Jsme nejprůmyslovější v Evropě a teď bychom na to mohli doplatit, připouští ekonom Miroslav Singer

Poslanecká sněmovna v úterý pustila do druhého čtení návrh dalšího nevýšení letošního schodku státního rozpočtu. Aktuálně chce vláda zvýšit deficit na 500 miliard korun. Je to v tuhle chvíli na místě? „Chápu opatření, která maximálně uvolňují fiskální i měnovou politiku. Náraz, který jsme zažili, takové kroky vyžaduje a naše ekonomika si to může dovolit,“ vysvětluje bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer.

Čeští poslanci už týden debatují o tom, zda je nutné navýšit deficit státního rozpočtu o dalších 200 miliard. Podle ekonoma Singera je to velmi podstatné rozhodnutí. „Myslím, že k tomu načasování a snaze ministryně financí dostat na rozpočet ‚štempl‘ vede to, že přichází léto a parlamentní prázdniny, čemuž rozumím.“

Čtěte také

Podle vládního návrhu by se měl deficit státního rozpočtu dostat z původně navrhovaných 300 miliard až na 500 miliard. Podle ekonomů ale propady příjmů zatím tak vysoké nejsou.

„Škody v ekonomice v řádu stovek miliard s jistotou budou. Vidíme propady průmyslu o třetinu, které jsou bezprecedentní. Bude to znít blbě, ale opravdu bych se nebál, že ekonomika nebude trpět,“ tvrdí bývalý guvernér ČNB.

Odhadnout propad ekonomiky nejde

Odhady toho, jak moc se ekonomika tento rok propadne, se pohybují mezi 7 a 8 procenty. Podle Miroslava Singera ale takovou věc přesně odhadnout nejde. „Je to nejistá doba. Fakt, že je deficit státního rozpočtu zaokrouhlen na stovky miliard, vyjadřuje míru nejistoty, protože nevíme, co přijde.“

Bude podle něj záležet i na tom, jak se z koronavirové krize bude dostávat celý svět. „Když se podívám na jiné krizové situace z minulosti, tak po roce 2008 si Spojené státy americké střihly deficit až skoro 13 procent a to byla trochu lehčí situace než tato,“ popisuje Singer.

Potíže automobilového průmyslu

Bývalý guvernér ČNB minulý týden napsal do Lidových novin článek, ve kterém mimo jiné zmiňuje, že efekty koronaviru a krize jen velmi těžko změní relativní výhody české ekonomiky.

Čtěte také

„Jsme nejprůmyslovější země Evropy a to se nezmění. Myslím si, že to odráží nějakou tradici, která tady vždy byla. Koronavirus nezrušil fabriky ani to, co umíme,“ vysvětluje Singer ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Česká ekonomika stojí hlavně na automobilovém průmyslu. Ten měl ale problémy už před koronavirovou krizí, například v důsledku tlaku na snižování emisí. „Zdá se mi, že jsme v Evropě automobilový průmysl hodně přetížili a teď bychom na to mohli doplatit,“ říká Miroslav Singer.

„Špičková evropská auta jsou stále předmětem prestiže na většině světových trhů. Pokud budeme automobilový průmysl tlačit někam, kam zbytek světa nepůjde, tak erodujeme konkurenční výhodu,“ varuje Miroslav Singer.

autoři: Tomáš Pancíř , vla
Spustit audio

Související