S Jiřinou Bohdalovou nás nejvíce vázal smysl pro humor, vzpomíná Slávka Kopecká

31. prosinec 2017

Měla tu čest spolupracovat s Jiřím Sovákem, Vlastimilem Brodským, psala o Vladimíru Menšíkovi, možná se k vám dostaly i slavné kuchařské knížky s Jiřinou Bohdalovou. Spisovatelka, novinářka a nakladatelka Slávka Kopecká v silvestrovském Hostu Radiožurnálu mluví především o životním štěstí, že našla profesi, která ji pohltila.

„Trpělivě jsem se naučila naslouchat, teprve potom jsem zaklepala na dveře Jiřiny Bohdalové,“ vzpomíná na událost před 50 lety, za kterou je dodnes vděčná.

Vždy k legendární herečce cítila ostych, pak obdiv, protože ji měla ráda, ale nejvíce ji vázal smysl pro humor. To je podle ní velký dar, který ona sama zdědila po rodičích a který ji pomohl navázat se s lidmi, kterým humor také neschází.

K životnímu jubileu Jiřiny Bohdalové společně napsaly knihu s názvem Fenomén Bohdalka. V ní se jí podařilo zúročit celou známost, přízeň a také to, že jsou společně alter ego a nemusejí si věci vysvětlovat.


Trvám na tom, že v divadelním oboru, specielně v tragikomické poloze, je fenomén jednoznačně Jiřina Bohdalová.Slávka Kopecká

„Připravila jsem jí to, Jiřina to přečetla a přinesla nějaké své nápady. Udělala jsme to jako poctu dokonalé profesionálce, která si to zaslouží,“ říká.

Díky tomu, že nahlédla do soukromí slavných lidí, tak pochopila, že právě slavným lidem není co závidět – velké umění je dřina srovnatelná s tím, když někdo v dole nosí koks. „Moje psaní až taková dřina není, ale je to o umění naslouchat, naladit se na vlnu člověka, mít empatii, umět se smát,“ uzavírá.

autoři: mve , prh
Spustit audio