Jiřina Bohdalová slaví 90. Připomeňme si její nejvýraznější role

S humorem a nadhledem jde v životě všechno líp. I takové je životní motto herečky Jiřiny Bohdalové. Debutovala už v roce 1937 ve snímku Pižla a Žižla hledají práci. Našla nejen práci, ale i životní koníček. V pondělí 3. května slaví devadesátiny.

Umělecké sklony zdědila Jiřina Bohdalová po své matce, která se věnovala ochotnickému divadlu. Populární herečka se objevovala ve filmu už jako dítě, například v v prvorepublikové veselohře Madla zpívá Evropě z roku 1940.

Po ukončení DAMU jí Jan Werich nabídl angažmá v Divadle ABC, později stála na prknech pražského divadla na Vinohradech. Jiřina Bohdalová uplatnila svůj komediální talent ve filmech Až přijde kocour nebo Bílá paní. Životní roli dostala v dramatu Ucho režiséra Karla Kachyni, oceňovaném kritikou i diváky, které ovšem po natočení v roce 1970 skončilo v trezoru a k divákům se dostalo až po dvaceti letech.

Divadlo, televize a dabing Večerníčků

V období normalizace Bohdalová moc netočila hlavně kvůli tomu, že v roce 1970 svědčila na svatbě Jeleny Mašínové a spisovatele Pavla Kohouta a že její sestra Jaroslava emigrovala do Švédska.

Čtěte také

O to víc vynikla v televizi, kde už v 60. letech zaujala především děti svým typickým hlasem, v roli vypravěčky Příběhů ovčí babičky, Pohádek z mechu a kapradí s Křemílkem a Vochomůrkou, Broučků či ve večerníčku Rákosníček a hvězdy.

Velmi úspěšnou komediální dvojici vytvořila s Vladimírem Dvořákem v pořadu Televarieté. Televizní diváky bavila také v seriálech jako F. L. Věk, Chalupáři nebo Četnické humoresky.

Lev, Thálie i medaile od prezidenta

Dvakrát získala Českého lva - za titulní roli v pohádce Nesmrtelná teta (1993) a ve filmu Fany (1995). V roce 2011 převzala cenu Thálie za celoživotní mistrovství v oboru činohra a o dva roky později jí prezident Miloš Zeman udělil medaili Za zásluhy. V roce 2016 na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary převzala sošku za Mimořádný umělecký přínos české kinematografii

Režisér Jiří Strach, se kterým předloni natočila oceňované televizní psychologické drama Klec, chce o Jiřině Bohdalové natočit dokument. Svůj úmysl ale zatím kvůli epidemii koronaviru odložil.

autoři: Jiří Štefl ,
Spustit audio

Související