počasím, které sevřelo celou Evropu. Příznivci zimních sportů určitě jásají, stejně jako děti, které konečně mohou sáňkovat a bruslit dosyta i ve větších městech. Co však všichni ostatní, kterým mráz zalézá za nehty? I na to mají v Rusku recept.

Na první pohled, lépe řečeno poslech, to nezasvěcenému nováčkovi coby nějaký převratný zážitek jistě nepřipadá. Vedro, vlhko a pak pro změnu ledová sprcha... Rusové na ni však nedají dopustit. Bez báni si život představit nedovedou. A co vlastně taková pravá ruská parní lázeň obnáší?

Nejdřív si pořádně nahřejete kosti v napařovací místnosti. Až nebudete moct horkem vydržet, skočíte do bazénku s ledovou vodou, popřípadě, pokud jste na venkově, hupnete z dřevěného srubu přímo do sněhové závěje. To celé si několikrát zopakujete. A až si střídání teplot užijete do sytosti, přijde zlatý hřeb celé procedury - bití metličkami.

Právě ty jsou podle Ljudmily Bjelovové, dlouholeté zaměstnankyně moskevských veřejných lázní Na Presně, tím pravým zázrakem ruské báni.

"Tradičně se používají metličky z březových větví, ale lidé přicházejí i s dubovými nebo třeba eukalyptovými. O nich speciálně se traduje, že mají léčebné účinky a blahodárný efekt na dýchací ústrojí. Švihání pomáhá odstraňovat bolesti v kloubech, působí dobře na kůži, hojí záněty a dokáže zlikvidovat bolest hlavy nebo chřipková onemocnění," vysvětluje Ludmila.

Ujišťuje, že nejde o žádné sadistické metody. Na klientovi nebo klientce, alespoň v městských lázních to tak funguje, pochopitelně pracuje profesionál. Výhradně stejného pohlaví.

Tomu, kdo nemá zkušenosti ani se saunou, natož pak s ruskou báňou, možná může znít celá procedura trochu podezřele. Jak ale jednou okusíte, nelze než dát příznivcům za pravdu. Sečteno a podtrženo, přináší báňa kromě důkladné očisty především absolutní odpočinek, a to jak těla, tak i ducha.

"Bez báni nemůžu žít. Je mi 60 a do parní lázně chodím dobře přes 45 let. Nedovedu si bez ní život představit. Kombinace horka a ledové vody, nedá se to popsat. Je to, jakoby vám narostla křídla. Zkuste to a uvidíte!" vyzývá Moskvanka Ljubov.

"Je to recept na dobrou náladu. Pomáhá udržet si zdraví, sílu, energii! Můžete jít s přáteli, nebo sama. Je to úžasná vzpruha a odpočinek," přikyvuje 30letá Natálie.

"Organismus se v báni očišťuje, ozdravuje a také otužuje. Pravidelné saunování má i další efekty. Když klienti odcházejí, vypadají úplně jinak, doslova rozkvétají před očima. Pro Rusy je to takový rituál. Je to součást naší kultury," dodává Ljudmila, která ve státních lázních pracuje už 23 let a striktně odmítá, že by k pravé ruské bán, jak by se leckdo mohl domnívat, patřilo také pití alkoholu, zejména vodky.

To, že návštěva lázně nicméně zdaleka nebývá jen čistě zdravotní procedurou, ale často i společenskou akcí, odbornice ovšem připouští jako hotový fakt. Báňa, která dříve patřívala především k ruské vesnici a byla pro její obyvatele často jedinou možností, jak udržet hygienu, se stala ještě za carského Ruska místem setkávání kulturních i politických elit. Koneckonců jinak tomu není ani dnes.

Jak se v Moskvě traduje, když v 90. letech stál v čele Ruska jeden z největších fanoušků parní lázně - Boris Jelcin - stala se báňa pro nejednoho politického komentátora důležitým vodítkem, jak se věci v Kremlu vlastně mají. No uznejte, od politického protivníka byste se metličkou přece sešlehat nenechali. Ani tou tradiční březovou.

autor: lek
Spustit audio