Josef Mladý

30. červenec 2008

Známý bavič Josef Mladý byl hostem středečního Dopoledního Radiožurnálu. V úvodu přiblížil různá úskalí povolání komika. V rozhovoru s Lucií Výbornou vysvětlil, kam se posouvá současný humor nebo jak se Češi umí bavit. Povídal o svých představeních s Josefem Náhlovským a také o svých zálibách - létání či jízdě na motorkách. Ve čtvrtek 31. července bude hostem rozhlasový reportér Petr Vavrouška.

Je Josef Mladý komik nebo bavič? "Já si myslím, že je to jedno. Důležitá je energie, která z člověka leze. Jestli je pozitivní, pak je to v pořádku. Prostě dělat všechno pro to, aby na světě bylo veselo a legračně," řekl v úvodu Josef Mladý. "Komik je tak trošku sebevrah, když jde před lidi. Dřív to bylo jednodušší v tom, že nároky diváka byly menší - chtěl se jen pobavit. Dnes tam hledá věci, které třeba ani nejme schopni nabídnout - například trochu agrese či vulgarity. My to s Josefem Náhlovským moc nechceme dávat do představení, ale lidi zaplať pánbůh chodí," přiblížil. Komik podle něj nemusí být inteligentní. "Ale kdyby nebyl alespoň částečně inteligentní, tak by ten jeho humor byl plochý a placatý," řekl Mladý.

Jak moc se Češi umí bavit? "Já si myslím, že se umí bavit, že se nechají bavit, ale vy je musíte v úplném začátku oslovit tak, že na tu hru přistoupí. Pokud se vám to nepovede hned v úvodu, tak se strašně špatně roztahuje takové představení. Co se týče regionů, je to vždycky rozdílné - v Praze, v pražských čtvrtích či na Moravě. Hlavně záleží na tom, jak ty lidi přijdou naladěni," odpověděl bavič.

Josef Mladý je také jedním z konstruktérů malé helikoptéry. "Já jsem kdysi s kamarádem postavil vírník. Je to takové zařízení, které tady bylo kdysi zakázané, protože jeden človíček s tím chtěl uletět ze socialistického Československa. Ten stroj si postavil, dostal se až za hranice, ale v mlze zabloudil a vrátil se na území Československa, kde ho pak na 14 let zavřeli. A okamžitě to bylo zakázáno. A tento létající přístroj se nám povedlo - s partou nadšenců - uvést zpět do letového provozu ČR. Takže jsme na to pyšní," řekl Mladý, který na sebe prozradil, že strašně rád létá. "Ten rozhled s jakéhokoliv létajícího zařízení na naši krásnou zemi je úžasný," dodal.

Záznam celého rozhovoru s Josefem Mladým si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: kbr
Spustit audio