Josef Novotný, poslanec

Přijde státní kasa příští rok o nějakých 7 miliard, protože zdanění hazardu neprojde včas legislativním procesem? Má si stát založit vlastní loterijní společnost, aby měl hazardní příjmy skutečně pod kontrolou? Mohly nedávno vydané státní dluhopisy skončit převážně ve vlastnictví loterijních firem? Začíná Dvacet minut Radiožurnálu. Pozvání přijal poslanec Věcí veřejných Josef Novotný, který už si vysloužil označení bojovník proti hracím automatům. Vítejte, pane poslanče.

Josef NOVOTNÝ, poslanec /VV/:
Dobré odpoledne.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Jako vždy, vážení posluchači, email a Facebook dvacetminut@rozhlas.cz a Dvacet minut je vám k dispozici pro vaše dotazy. Pane poslanče, když si člověk otevře svoji webovou prezentaci, tak se dočte, že své jméno jste s Věcmi veřejnými spojil proto, že mají šanci změnit k lepšímu českou politickou scénu. Jak často aktualizujete své webové stránky?

Josef NOVOTNÝ, poslanec /VV/:
Já je neaktualizuji v současné době, protože se věnuji teď několik měsíců výhradně loteriím a tady ty moderní média jako třeba Facebook své stránky trošku zanedbávám.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Neboli napsal byste tuto větu znovu?

Josef NOVOTNÝ, poslanec /VV/:
Stoprocentně, protože Věci veřejné už se i trochu dostávají z té své naivity a myslím si, že jsou skutečně jedinou novou politickou sílou, která může změnit tu naši shnilou politickou situaci, ve které jsme a jejíž následky teď poneseme.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Ve sněmovně už se projednává daňová reforma, která současně tedy řeší zdanění hazardu. Jaká je šance stihnout zdanění hazardu už od začátku příštího roku?

Josef NOVOTNÝ, poslanec /VV/:
Řekl bych žádná. Nevěřím ministru Kalouskovi, že se /nesrozumitelné/ jsme ve čtvrtek udělali jakousi dohodu na tom /nesrozumitelné/ na té pravidelné, která v oblasti hazardu vypadá, že nám vyjde vstříc pan ministr. Nevěřím tomu, protože ho znám už delší dobu a on je člověk, který nad hazardem drží ochrannou ruku celé ty roky a že by se teď dokázal z těch pout, ve kterých je, takže tomu nevěřím a naivní Věci veřejné bohužel opět narazí. Myslím si, že ..., nebo tímto chci alarmovat, abysme začali urychleně jednat se svými partnery, protože já to považuji za tak vážné porušení všech těch dohod, opakovaných dohod, které se vedou v úrovni koalice, že bysme neměli podpořit státní rozpočet.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Počkejte, tak teď mi, hlavně posluchačům řekněte, co konkrétně považujete za to porušení dohod?

Josef NOVOTNÝ, poslanec /VV/:
Protože hazard dostal, nebo jeho regulace byl vtělen do koaliční smlouvy a po té krizi, kterou vyvolali naši koaliční partneři ve Věcech veřejných i do toho dodatku. To, že dva roky po ..., nebo činnosti této vlády, kde jdeme k nepopulárním reformám, čeká nás v příštím roce možná ještě daleko víc, než si vůbec umíme představit, a hazard se pořád jenom směje, naopak z té krize profituje. Toto se musí změnit a pokud se to nezmění k 1. 1., tak by Věci veřejné u tohoto projektu neměly být.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Neboli kdo podle vás může za to, že se nestihne schválit, aby de facto stát měl příští rok z hazardu příjem o 7 miliard vyšší?

Josef NOVOTNÝ, poslanec /VV/:
Všechny politické strany ty stávající, protože mám signály, že už je připravena jedna brzd, to bude Senát, druhá bude brzda, druhá brzda je tam tradiční pan prezident. Všichni tito jsou už připraveni na to, že ať nám teď ministr Kalousek vyjde vstříc, tak kvůli nějakým prkotinám budou ten zákon vracet a v tom případě ...

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Počkejte, pane poslanče, Senát je levicový, tam se celkem dá čekat, že bude koaliční sněmovně reformy vracet, že jo, tam to nemusí být ani tak na vrub kohokoliv jako komplot.

Josef NOVOTNÝ, poslanec /VV/:
Jasně, ale tyto hazardní vlivy jdou napříč stranami. Já, když jsem viděl, jak se projednával ten Farského návrh, který, jak se ukázalo, byl protiústavní, velice pochybné kvality, vytvořil loterijní společnosti, tak teď, jak volá pan Sobotka, jak vyzývá nás, abysme se spojili s ČSSD, a já nevím, shodili vládu, proč to neudělá s hazardem. Naopak KSČM i ČSSD zavolaly jednotně schvalme to, novelu, kterou připravily loterijní společnosti, takže já si myslím, že od nich nemůžeme čekat žádnou pomoc tady v tom.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Neboli rozumím vám správně, že za to, abyste jako Věci veřejné prosadily svůj způsob, nebo způsob, který považujete za správný ohledně zdanění hazardu, jste schopni se spojit i s opozicí a třeba kvůli hazardu shodit vládu?

Josef NOVOTNÝ, poslanec /VV/:
Věci veřejné jsou jedinou důvěryhodnou skupinou, která z hazardu nevzala ani korunu, jak ti jednotlivci poslanci, tak strana. Všechny ostatní strany jsou s tím hazardem dlouhodobě spojení přes různé nadace, přímé financování, sponzorování, reklamní věci, takže ...

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Vy víte o nějakém konkrétním propojení ODS nebo KDUČSL s hazardem?

Josef NOVOTNÝ, poslanec /VV/:
Já vím o tom, že expremiér, vicepremiér Čunek dostal nabídku za 10 milionů povolit internetový hazard a tehdy to lidovci odmítli. Ministr Kalousek už v dresu nové zakládající strany to naopak poslední den činnosti na ministerstvu udělal, takže to je třeba u KDU. U ČSSD se ty kontakty najdou jak osobní u poslanců, tak přes různé nadace třeba Růže, ODS to má zase přes Cevro, prezident to má přes nadaci, kterou vlastní prezidentský pár. Čili od hazardu všichni berou, a proto to tak vypadá u nás.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Víte, ale je tady přesně pohled i druhé strany, Miroslav Kalousek říká, cituji: "Ministři za Věci veřejné si na vládě prosadili nižší zdanění hazardu, než navrhoval ministr financí, byl to šok, nicméně v rámci koaličního konsensu to vláda odsouhlasila." Nebyl tam nějaký omyl také ze strany Věcí veřejných, když jste podle ministra Kalouska připravili svým požadavkem stát minimálně o 0,5 miliardy korun ročně na daních z hazardu?

Josef NOVOTNÝ, poslanec /VV/:
Není to pravda. Naopak pod vedením ministra Kalouska v roce 2008 bylo zdanění hazardu téměř bez nějakých drobných 8 miliard korun a teď pod jeho vedením a pod taktovkou různých úlev, které on připravoval, už jsme na 6 v letošním roce po krachu Sazky. My naopak chceme, aby to zdanění bylo 10 miliard korun a máme připravené varianty kolem těch 10 miliard.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Počkejte, tak si to vysvětleme, jo, návrh ministra Miroslava Kalouska a ministerstva financí na zdanění hazardu původně byl benevolentnější, protože sice navrhoval pásmová zdanění 50, 20 a 10 % a po iniciativě Věcí veřejných se tedy zdanění zpřísnilo na nejméně 20 %, ale já pořád ..., chápu, že jste zamezili zdanění 10% tedy nižšímu tímto zastropováním na 20 %, ale přesto mi prostá matematika říká, že 50 % je stále víc než 20 %.

Josef NOVOTNÝ, poslanec /VV/:
My to vysvětlíme. Tady těch 50 % bylo pouze u číselných loterií a bylo to z důvodu, důvodu toho, že oni mají nižší odvody, povinné výhry jsou 50 %, 50 % je těm společnostem. Teď se stalo, že Sazka s číselnými loteriemi velmi poklesla a vyrojili se další provozovatelé, takže těch loterií je v současné době asi 6 číselných, takže se ukázalo, že ten 50% odvod nebo daň je, byla přehnaná, navíc v současné době my máme propočty, že na těch 20 % ...

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Počkejte, vy za Věci veřejné, vy, který bojujete za zdanění hazardu, říkáte, že 50% daň byla přehnaná?

Josef NOVOTNÝ, poslanec /VV/:
Ona byla jenom u číselných loterií prosím, nikoliv u těch nejškodlivějších interaktivních videoterminálů, takže tam ten segment číselných loterií je tak poznamenán, že můžeme klidně udělat 20% loterijní daň, k tomu ještě 20tisícový odvod z beden, to je přístroje buď automaty nebo terminály a k tomu ještě bude daň z příjmu 19 % a dohromady nám to vychází na zhruba 9,5 miliardy korun. Kdybysme měli od našich partnerů větší volnost, tak ten částečný, ten částečný odvod neboli pevný poplatek stanovíme mnohem vyšší a ta daň bude stabilnější. Tam jsme nenašli pochopení, protože jsme navrhovali zhruba 80 až 100 tisíc korun odvod za bednu tak, jak to mají na Slovensku, v Chorvatsku a v jiných zemích, kde je to pofidérní s výběrem, pofidérní s korupcí a tak dále, čili v těchto zemích, kde nefungují finanční úřady tak, jak by měly, obecní úřady, nikdo tyhle bedny nekontroluje, tak by to bylo naprosto spolehlivě dosaženo té částky 10 miliardy, nicméně naše propočty v současné době jsou, že těch 10 miliard téměř dosáhnem s tím, jak to je a bude jednotná daň. Aby se v tom zejména kurzovky neztratily, aby nebyly zdaněny více než ostatní a aby kasina, která ...

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Pane poslanče, já se hlavně obávám, že teď se v tom ztratil už definitivně posluchač, jo.

Josef NOVOTNÝ, poslanec /VV/:
Každý.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Takže teď musíme to rozdělit tak, abychom naprosto jasně řekli od příštího roku se to tedy rozhodně nestihne, ať už to bude mít jakoukoliv podobu podle vás?

Josef NOVOTNÝ, poslanec /VV/:
Naši koaliční partneři tvrdí, že se to stihne, já tvrdím, že se to nestihne a že to je další bouda, která je připravena na Věci veřejné. Takže ...

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
A teď, v čem spočívá ta bouda, já to pořád ...

Josef NOVOTNÝ, poslanec /VV/:
Ta bouda je v tom, že nám dva roky slibují, že bude zdaněn hazard, že k tomu budou podklady, jak, co se týká těch čísel, které jsme ještě od ministra Kalouska nedostali a žádali jsme o ně, tak, co se týká těch, na té ..., té třeba sociostudie, abysme viděli ty dopady, které ...

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Neboli říkáte, že ministr Kalousek vám záměrně zdržuje dodání nějakých potřebných podkladů pro legislativní proces?

Josef NOVOTNÝ, poslanec /VV/:
Ano, jsme jediný stát snad na světě, který nemá sociostudii o dopadech hazardu. Jedinou sociostudii jsem vytvořil já v Senátu, která je k dispozici na www.stophazardu, kde jakžtakž popisuji ten stav zhruba dva roky zpátky.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Bez této sociostudie není možné schválit daňovou reformu a zdanění hazardu?

Josef NOVOTNÝ, poslanec /VV/:
Ne, ne, ne, ta sociostudie by ukázala všem, jak je to hrozný, že třeba třetina sebevražd zhruba 600, 700 mrtvých má hazard ročně na svědomí a takto je jedna z podmínek.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Jak to souvisí se schvalovacím procesem?

Josef NOVOTNÝ, poslanec /VV/:
Souvisí to v tom, že zatím stát za 22 let ani jednou nedokázal loterijní zákon z roku 90 novelizovat sám, vždycky to dělali poslanci a dělají to tak, že se v těch různých klubech a kuloárech schází s lobbisty a vždycky se to nějak zpytlíkuje. Stát je tak neschopnej, že nemá ani tu sociostudii, ani podklady, ani čísla. Takže teď, abysme to mohli dokončit, tak bysme potřebovali přesnější čísla právě z toho, že máme rozdílné čísla od ministerstva vnitra a od ministerstva financí a zjišťujeme, že v těch výkaznictvích jsou velké rozdíly.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
A na těhle těch číslech, na těch podkladech snad visí, aby legislativním procesem prošlo zdanění hazardu tak, jak je teď zaneseno v daňové reformě?

Josef NOVOTNÝ, poslanec /VV/:
My bysme jenom doladili ten model, který máme, ale zhruba jsme na těch 20 % u všech firem na tom podobně, protože nám už potom vychází malé rozdíly v procentech zisku k příjmu ze hry a dva rozdíly, které tam jsou velké, a to, jak jsem prve naznačil, jsou to kurzové sázky, ty chceme vyrovnat tím, že jsme dali návrh v druhém čtení na zabránění provozu nebo převodu peněz u nelegálních internetových sázek, takže to je věcí, kterou pomůžeme těm legálním kurzovkám.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
To je pozměňovací návrh pro druhé čtení za Věci veřejné ano.

Josef NOVOTNÝ, poslanec /VV/:
Ano, za Věci veřejné. A potom chceme pomoct kasinům, a to je ten největší průšvih, řekl bych, ministerstva financí, ale i našemu státu v tom, že chceme dostat nelegální hazard, čili interaktivní videoterminály zpět do kasín. V současné době to je největší průšvih, který řeší ministerstvo financí, neví, jak z toho po nálezech Ústavního soudu, který řekl bedna jako bedna, když to řeknu pro diváky srozumitelně, protože stojí tady automat, který hraje o 2 koruny v restauraci a o 500 korun, 1000 korun může hrát ta samá bedna stejně vypadající, která stojí vedla a jmenuje se interaktivní videoterminál. A tuto hrůzu povolili právě ministerstvo financí spolu s lobbisty, pochybnými právníky z Plzně na základě posudků, které jsou úplně směšné, já už jsem před lety dával trestní oznámení, policie obvinila náměstka provozu a právě zásahem ministra Kalouska za Ivana Langera a státních zástupců prostě byla tato věc odložena, a to je ...

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Takže co s tím, podáte další trestní oznámení na ministra Kalouska?

Josef NOVOTNÝ, poslanec /VV/:
Ne, já v současné době budu požadovat, aby státní zastupitelství konalo, protože tehdy to jedna státní zástupkyně z Prahy odložila, smetla to se stolu, policisté znechuceně odešli ze služby a ta věc mohla ušetřit miliardy. V současné době nám hrozí arbitráž zhruba 10, 15 miliard, první mám už k dispozici, kdy jedna skupina kasín, akciová společnost podává, nebo vyjednává arbitráže v řádu 3 a něco miliardy korun vůči našemu státu a další provozovatelé ...

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
A ten důvod zní té arbitráže?

Josef NOVOTNÝ, poslanec /VV/:
Ten důvod zní jsou to nerovné podmínky, dochází k tomu, že kasína byly v minulosti postiženy, když se podíváte na křivky výkonů a výnosů v kasínech, tak ty v podstatě poslední roky stagnují, protože horší než kasínový hazard byl vyveden v podstatě kamkoliv, do cukráren na benzinky.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Kvůli tedy videoloterijním terminálům?

Josef NOVOTNÝ, poslanec /VV/:
Kvůli terminálům. A v současné době musí dojít k okamžitému zrušení v podstatě všech povoleních, povolení na videoterminály. To je základní věc, kterou řekl Ústavní soud tím nálezem 29/10 a to bude ohromný zásah do loterijního trhu. A já si myslím, že tohle, z tohohle teď bolí hlava ministra Kalouska a ministerstvo financí, nikoliv z nové formy zdanění, kterou by dostal peníze do státního rozpočtu právě na ty arbitráže.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Skončily státní dluhopisy v rukou loterijních firem? Ptáme se poslance Věcí veřejných Josefa NOvotného, posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu. Pro Reflex jste se vyjádřil také, že budete žádat po ministrovi Kalouska vysvětlení na podvýboru pro daně a hazard kvůli státním dluhopisům? Kde je spojnice? Co se podle vás stalo se státními dluhopisy?

Josef NOVOTNÝ, poslanec /VV/:
Dostal jsem signály právě z loterijního průmyslu, že se /nesrozumitelné/ připravuje nějaký produkt, já jsem nechápal, o co jde a když se to poté podařilo novinářům vyštrachat, že zhruba 300 firem, pardon, nadací, které mohly kupovat státní dluhopisy, skoupilo 90 % z těch 10 miliard, z té první tranše, tak jsem byl zděšen a skutečně vypadá to, že došlo k nedovolené veřejné podpoře těchto společností. A já se ptám kdo jsou nadace, které mohou ukládat 9 miliard korun do státních dluhopisů? A ta odpověď je právě, že to jsou firmy, které slouží jako pokladničky pro ten, řeknu, politický hnus, který právě se nám tady díky hazardu ukazuje, že to propojení je tady takhle veliké, protože ty neziskovky, které všichni ...

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Loterijní firmy si mohou vybrat, kam své peníze na dobročinné účely posílat a často je tedy posílají do těch neprůhledných neziskovek, to je ten existující problém. A vy se domníváte, že tyto neziskovky financované loterijními firmami nakoupily 90 % státních dluhopisů?

Josef NOVOTNÝ, poslanec /VV/:
Ano a budu požadovat, aby v souvislosti s projednáváním právě nové formy zdanění byla tato věc odtajněna ze dvou důvodů, jeden důvod je, že účetním trikem ministra Kalouska došlo k tomu, že na rozdíl od jiných produktů bankovních tyto dluhopisy nejdou daněny, takže je to veřejná podpora, která by tím pádem měla být veřejná i v tom, kdo ji dostane. A samozřejmě druhá věc je, že tyto dluhopisy mají jiné podmínky, než bankovní produkty, takže tyto dvě veřejné podpory by měly být provázeny taky průhledností.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Neboli, pokud správně rozumím, vy podezříváte ministra financí Miroslava Kalouska, že ušil emisi dluhopisů pro kamarády z loterijního byznysu?

Josef NOVOTNÝ, poslanec /VV/:
Já bych řekl, že z tohohle ho nepodezřívám. Já si nemyslím, že to takhle ušil, ale ta, latentní přebytek peněz, který u těhle nadací byl, tak toho využil a to, že tam ty nadace byly, tak to mu teďka jaksi v uvozovkách vrátili kamarádi z byznysu loterijního v tom nejhorším jako jak mohli, že mu tam ty peníze dali do dluhopisů a tím pádem se to bude muset vyšetřit a odhalit a bude z toho velkej průšvih, takže nemyslím si, že to byl jeho nějaký primární zájem.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
A čí to tedy bude průšvih? Pokud máte podezření na nehospodárné nakládání s prostředky ze státní kasy, jak dál?

Josef NOVOTNÝ, poslanec /VV/:
Já budu žádat na podvýboru pro loterie, který se sejde zhruba za 10 dní v souvislosti s projednáváním právě ve druhém čtení podmiňovacím návrhu k loteriím, tak budu žádat, ať se tyto věci, ministerstvo financí donese tam, ozřejmí, jestli tato záležitost je pravdivá, tak to samozřejmě bude mít velký význam na polovací nebo na ten schvalovací proces s loteriemi.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Tak jako tak jste řekl, že už se to pravděpodobně nestihne tak, aby to platilo od příštího roku. Pak tedy bude v podstatě rok času to vyřešit?

Josef NOVOTNÝ, poslanec /VV/:
Já si myslím, že Věci veřejné by už ten rok neměly, neměly respektovat, protože už jsme dva roky ustupovali, neustále jsme tam jako fackovací panák a ti naši zkušenější bohužel i zkorumpovanější partneři už si z nás dělají sranda. Já si myslím, že tam na tom hazardu zcela viditelně můžeme říct, že takhle už ne a takhle už dost. Čili naši partneři by měli urychleně zajistit ten schvalovací proces, nevím, jak to teda v té současné době udělají, ale já nemíním, třeba já myslím osobně, ze sebe dělat blbce v tom, že budu schvalovat státní rozpočet, ve kterém nebudou zapojeny příjmy z hazardu, na druhou stranu škrtáme ...

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Neboli, pokud se tohle to nepovede, co uděláte, vystoupíte z Věcí veřejných?

Josef NOVOTNÝ, poslanec /VV/:
Ne, ne, ne, Věci veřejné mě z ničeho nikde nevyhání, já nebudu podporovat státní rozpočet, já nebudu podporovat koalici v tom, že na jednu stranu bere, kde může, škrtá, kde může a na druhou stranu nechává hazard být, tohle přece není možný.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
A toto je názor nejen vás, ale i dalších poslanců Věcí veřejných, jste na tom dohodnutí?

Josef NOVOTNÝ, poslanec /VV/:
Ano, je nás víc a já budu se snažit, aby nás bylo většina v klubu, abysme takto, pokud naši partneři s námi budou takto jednat, abysme takto vystupovali jednotně.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Shrňme si to, podmínka zní, že pokud se nepodaří protlačit legislativním procesem zdanění hazardu tak, aby platil od začátku roku 2012, tak Věci veřejné nepodpoří státní rozpočet?

Josef NOVOTNÝ, poslanec /VV/:
Teď v tuto chvíli to tvrdíme, a samozřejmě takto to postaveno není. My jsme ve čtvrtek, kdy byl mimořádný klub na toho /nesrozumitelné/ jsme byli naopak ujištěni, že dopolední jednání s ministrem financí, naopak ve všem nám vyšli vstříc a já jsem se poté druhý den dozvěděl, že na ministerstvu financí se vůbec nechystají na novou formu zdanění a loterijní firmy naopak počítají s tím, že mají zase slíbeno od politiků současný stav. Naopak ten, kterou novelou Farský vlastně ještě dává větší peníze ...

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Kolik je poslanců, kteří v tuto chvíli z Věcí veřejných zastávají stejný názor jako vy?

Josef NOVOTNÝ, poslanec /VV/:
Já si myslím, že nás bude určitě polovina, ale já jsem zatím neloboval, protože ten klub, který probíhal celý čtvrtek odpoledne, tak byl v tom duchu, že jsme domluveni, já jsem tu věc dozvěděl v pátek, kdy mě zavolali, že jsme zase opět nalítli, nalítli těm našim partnerům.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Řekl ve Dvaceti minutách Radiožurnálu poslanec za Věci veřejné Josef Novotný. Náš čas vypršel, děkuji vám, pane poslanče. Na slyšenou.

Josef NOVOTNÝ, poslanec /VV/:
Na slyšenou.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Od mikrofonu Radiožurnálu se loučí Štěpánka Čechová.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Ozvěn dne, Dvaceti minut Radiožurnálu i dalších zpravodajských a publicistických pořadů si můžete poslechnout v iRadiu.

Pokud se chcete našeho hosta na cokoli zeptat, dotaz mu můžete zaslat prostřednictvím mailové adresy 20minut@rozhlas.cz. Na otázky napsané do diskusního fóra bohužel hosté nemohou reagovat.

autor: šče
Spustit audio