Jiří Čunek, senátor

Bývalý vicepremiér Jiří Čunek chce být znovu starostou Vsetína. Jenomže objevily se zprávy, že bývalý předseda lidovců by mohl kandidovat za jinou stranu než za KDUČSL. O funkci chce prý usilovat za sdružení Volba pro město. Proč se chce vrátit na radnici? Jak dnes hodnotí svou mateřskou stranu KDUČSL? Budeme se ptát. Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu je senátor KDUČSL Jiří Čunek, dobrý den, zdravím vás do Zlína, tuším.

Jiří ČUNEK, senátor /KDUČSL/:
Dobrý den, vám i posluchačům a zdravím vás ze Zlína tedy do Prahy a celé České republiky.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Pane senátore, proč chcete být znovu starostou Vsetína?

Jiří ČUNEK, senátor /KDUČSL/:
Tak to už je posunutá, to už jsou, ten dotaz váš už je posunutý v rámci těch zpráv, které trpí velkými vadami, a to, že říkají titulky něco, co já jsem nikdy neřekl. Já jsem řekl, že chci kandidovat a na odpověď, zda bych mohl být i starostou, tak jsem řekl, že určitě. Takže v této poloze ano.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
No, ano, tak a ta otázka tedy zní, co vás láká k tomu, znovu usednout na radnici?

Jiří ČUNEK, senátor /KDUČSL/:
Tak především to, že tomu městu velmi rozumím, vedl jsem ho 8 let a jsem přesvědčen, že mu mohu hodně dát.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A není to přece jenom krok zpátky? Vy už jste byl v nejvyšších patrech vlády a najednou zpátky na radnici?

Jiří ČUNEK, senátor /KDUČSL/:
To je ta mylná představa nejenom bohužel vás, ale i některých občanů České republiky, protože já takto se tyto věci nedají měřit. Být starostou není čestná funkce je to od slova starati se, takže starati se o někoho, ať už je to obec, město a nebo stát, tak v zásadě jsou podobné úrovně. Jenom možná v očích lidí je to bráno tak, že být ministrem je víc než starostou, ale pro mě určitě ne.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Jestli to, víte, potom nevypadá tak, že jste neuspěl v těch nejvyšších patrech české politiky a proto se vracíte na tu radnici?

Jiří ČUNEK, senátor /KDUČSL/:
Tak, já jsem přesvědčen, že jsem opravdu neuspěl v těch vyšších patrech. A to proto, že nejenom, že mě tam někteří nechtěli ale přispěli k tomu v zásadě nejvíce ti lživí novináři. Takže taková je pravda.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Někteří nechtěli? Kteří vás tam nechtěli, pane senátore?

Jiří ČUNEK, senátor /KDUČSL/:
Nechtěli mě především ti, kteří jsou zvyklí pobírat miliony a více nejenom měsíčního platu, ale především zisku. Jsou to ty skupiny, se kterými se stát neumí vyrovnat, jsou to skupiny, které v zásadě pracují na bázi korupce a pokud tam přijde nový člověk, který s nimi spolupracovat nejenom, že nechce, ale dokonce ani neumí a ani se k tomu nehodlá podřídit, tak pak takový člověk jednoznačně vadí.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A které to byly skupiny? Když říkáte, že to byly skupiny na bázi korupce, tak koho teď máte konkrétně na mysli? Někoho z KDUČSL nebo z bývalé vlády, pane senátore?

Jiří ČUNEK, senátor /KDUČSL/:
Tak určitě i někoho z bývalé KDUČSL, to je pravda. Jsou to lidé ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Takže bývalé KDUČSL. Tak někoho kdo je teď v TOP 09?

Jiří ČUNEK, senátor /KDUČSL/:
Tak, určitě jsme například s panem dneska ministrem financí Kalouskem měli velké spory, protože on velmi dobře věděl, že já nesouhlasím s takzvanou ekologickou zakázkou, byl to projekt, který jsem odmítl podpořit a ten byl ve vládě schválen až ve chvíli, kdy si počkali, kdy jsem odjel na pracovní jednání evropských ministrů do Marseille a pak ho vláda schválila a podobně. Zkrátka je těch věcí hodně a především to samozřejmě vypovídá o tom, že ti noví lidé, kteří přijdou, pokud jich není víc a pokud nemají náležitou sílu, tak se musí připravit na to, že s nimi bude zacházeno v zásadě stejně jako se mnou, to znamená ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
To znamená, že pan Kalousek podle vás patřil, když spojím ta vaše slova do, do, do té skupiny na bázi korupce, která nechtěla Jiřího Čunka?

Jiří ČUNEK, senátor /KDUČSL/:
Určitě Miroslav Kalousek patřil mezi ty, kteří mě od začátku výrazně nepomáhali a některé zakázky, které vedou k tomu, že nejsou ku prospěchu státu, například ta ekologická zakázka je v zásadním rozporu se státním zájmem především proto, že tady získá jedna jediná firma vládu nad 115, 180 a tak dále miliardami a je pánem celého procesu, čímž vlastně výrazně ovlivní tržní prostředí v celé České republice ve vztahu k ekologickým zakázkám. A to si myslím, že je naprosto špatně. Takových, takovýmto věcem stát naopak musí bránit, aby tak velkou moc dával jedné jediné firmě. A kdo jenom trochu zná jednání vlády, kdo jenom trochu zná rozpočty České republiky a chování se při určitých zakázkách, tak musí vidět, že tento způsob je absolutně nestandardní a je vidět, že nový premiér Nečas i někteří jiní členové vlády s tím také právě z těch důvodů, které říkám, mají problém.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Pane senátore, vy mluvíte i ministru financí, bývalém lidovci Miroslavu Kalouskovi, jako o člověku, který patří, jak vy říkáte, do skupiny na bázi korupce, ale byl jste to vy přitom, kdo byl vlastně jakoby kvůli korupci v minulosti vyšetřován. Tak to na vás ušil pan Kalousek?

Jiří ČUNEK, senátor /KDUČSL/:
Ne, to já jsem neřekl a já jsem oddělil ty dvě věci. Já jsem řekl, že jsou tady skupiny, které pracují na bázi korupce a ovlivňují veškerá patra politiky a samozřejmě ti největší hráči se soustředí na ty největší peníze, a ty jsou v Praze. A pak jsem, řekl, že jsou tady zakázky, které korupcí vyloženě svítí, a to je tato ekologická zakázka, takže ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ne, já jsem to myslela spíš tak, že, ale vy jste byl člověk, který byl v nejvyšších patrech politiky, o kom se také říkalo, že je to, je ze skupiny korupční, protože jste byl dokonce obviněn z braní úplatku.

Jiří ČUNEK, senátor /KDUČSL/:
No, já jsem byl obviněn z braní úplatku, ovšem všechny vyšetřovací orgány na všech stupních a posléze všechny soudy do jednoho, které se jakýmkoliv způsobem týkaly té mé kauzy a svědků a tak dále, tak nakonec skončily tak, že svědci byli omilostněni, tedy nespravedlivě obviněni v mém případě. O Marcele Urbanové je usnesení, že lhala, neboli spíš, že nemluvila pravdu a Ústavní soud České republiky jednoznačně řekl, že ta práce, že ten materiál, to znamená Ústavní soud si vyžádal spis Obvodního státního zastupitelství, neboli ho celý měl, a taky konstatoval, že závěry těch obvodních státních, toho Obvodního státního zastupitelství a městského státního zastupitelství o tom, že Marcela Urbanová lhala nebo jinými slovy nebo jejich slovy, nemluvila pravdu, tak o těchto závěrech říká Ústavní soud, že tyto závěry jsou podrobně a přesvědčivě vyloženy s odkazem na získané důkazy, přičemž se státní zástupkyně Městského státního zastupitelství v Praze vypořádala i s námitkami nedostatečné míry důkazů potřebných pro rozhodnutí o věci a tedy zároveň říká, že státní zástupkyně obou stupňů, tedy evidentně dostály svým povinnostem kladeným na ně právním řádem obecně a ústavním pořádkem zvláště. Jinými slovy, tedy není pochyb o tom, že ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Dobře, to už trošku, můžeme, můžeme začít ztrácet, ale tam je přece důležitá věc, důležitá věc, že za zásah ve vaší kauze byla kritizována také nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká, ona a lidé kolem ní, pan Kučera, pan exministr Němec byli dokonce nazváni Marií Benešovou justiční mafie. A ministr spravedlnosti pan Pospíšil chce teď navrhnout vládě odvolání Renáty Vesecké, mimo jiné i právě kvůli její úloze tady v této kauze. Je podle vás pro odvolání Renáty Vesecké důvod, pane Čunku?

Jiří ČUNEK, senátor /KDUČSL/:
Tak já nechci posuzovat Renátu Veseckou v tuto chvíli, aby právě to nenabobtnalo to naše vyprávění v tuto chvíli nějak jinak, než z pozice této kauzy. A zase pokud média budou jenom aspoň trošku objektivní a nepřijmou ten názor, který kdysi kdosi vyslovil, oni ho přejeli a teď ho nechtějí změnit a vezmou si ta usnesení soudu, tak Nejvyšší soud České republiky konstatoval, že v případě Jiřího Čunka byl porušen jednoznačně zákon a jediný, kdo to zhojil, tedy toto pochybení, byla nejvyšší státní zástupkyně, to řekl Ústavní, tedy nejvyšší soud, pardon.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
To znamená, že vy jste Renátě Vesecké vděčný za to, co pro vás udělala při vyšetřování té kauzy?

Jiří ČUNEK, senátor /KDUČSL/:
Ale vůbec ne. Já jsem přesvědčen, že tady nemá být právě v takovýchto procesech nikdo nikomu, někomu za něco vděčný. Já chci jenom, aby každý, každý z nás, aby dodržoval zákon a jestli nejvyšší státní zástupkyně usoudila, že byl porušen zákon a napravila to svým rozhodnutím, o kterém posléze nejvyšší soud řekl, že to bylo správné a Ústavní soud řekl, že postup státních zástupkyň byl správný, protože Marcela Urbanová lhala, tak já si myslím, že pak už není o čem diskutovat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ale na druhou stranu, tam byl přece rozsudek, tuším, že Přerovského soudu, který přece mluvil o tom,že tam byli dva vyslanci od vás, byl to pan Vaškůj a ještě pan Šmirák, Šmiřák, kteří měli opravdu přesvědčovat paní Urbanovou, aby změnila výpověď. To přece jeden soud řekl. Následně odvolací soud potom celý případ vrátil dokonce a ke státnímu zástupci, což podle deníku Právo vůbec není obvyklý postup. Tak se ptám, jestli není naopak divné to, co se v té kauze vlastně děje do dneška?

Jiří ČUNEK, senátor /KDUČSL/:
Naopak je divné, že vy berete deník Právo, tedy jeho titulek, že to není obvyklé, přičemž si vůbec nevezmete ten pravomocný rozsudek toho odvolacího krajského soudu, který řekl, tedy Krajský soud po pečlivém přezkoumání předloženého spisového materiálu, jakož i odůvodnění napadeného rozsudku dospěl a tady píší: "Jednoznačně k závěru, že napadený rozsudek trpí podstatnými vadami řízení." A tak bych mohl pokračovat. To znamená, nějaký výrok nějakého soudce okresního soudu Barboříka o tom, že on tam říká, že on zastává jiný právní názor, než nejvyšší soud a krajský soud tedy vzkazuje tomto soudci, že tento závěr soudu první stupně je jednoznačně vadný.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Já jsem to myslela spíš, tak, že vy jste říkal, pane senátore, že všechny soudy vám daly za pravdu, tak jenom jsem zmínila tady ten přerovský soud, který třeba vám úplně nedal za pravdu.

Jiří ČUNEK, senátor /KDUČSL/:
No, ten přerovský soud už neexistuje, protože jednal protiprávně, soudce Barbořík na to byl upozorněn minimálně 7 nebo 8 měsíců nechal jet kauzu jenom proto, aby se mohl medializovat a nechal ji jet, i když věděl, že to řízení bude jako zmatečně zrušeno. To musel vědět, protože věděl o rozhodnutí nejvyššího soudu. Přesto to nechal a já se ptám nejenom jako občan, ale také jako senátor, když zem je v krizi, to si tady mohou dovolit soudci a státní zástupci nejenom šikanovat nás, kteří jsme neprávem a nebo někteří právem obviněni, ale hlavně vedou řízení, která jsou úplně zbytečná a tady opět vyhodili soudci a státní zástupci miliony korun.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Tak to říká senátor KDUČSL Jiří Čunek. Ostatně, za kterou stranu bude nakonec kandidovat na radnici? Zeptáme se právě teď. A Jiřího Čunka se ptáte také vy, jednak mailem na dvacetminut@rozhlas.cz a také jsme na facebooku, to jenom připomínám, facebook.com/dvacetminut, i tam nám můžete psát. Takže, pane senátore, budete kandidovat za KDUČSL nebo za Volbu pro město?

Jiří ČUNEK, senátor /KDUČSL/:
Samozřejmě za KDUČSL.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Kde se vzala tedy ta informace, že byste mohl kandidovat za Volbu pro město?

Jiří ČUNEK, senátor /KDUČSL/:
To já, přiznám se, že nevím, kde se vzala. Já jsem jenom tak trochu ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Znejistil lidovce.

Jiří ČUNEK, senátor /KDUČSL/:
... tak proto, abych ukázal, jak funguje, jak fungují novináři. Jenom tu zprávu ani nepotvrdil, ani nevyloučil. Jinak už dopředu bylo celkem jasné, že jsem lidovec a za lidovce kandidovat budu. Faktem je, a to je pravda, a proto jsem se nemohl vyjádřit zcela jednoznačně tehdy, že mě oslovilo více uskupení, tedy nezávislých uskupení, tedy nezávislých kandidátů, zda bych na Vsetíně teď podotýkám, zda bych s nimi nekandidoval tedy jako lídr nějaké této kandidátky.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Teď říkáte jednoznačně, že budete kandidovat za svoji stranu, tedy za KDUČSL. Budete lídrem té kandidátky, máte to už slíbeno, dohodnuto?

Jiří ČUNEK, senátor /KDUČSL/:
Ne, my jsme ještě toto rozhodnutí, toto rozhodnutí ještě nebylo učiněno, protože přísluší tomu určitému procesu a ten ještě neproběhl, probíhá tento týden.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Tento týden tedy se definitivně rozhodne. Ale přece jenom, i kdyby třeba vás vaše strana dala až na nějaké, řekněme, páté, šesté místo kandidátky, tak by to nic nezměnilo na tom vašem rozhodnutí, že byste na kandidátce KDUČSL zůstal?

Jiří ČUNEK, senátor /KDUČSL/:
Tak teď, abych už byl jednoznačný, i kdyby mě dala na poslední místo, tak budu za tuto stranu kandidovat. A mimo jiné je také v zásadě dohodnut princip, že ten, na kandidátce, kdo bude mít nejvíce preferenčních hlasů, bude po volbách samozřejmě kandidátem KDUČSL na místostarosty.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Řekněte, zabýval jste se jako člověk, který vedl KDUČSL, tím volebním debaklem? Máte nějaký důvod svůj, proč lidovci neuspěli při volbách do Poslanecké sněmovny?

Jiří ČUNEK, senátor /KDUČSL/:
Tak určitě jsem se tím zabýval a vidím tu největší příčinu vidím jednoznačně v tom, že jsme nedokázali občanům České republiky představit KDUČSL jako jinou stranu než tu, o které několik desítek let jaksi mají mínění takové, že ji vlastně, ona nikdy, když samostatně kandidovala, myslím po roce 90, nezískala víc než 9, něco přes 9 %. To znamená, že jsme nedokázali přesvědčit občany, že ten náš program, který je založen především na podpoře hodnot a podpoře rodiny, která mimo jiné právě teď za této vlády velmi výrazně utrpí, tak, že tento program je dobré volit.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A do jaké míry si myslíte, že to byla i vaše chyba, že ta strana propadla v těch volbách do Poslanecké sněmovny?

Jiří ČUNEK, senátor /KDUČSL/:
Určitě moje chyba byla, že jsem na Vsetíně dělal politiku čistě. Všichni, kdo tam žijí, a kdo mě znají, nejenom tedy ti, kteří na úřadech pracují, ale ti, kteří podnikají a tak dále, tak ví, že na Vsetíně se dělala jaksi otevřená politika a já jsem s tímto otevřeným hledím přišel do Prahy, kde jsem, kde je každý, kdo je odněkud jinud než z Prahy, tak je považován za venkovana, tak kde je v zásadě ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Já jsem také z Moravy, jsem z Prostějova, nemám pocit, že by mě tady někdo považoval za venkovana.

Jiří ČUNEK, senátor /KDUČSL/:
... no, jistě vám neříkám paní ministryně ani premiérko, až se to stane, tak uvidíte, jaké to je. Tak potom tak, kde je každý automaticky nevítán, ale především jsem skutečně nevěděl, že, a je to moje chyba, to se přiznám, to je moje velká chyba, že v těchto patrech centrální politiky je politika daleko více, nebo úplně nejvíce podobná divadlu a ne pravdě. Nejde o to ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A řekněte, kdo by teď mohl vytáhnout lidovce z toho stavu, ve kterém jsou? Protože vy budete mít lidovci sjezd, ten bude na podzim a kdo by byl ideálním šéfem KDUČSL? Napadá vás teď jedno jméno, které byste řekl? Člověka, kterého vy sám byste chtěl?

Jiří ČUNEK, senátor /KDUČSL/:
Ano, ale protože o něm intenzivně přemýšlím a s tímto člověkem také, nebo o tomto člověku také rokujeme, tak právě proto ho nechci diskvalifikovat předem. Proto ho neřeknu, ale určitě to musí být člověk důvěryhodný, který dokáže spolu s námi ostatními provést v KDUČSL zásadní změny.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
To znamená, někdo by to měl být nový, nebo někdo, kdo už třeba působil v čele té strany?

Jiří ČUNEK, senátor /KDUČSL/:
Já vám nebudu napovídat ani pomáhat, takže určitě to musí být nová tvář v čele strany.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Pojďme na otázky, které nám chodí třeba na facebooku od Štěpána: Jako co se chce KDUČSL nyní přejmenovat? Jako Křesťanskosociální strana, Katolická národní strana nebo Strana národní jednoty? Všechno už tady jednou bylo.

Jiří ČUNEK, senátor /KDUČSL/:
Ještě tady byla Československá strana lidová taky ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A jaký vám by se líbil název?

Jiří ČUNEK, senátor /KDUČSL/:
Přiznám se, že ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Nebo, je to nutné vůbec přejmenovávat tu stranu?

Jiří ČUNEK, senátor /KDUČSL/:
Bohužel si myslím, že ano. Já si bohužel myslím, že ano, že ta zásadní reforma, aby byla viditelná,tak musí dostat novou tvář a ta nová tvář znamená nový název.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A ten nový název by měl být podle Jiřího Čunka jaký?

Jiří ČUNEK, senátor /KDUČSL/:
Podle Jiřího Čunka více civilní. A neřeknu jaký, protože to opravdu je teď, řekněme na diskusním fóru vnitřních skupin členů lidové strany.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Otázka od Jiřiny Krátké: Čím si vysvětlujete, že se tak daří straně pánů Schwarzenberga a bývalého lidovce Miroslava Kalouska, straně TOP 09? Podle některých průzkumů by teď vyhrála volby, dokonce by porazila ODS i sociální demokracii.

Jiří ČUNEK, senátor /KDUČSL/:
Udělali to, co strana udělat má a dokázali ve správnou chvíli postavit správný program a především dokázali postavit správného člověka. A podotýkám, je úplně jedno, jestli v čele stran jsou lidé, kteří ovládají umění divadla nebo umění práce, na tom tolik nezáleží, ale pravdou je, že oni dokázali postavit, řekněme, mediálně přitažlivého člověka a udělali dobrý program.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Petr z Prahy se ptá, je to poslední otázka: Pokud se stanete znovu starostou Vsetína, vezmete si Marcelu Urbanovou znovu jako svoji sekretářku?

Jiří ČUNEK, senátor /KDUČSL/:
Děkuji, máte smysl pro humor. Ale já jsem se poprvé za tento rozhovor zpotil.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Takže, nikoliv, odpovídáte Petrovi z Prahy?

Jiří ČUNEK, senátor /KDUČSL/:
Petr z Prahy mi rozumí.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Senátor KDUČSL Jiří Čunek ve Dvaceti minutách Radiožurnálu byl hostem. Děkuju. Na shledanou.

Jiří ČUNEK, senátor /KDUČSL/:
Já vám také děkuji a hezký večer posluchačům i vám.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Na Radiožurnálu vás zhruba za 5 minut čekají další zprávy. Helena Šulcová přeje klidný večer. Na shledanou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí NEWTON Media, s.r.o. a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnou v Rádiu na přání.

Pokud se chcete hosta Dvaceti minut Radiožurnálu na cokoli zeptat, dotaz můžete zaslat e-mailem. Na otázky napsané do diskusního fóra bohužel hosté nemohou reagovat.

autor: heš
Spustit audio