Josef Klíma: Že pracuji na Nově? Je to jako slalom

2. květen 2013

V době, kdy lidé přestávají věřit justici, policii, politikům a úřadům, se zesiluje jejich důvěra v novináře. Tak nějak si Josef Klíma vysvětluje, jak je možné, že se letos absolutním vítězem cen TýTý stal právě on, investigativní novinář. „Na jednu stranu je to krásné, na druhou stranu strašné,“ uvažuje. „Podpora lidí je v každém případě velice zavazující.“

Silné příběhy, kauzy a osudy druhých. Kolikrát životy jiných lidí, o nichž po řadu let natáčí reportáže, dohnaly samotného Josefa Klímu? Nejde prý o nic až tak výjimečného.

„Jednou jsem měl ochranku, jindy u mě celkem pět let bydlel bezdomovec, o němž jsme vysílali,“ vzpomíná Josef Klíma a odpovídá tak vlastně i na otázku, zda si někdy nosí práci domů.

„Některé příběhy navíc nemůžu zpracovat reportážně – protože se jednotlivé strany odmítají nebo nemohou vyjádřit na kameru. Nosím si je tedy v sobě a nakonec z nich zpracuji knihu nebo například scénář,“ dodává.

Jeden ze scénářů, kterým dal vzniknout, se už brzy možná dočká realizace, a to na České televizi. Už před čtyřmi lety totiž Josef Klíma připravil scénář k seriálu, který má přiblížit práci reportérů. „Zpracovává základní téma české žurnalistiky: bulvarizaci seriózních médií,“ shrnuje Josef Klíma.

Josef Klíma, investigativní novinář

I to říká muž, který dlouhodobě působil na Nově a nyní se na tuto privátní televizi, jejímž cílem je generovat zisk, vrátil. „Je to jako slalom,“ říká publicista o práci na komerční televizi.

Proč se vlastně přestal stýkat s Radkem Johnem, s nímž kdysi právě na Nově velice úzce spolupracoval? Proč v rozhovoru padlo i označení „Karel Gott české žurnalistiky“? A jak těžké je najít nejchudšího důchodce v Česku? I to v rozhovoru, který vedl Jan Pokorný, zaznělo.

Záznam celého rozhovoru s Josefem Klímou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio