Jsme sebevědomá a suverénní země, která si nenechá nic nařizovat, říká předseda Senátu k cestě na Tchaj-wan

Předseda Senátu Parlamentu České republiky Miloš Vystrčil z ODS upozorňuje, že závislost na jakékoli silné nedemokratické zemi je smrtící. Jak to souvisí s protesty statisíců lidí proti režimu běloruského prezidenta Lukašenka? A jaký význam mají tato slova před cestou senátní delegace na Tchaj-wan?

Svůj výrok o smrtící závislosti na nedemokratické zemi vysvětluje Miloš Vystrčil slovem obezřetnost.

Čtěte také

„Měli bychom si dávat velký pozor, zda máme pod kontrolou elementární technologie, které potřebujeme k fungování infrastruktury. V nedemokratických zemích o poskytnutí takových prostředků rozhoduje jeden člověk, což vnímám jako nebezpečí,“ upozorňuje.

Neznamená to, že bychom neměli obchodovat například s Čínou. Předseda Senátu ale nabádá k prověření třeba skrze Národní ústav pro kybernetickou bezpečnost.

Nenecháme si diktovat

Tlak ze strany Číny sám zažil po avizované cestě na Tchaj-wan. „Při děkování Tchaj-wanu za poskytnutí daru ve formě roušek jsem se vyfotil s tchaj-wanskou vlajkou. Z čínské ambasády přišla reakce, že si to nemám co dovolovat,“ popisuje Vystrčil.

Proto považuje cestu na Tchaj-wan za důležitou: „Uvědomujeme si cenu demokracie a svobody a to, že bez péče o ni můžeme přijít. Pokud je nějaká demokratická země ohrožena silným nedemokratickým činitelem, měla by vědět, že ostatní na ni myslí.“

Naučit se technologie

Cesta na úrovni parlamentní diplomacie je takovým vzkazem. Zároveň ale naplňuje další cíle, hlavně hospodářské nebo vědecko-technologické.

„Tchaj-wan má co nabídnout. Rádi bychom se naučili novým technologiím a začali produkovat nejnáročnější nano- a biotechnologie, moderní zpracování odpadu a tak dále,“ upřesňuje předseda Senátu.

Čtěte také

Síla Velkého bratra

Situaci v Bělorusku považuje Vystrčil za smutnou: „Lukašenko se nechce vzdát moci. Za každou cenu chce prosadit výsledky neférových a nesvobodných voleb.“

Cestu vidí v dobře mířených sankcích a v nabídce dialogu, kterou běloruský prezident v tuto chvíli nepřijímá. „Na úrovni nejvyšších státních činitelů panuje shoda, že je třeba podporovat občany, kteří chtějí svobodné a férové volby.“

Problém ovšem představuje Rusko. „Běloruský prezident má za zády Velkého bratra, což mu dává sílu a sebevědomí. Kdyby došlo k silným projevům nespokojenosti, Rusko ho ochrání před vlastními občany,“ míní Miloš Vystrčil.

autoři: Vladimír Kroc ,
Spustit audio

Související