Je prodloužení intervalu mezi vakcínami bezpečné? „Po první dávce nejsme dobře chráněni,“ varuje výzkumnice

30. březen 2021

Ministerstvo zdravotnictví zvažuje prodloužení rozestupu mezi dávkami vakcíny proti koronaviru. S návrhem přišel epidemiolog Petr Smejkal. Delší rozestup by prý umožnil naočkovat víc lidí první vakcínou a snížil riziko hospitalizace. „Data z Izraele ukazují, že sedmnáct procent pacientů na JIP bylo očkovaných. Abychom si navodili trvalou imunitu, musíme navíc přistoupit k pravidelnějšímu očkovacímu plánu,“ oponuje Irena Koutná, která v Brně studuje účinky vakcín.

Čtěte také

Počítá se s tím, že druhá dávka by se očkovala šest týdnů po té první. Týkalo by se to jen nově registrovaných zájemců. Teď je u vakcíny Pfizer rozestup tři týdny, u Moderny měsíc. V případě vakcíny od firmy AstraZeneca jsou to tři měsíce nebo klidně i víc. 

Nedostat se do nemocnice

Delší interval by umožnil naočkovat víc lidí první vakcínou a snížit tak u nich riziko hospitalizace, vysvětlil už dřív epidemiolog Petr Smejkal: „Když to spočítáte, zachránilo by to 200 lidských životů při smrtnosti 1 % z 20 tisíc nakažených. Myslím, že většina odborné veřejnosti je za – imunitu máte po patnácti dnech po první dávce takovou, že se do nemocnice nedostanete,“ uvedl.

Jenže Irena Koutná, vedoucí týmu vědců z Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně a Masarykovy univerzity, který se věnuje účinkům vakcíny od firmy Pfizer/BioNTech, dnes ve vysílání Radiožurnálu řekla, že je to spíš hra se statistikami.

Brněnští vs. skotší vědci

Po podání první dávky nejsou podle Koutné všichni lidé dostatečně chránění. „Zda zachráníme víc, nebo míň lidských životů je spíš věc statistiky. Abyste si navodil trvalou imunitu, určitě potřebujete dvě dávky,“ zdůrazňuje vakcinoložka na základě svého výzkumu.

Pfizer doporučuje dávat druhou dávku vakcíny tři týdny po té první. Velká Británie už ale v prosinci prodloužila interval na dvanáct týdnů. Už první dávka může podle skotských vědců výrazně snížit riziko hospitalizace. A právě uvolnění kapacit nemocnic je důvodem, proč i čeští odborníci doporučují naočkovat alespoň první dávkou co nejvíc lidí.

autoři: Jiří Chum ,
Spustit audio

Související