Juan Braun

16. únor 2009

Venezuela o víkendu v referendu rozhodla o tom, že její levicový prezident Hugo Chávez bude moci vládnout prakticky neomezenou dobu. I o tom mluvil pondělní host Dopoledního Radiožurnálu, česko-argentinský spisovatel a novinář Juan Braun. O venezuelském prezidentovi mimo jiné říká: "Hugo Chávez je velká politická figura, co roste každým měsícem a rokem. Je velice charizmatický a kromě toho - Jižní Amerika miluje koncept vůdce. A Hugo Chávez má všechno to, co vůdce dělá vůdcem." V úterý 17. února bude hostem režisérka Maria Procházková.

Své vítězství v referendu oslavil Hugo Chávez výkřikem Ať žije revoluce. Přesto se Juan Braun domnívá, že venezuelský prezident má s Fidelem Castrem, ke kterému bývá často přirovnáván, pouze málo společného: "Hugo Chavez si myslí, že je minimálně comandante Che Guevara, ale není. On není ani Fidel. Nemluví totiž o revoluci, ale jen o socialismu."

Navíc - to, že výsledky referenda Hugo Chávezovi umožňují nechat se zvolit i v dalším volebním období, mu nezajišťuje, že by v příštích volbách také vyhrál. Proti němu totiž hraje finanční krize. Barel ropy dnes už nestojí 140 dolarů, ale 40 dolarů - a peníze jsou to, co Hugu Chávezovi pomáhá udržet vysokou míru popularity mezi obyvateli Venezuely. Právě peníze dnes chybí.

Krize s sebou podle Juana Brauna může přinést i zvýšení kriminality - která je už tak velice vysoká. "Za posledních deset let bylo na ulicích zavražděno 120 tisíc lidí a 200 tisíc bylo zraněno. To je, jako by z mapy Venezuely zmizelo město velké jako Pardubice - a pokud se krize prohloubí, kriminalita se ještě zvýší."

Za další z velkých problémů současné Venezuely označuje Juan Braun cenzuru. "Hugo Chávez kontroluje tisk, rádio i televizní vysílání - a lidé, kteří jsou v opozici, tak nemají šanci. Podle organizace Novináři bez hranic je Venezuela ze 160 zemí až na 130. místě, co se týče svobody slova."

Lucie Výborná připomněla, že Juan Braun není pouze novinářem, ale také spisovatelem. Už v květnu má v Jižní Americe vyjít jeho nová kniha. A proč o ní nyní Juan Braun tvrdí "Až v Argentině vyjde můj román o Evitě Perón, budu buď slavný, nebo mrtvý"? To se dozvíte v záznamu celého rozhovoru na stránkách našeho Rádia na přání.

Záznam celého rozhovoru s Juanem Braunem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio