Josef Mareš a Ivan Daniš

7. září 2009

Většinou jsou to oni, kdo kladou otázky. V dopoledním vysílání pondělního Radiožurnálu se ale role obrátily a plukovníci Ivan Daniš a Josef Mareš z pražské kriminálky odpovídali na otázky Lucie Výborné. Jejich práci si mnozí z nás především pod vlivem televizních seriálů romanticky idealizují, nebo naopak dramatizují. Jaká tedy ve skutečnosti je kriminalistická práce? V úterý 8. září bude hostem herec a režisér Ondřej Kepka.

"Pokud se na seriály dívám jako vyšetřovatel, pak je to v praxi úplně něco jiného, než to, co vidím v televizi. Ale pokud se dívám jako divák a chci se jenom bavit, tak nad tím ani tolik nepřemýšlím," říká Josef Mareš a dodává: "Pokud bych se díval kritickýma očima, pak bych se zbytečně rozčiloval, že takhle se to nedělá, a radil bych, jak se to má natočit. Takže radši se dívám jako divák."

Jeho kolega Ivan Daniš přiznává, že televizní kriminálky a detektivky nemohou být natočeny bez určité nadsázky, avšak upozorňuje na fakt, který televizní zpracování většinou opomíjejí, totiž že policejní práce je především prací celého týmu specialistů.

"Není možné, aby jeden člověk přišel na místo činu, zajistil stopu, pak si ji odnesl do laboratoře, tam si vzal mikroskop a prozkoumal ji a podal to jako důkaz. Takhle se to nedělá nikde na světě," doplňuje Ivan Daniš.

Celkem devatenáct znaleckých oborů zahrnuje dnes pražský Kriminalistický ústav. Jde o širokou škálu oblastí, od humanitních nebo přírodovědných disciplín po ekonomii nebo informační technologie. Právě úzká spolupráce těchto odborníků umožňuje kriminalistům objasňovat stále větší množství případů. Jak potvrzuje Josef Mareš, objasněnost se v současné době v Praze pohybuje kolem 90%. V loňském roce nebyly objasněny pouhé 2 případy vražd.

A jaké případy vyšetřují kriminalisté v posledních letech nejvíce? Jde především o majetkovou trestnou činnost, přibývá ale také loupežných přepadení se zbraní. "Dříve to byla událost, sestavovaly se týmy, pokud byl přepaden nějaký peněžní ústav. Teď už se to stává pomalu běžnou praxí, že člověk, který je na pokraji nějaké krize, si sežene zbraň a jde loupit," přibližuje Josef Mareš.

Ekonomické motivy stojí v posledních letech také za většinou spáchaných vražd. Určitou novinkou oproti minulým desetiletím jsou podle Josefa Mareše vraždy na objednávku.

Jak bude organizovaný zločin vypadat za dvacet let? Co dělají proti tomu, aby si práci nenosili domů? Proč jsou kriminalisté v kontaktu s pachateli? A jak hodnotí filmová zpracování reálných kriminálních případů, jako byly orlické vraždy nebo případ heparinového vraha? Také na to se ptala Lucie Výborná Ivana Daniše a Josefa Mareše. Jejich odpovědi si můžete poslechnout v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Josefem Marešem a Ivanem Danišem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: and
Spustit audio