Josef Dostál stíhá i studovat VŠCHT, v laboratoři ale svou budoucnost nevidí

5. červenec 2016

Ne všichni sportovci mají na starosti jen tréninky a závody nebo zápasy. V dalším díle projektu Radiožurnálu Olympijský rok o tom všechny přesvědčí rychlostní kanoista Josef Dostál, který kromě pádlování také studuje.

„Už během střední školy jsem věděl, že půjdu na vejšku, ale nevěděl jsem kam,“ říká Josef Dostál. Rozhodl se asi měsíc před ukončením podávání přihlášek na vysoké školy – na jaře 2012, před olympijskými hrami v Londýně.

Josef Dostál studuje druhý ročník Vysoké školy chemicko-technologické, obor technologie výroby potravin. A proč si zvolil zrovna tuto školu? Měl to blízko a tak trochu i kvůli jídlu:

„Abych věděl, co a jak jíst. Když mi nějaký výživový poradce říká, co jíst a co nejíst, tak ho nechci jen slepě poslouchat. Chci vědět, co a jak je v našich poměrech k sehnání, co dělá jaká látka v jídle, jaké jsou výhody biochovů a podobně.“

Čeká ho jednou vědecká kariéra? Říká, že to je ve hvězdách, ale práce v laboratoři by pro něj nebyla. Sláva mu ve studiu nepřekáží, protože je vesměs v kontaktu hlavně s pedagogy. Navíc ještě není (podle svého názoru) tak známý.


Jako každý den se v odpoledním vysílání v 15:20 setkáte s další českou olympijskou nadějí – šermířem Alexandrem Choupenitchem. A vezme nás na operu!

Dostálova maminka Eva Emingerová o něm říká, že mu od malička šla matematika, fyzika i chemie. Dokonce doučoval mladší sestru, ale přiznává, že na to moc neměl nervy.

Olympijské hry začnou přesně za měsíc a myšlenky na studium vysoké školy rychlostní kanoista Josef Dostál aktuálně moc nemá, vrcholí mu příprava na nejdůležitější závod sezony, možná i kariéry.

autoři: jch , fk
Spustit audio